Aurinko
Nimimerkki: Kesää miettivä

Voiko vuosi sitten avattuja aurinkovoiteita enää käyttää?

Tässä tulee kesäinen kysymys vähän ajoissa… Ostin tuubiaurinkorasvat keholle ja kasvoille sekä aurinkohuulirasvan viime vuoden keväällä. Suojakertoimet on 50 molemmissa tuubeissa ja 30 huulirasvassa, ja niissä kaikissa on suoja UVA- ja UVB-säteitä vastaan. Voinko käyttää niitä vielä tämän vuoden kesällä, kuinka paljon suojateho heikkenee reilussa vuodessa? Kun eikös useimpia ihonhoitojuttuja yleensä suositella käytettäväksi vuoden sisällä avaamisesta? Voiko niitä ollenkaan käyttää vai pitäisikö niitä vaan lisätä useammin kuin ennen? Kun ne on aika kalliita ostella ja heittää roskiin ja ilman suojaa en pärjää koska kärähdän kymmenessä minuutissa…

Hei,

ja kiitos kysymyksestäsi. Kuulostaa siltä, että sinulla on aurinkovoiteiden käyttö hyvin hallussa. Se on erittäin hieno asia.

Kysymykseesi on hieman hankala antaa täsmälleen oikeaa vastausta. Aurinkorasvat säilyvät parhaiten huoneenlämmössä. Jos rasvat ovat esimerkiksi kulkeneet mukanasi kesän ajan rannoilla tai olleet suorassa auringon paahteessa, voidaan sanoa, että niiden säilyvyys ja laatu on kärsinyt. Tämän kaltaisessa tilanteessa voidaan siis nyrkkisääntönä pitää, että rasvat säilyvät hyvänä noin vuoden säilytystavasta riippumatta. Jos ostit siis tuotteet keväällä, voisit vielä alkukeväästä käyttää niitä pois ja ostaa myöhemmin kesällä uusia tuotteita. Aurinkorasvan käyttö ainakin mm. kasvoilla on suositeltavaa jo talven ja alkukevään auringossa!

Aurinkorasvoissa ominaista on siis se, että niiden suojateho kärsii, mikäli rasvaa on säilytetty auringossa tai samaa rasvapurkkia käytetään yli vuoden. Purkeissa ilmoitetaan se, kuinka kauan tuote säilyy ja sitä päivämäärää on suositeltavaa noudattaa.  On valitettavaa, että rasvat ovat tosiaan melko kalliita. Kannattaa kuitenkin käydä esimerkiksi apteekissa kysymässä apua ja suosituksia edullisimmista tuotteista. Suomessa myös edullisemmat aurinkorasvat ovat luotettavia ja vastaavat suojakertoimeltaan purkissa ilmoitettua lukemaa.

Voit lukea vielä lisää auringolta suojautumisesta Fressiksen artikkelista.

Toivottavasti tämä auttoi tilanteessasi edes hieman!

Oliko vastauksesta hyötyä?