Seksi
Nimimerkki: Öööäää

Voinko olla raskaana jos otin minipillerin väärän päivän kohdalta?

Hei! Otin vahingossa ensi viikon lauantain minipillerin eilen vaikka piti ottaa tämän viikon lauantain minipilleri… haittaako se vai mitä tapahtuu? Toinen kysymys on että onko keskeytetty yhdyntä varma jos on minipillerit käytössä? Kolmas kysymys on että voinko tulla raskaaksi nyt jos otin ”väärän” päivän minipillerin ja olen ollut keskeytetyssä yhdynnässä??

Hei!

Kysymyksesi perusteella käsitän, että olet ollut hyvin huolellinen pillereiden syömisessä, ja söit ainoastaan eri pillerin levyltä kuin mikä olisi ollut vuorossa. Voit olla huoletta: sillä ei ole mitään merkitystä, minkä pillerin syöt, koska kaikissa minipillereissä on täysin sama sisältö. Pakkaustapa, jossa kullekin eri päivälle on nimetty oma pillerinsä, johtuu vain siitä, että helpommin huomaat, jos olet unohtanut ottaa pillerin.

Oikein käytettynä minipillereiden ehkäisyteho on 99%, eli sitä voidaan pitää lähestulkoon varmana ehkäisymenetelmänä. Minipillerit pitäisi muistaa kuitenkin ottaa samaan aikaan päivästä. Pillereiden syömisjärjestyksellä ei siis ole väliä, mutta jos kahden pillerin ottamisen väli on ollut yli 27 tuntia, ehkäisyteho on saattanut heiketä. Siinä tapauksessa seuraavien 7 päivän aikana tulisi käyttää pillereiden rinnalla jotain muutakin ehkäisyä, eli käytännössä kondomia.

Keskeytetty yhdyntä ei ole varma keino ehkäistä raskautta, koska peniksestä saattaa tulla pieniä määriä touhutippoja, eli esiliukastetta jo ennen laukeamista. Esiliukasteen seassa voi olla hedelmöityskykyisiä siittiöitä, joskaan aina niitä ei ole. Jos esiliukastetta päätyy emättimeen, voi raskauden mahdollisuus siis olla olemassa, mikäli raskautta ei ehkäistä muulla tavoin. Koska sinulla on käytössä minipillerit, ei sinulla pitäisi olla huolta raskaudesta, jos vain olet ottanut pillerit säännöllisesti ja oikea-aikaisesti. Jos raskautta on syytä epäillä, saa asiaan selvyyden vain tekemällä raskaustestin.

Jos jokin kerta kävisikin niin, ettet ole muistanut ottaa minipilleriä ollenkaan tai ajallaan, etkä ole käyttänyt kondomiakaan, voit ostaa apteekista jälkiehkäisytabletin. Sen teho on sitä parempi, mitä nopeammin sen ottaa yhdynnän jälkeen. On kuitenkin hyvä muistaa, että jälkiehkäisy on tarkoitettu vain hätätapausten varalle, eikä se ole ensisijainen ehkäisykeino.

Oliko vastauksesta hyötyä?