Seksi
Nimimerkki: Kysymys

Voiko seksitaudin saada jos on kumppanin eka seksikontakti?

Olen ollut noin 3 vuotta sitten yhden kerran suuseksissä henkilön kanssa, jolla ei ollut mitään aiempia seksikontakteja. Nyt olen ollut noin 2 vuotta suhteessa eri henkilön kanssa ja olen kumppanini ensimmäinen seksikontakti. Onko sukupuolitaudille mahdollisuutta?

Moikka! Kerrot, että sinulla on ollut elämäsi aikana kaksi seksikumppania, ja että olet ollut heidän molempien ensimmäinen seksikumppani. Jos oikein ymmärsin, haluat tietää, oletko voinut saada ensimmäiseltä seksikumppaniltasi seksitaudin ja nyt tartuttaa sen nykyiseen seksikumppaniisi, tai voitko saada seksitaudin uudelta kumppaniltasi.

Seksitaudin voi saada sellaiselta henkilöltä, jolla on seksitauti. Seksitaudit tarttuvat seksissä limakalvon tai rikkoutuneen ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Jos ei ole ollut seksikontaktissa (esim. suuseksi, yhdyntä, anaaliseksi), ei voi olla seksitautiakaan. Eli jos seksikumppanisi ei ole harrastanut minkäänlaista seksiä ennen teidän suhdettanne, ei hän ole voinut saada tartuntaa, etkä siis myöskään sinä. Uskoisin siis, ettei sinulla ole syytä huoleen.

Aina ei kuitenkaan voi olla täysin varma kumppanin seksihistoriasta, ja kukin saattaa määritellä sen, mitä seksi on, eri tavoilla. Käsien ja seksilelujen välitykselläkin seksitautien tarttuminen on mahdollista, jos seksivälineessä tai kädessä on seksikumppanin tuoretta eritettä ja samalla seksivälineellä tai kädellä hyväillään myös omia sukuelimiä.  Siksi asiasta kannattaa keskustella huolellisesti kumppanin kanssa ennen kaikenlaista seksiä. Jos on syytä epäillä seksitautitartuntaa, on hyvä käydä matalalla kynnyksellä seksitautitesteissä ja huolehtia kondomin käytöstä. On hyvä muistaa myös se, ettei seksitauti välttämättä oireile millään tavalla.

Oliko vastauksesta hyötyä?