Seksi
Nimimerkki: Hmmm

Voinko harrastaa seksiä tyttöystäväni kanssa?

Moi, minulla on tyttöystävä ja haluaisimme tehdä lapsia yhdessä. Pitäisikö meidän olla tekemättä vai mitä tehdä? Pahoittelut jos kysymys oli epäselvä

Moi! Kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot viestissäsi haluavanne tyttöystäväsi kanssa tehdä lapsia yhdessä. Vastaan sinulle nyt siitä näkökulmasta, että tarkoitat tällä ”lasten tekemisellä” seksin harrastamista. Seksin voidaan nähdä tarkoittavan monenlaisia asioita ja yksi sen muoto on yhdyntäseksi, jonka kautta on mahdollista tulla myös raskaaksi ja saada lapsia, mutta jota voidaan tehdä myös esimerkiksi nautinnon ja läheisyyden vuoksi. Ikäsi huomioiden oletan, että sinua kiinnostaa seksin harrastaminen itsessään, eikä niinkään lasten saaminen.

On vaikea arvioida toisen henkilön puolesta sitä, milloin tämä on valmis seksuaalisiin tekoihin, kuten seksin harrastamiseen. En siis voi suoraan vastata kysymykseesi ”pitäisikö meidän olla tekemättä vai mitä tehdä?” Usein valmiudet seksiin vahvistuvat murrosiän kehityksen myötä. Silloin muuttuneen hormonitoiminnan seurauksena mm. sukuelimet kehittyvät niin, että yhdyntäseksi sekä lisääntyminen mahdollistuvat fysiologian näkökulmasta. Esimerkiksi penis kasvaa, siemensyöksyt alkavat, emätin muuttuu joustavammaksi, klitoris kasvaa ja kuukautiset alkavat. Kehon kehittymisen rinnalla myös henkiset valmiudet seksiin toisen ihmisen kanssa vahvistuvat. Voit lukea lisää murrosiän muutoksista Väestöliiton artikkeleista ”Mitä murrosiässä tapahtuu?” ja ”Miksi murrosikä herättää seksuaalisen kiihottumisen?

Oleellinen asia ennen minkälaista seksuaalista toimintaa tahansa, on se, kokeeko itse olevansa siihen valmis ja haluaako sitä? Sen ei tulisi jännittää tai pelottaa liikaa. Jos seksiä on toisen ihmisen kanssa, myös hänen osaltaan tulee varmistua siitä, että hänkin haluaa seksiä ja on siihen valmis. Oma ja toisen suostumus seksiin pitää aina varmistaa, jokaisella seksikerralla, ja se selviää ainoastaan siten, että puhuu toisen kanssa etukäteen asioista. Seksin aikana kannattaa myös kertoa omia tuntemuksia toiselle ja kysyä toisen tuntemuksia. Näin varmistatte, että homma etenee halutulla tavalla.  Seksistä on lupa kieltäytyä, tai muuttaa mieltään sen suhteen, missä tahansa vaiheessa. Voit lukea lisää suostumuksesta tästä Väestöliiton artikkelista.

Ennen ensimmäistä seksikertaa toisen ihmisen kanssa on hyvä myös tutustua omaan kehoon ja siihen, miten se reagoi erilaiseen kosketukseen: mikä tuntuu hyvältä ja mikä taas ei. Tämä onnistuu esimerkiksi itsetyydytyksessä, josta voit lukea lisää täältä. Tämän jälkeen on helpompaa ohjata toista tuottamaan nautintoa itselle ja osaa myös itse huomioida paremmin sitä, mistä seksikumppani kertoo tykkäävänsä. Ennen seksiä tulee myös selvittää, miten omasta ja kumppanin seksuaaliterveydestä tulisi huolehtia eli mitä ehkäisyä käytetään, mistä se hankitaan ja miten saa apua, jos vaikka ehkäisy, kuten kondomi ei toimi, tai tulee muita pulmia.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Voit lukea lisää ensimmäiseen seksikertaan valmistautumisesta täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?