SeksiYleinen
Nimimerkki: apua apua

Voiko minulla olla kohdunkaulan syöpä?

Mua huolestuttaa voiko mulla olla kohdunkaulan syöpä koska googlettelin oireita ja ne täsmää!!! Eli mun valkovuotoo haisee välillä ja kun käyn 2:sella nii vuotaa verta?? Ja oon vasta 15 vuotias. Mitä mun pitäis tehä?? Ja mun menkat on ollu jo 2kk myöhässä

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Olit huolissasi, että sinulla on kohdunkaulan syöpä. Kohdunkaulan syöpä on erittäin harvinainen alle 25-vuotiailla. Vaikka netistä löytyy paljon hyvää tietoa eri aiheista, ei googlettelun perusteella kannata useinkaan vetää sen pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. Kuvaamasi oireet voivat viitata moneen muuhunkin, eikä sinulla siis liene asian suhteen syytä huoleen. Jos jokin terveyteen liittyvä asia mietityttää kovasti, on se hyvä selvittää terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Kerroit, että valkovuotosi haisee välillä. Valkovuodon haju voi vaihdella erilaisista syistä. Joskus haju voi johtua esimerkiksi hautuneesta alapäästä, siis esimerkiksi hikoilun seurauksena tai hautuvien vaatteiden alla muhineesta limakalvosta ja ihosta. Joskus emättimen bakteerikanta saattaa kuukautiskierron eri vaiheissa muuttua siten, että hajua tuottavien bakteereiden määrä kasvaa. Tilanne menee usein ohi itsestään, eikä sille tarvitse tehdä mitään. Jos valkovuoto haisee voimakkaasti ja samaan aikaan on limakalvojen arkuutta, kutinaa, kirvelyä tai alavatsakipuja, on syytä käydä lääkärissä. Tällöin voi olla kyse emättimen tulehduksesta. Jos sinulla ei siis ole muita oireita voit huoletta seurailla tilannetta. Alapäätä voi ”hoitaa” ilmakylvyillä, pehmeillä alusvaatteilla sekä puristamattomilla housuilla. Lisäksi on hyvä välttää pikkuhousunsuojien jatkuvaa käyttöä.

Kerroit myös, että sinulle tulee verta käydessäsi kakalla. Usein tämän taustalla voi olla esimerkiksi haava peräaukon seudulla tai peräpukamat. Kyseessä ei siis välttämättä ole mitään sen vakavampaa, mutta verisen ulosteen syy on kuitenkin aina hyvä selvittää. Suosittelen, että kerrot asiasta vanhemmillesi ja olette sitten tarvittaessa yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhuoltoon.

Sinua mietitytti myös se, että kuukautisesi ovat myöhässä. Etenkin ensimmäisten vuosien aikana on varsin tavallista, että kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset. Kuukautiset voivat olla myös epäsäännölliset esimerkiksi stressin, sairastelun tai painossa tapahtuneiden suurten muutosten takia. Jos kuukautiset jäävät pois useammassa kierrossa, on hyvä keskustella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Mikäli raskauden mahdollisuus on olemassa, on toki syytä tehdä raskaustesti.

Viestissäsi kerroit monista sinua mietityttävistä asioista. Kyse ei välttämättä ole mistään sen vakavammasta, mutta jos oireesi edelleen jatkuvat, suosittelen että olet yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan tai omaan terveysasemaasi tilanteen selvittämiseksi.

Oliko vastauksesta hyötyä?