Yleinen
Nimimerkki: Help

Voiko menkkoja aloittaa kotikonstein?

Hei! Olen 14-vuotias tyttö ja minulla on ollut säännölliset menkat mutta yhtäkkiä ne muuttuivat epäsäännöllisiksi eikä alkanut su-ma vaikka olisi pitänyt. Minulla on tärkeää menoa kahden viikon päästä seuraavana viikonloppuna. Eli siis miten saisin menkat alkamaan nopeasti? Että ne alkaisi ennen lauantaita. Onko mitään kotikonsteja mitenkä menkat saa nopesti?

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Muutaman päivän ja jopa viikonkin heitto kuukautisten alkamisessa on aivan normaalia, sillä kuukautisvuodon määrä ja rakenne voivat vaihdella eri kiertojen aikana. Valitettavasti mitään kotikonsteja menkkojen aloittamiseen ei ole. Odota siis rauhassa, eiköhän menkat ala ihan lähipäivinä! Ja jos käy niin, että menkat tulevatkin tärkeän menosi aikaan, niin muista varautua sinulle sopivien suojien kanssa sekä mahdollisesti särkylääkkeillä, jos kärsit menkkakivuista.

Jos alkaa näyttää siltä, etteivät kuukautiset ala ollenkaan, niin tulee asiaa pohtia tarkemmin. Aiemmin säännölliset kuukautiset voivat jäädä pois monesta syystä. Ensiksi täytyy miettiä, voiko kyse olla raskaudesta. Jos olet harrastanut ilman ehkäisyä sellaista seksiä, jossa siemennestettä on päässyt emättimeen, on raskaus periaatteessa mahdollinen. Silloin sinun kannattaa tehdä raskaustesti. Kuukautiset voivat jäädä pois esimerkiksi myös silloin, jos on sairastellut, on ollut stressiä, esimerkiksi kouluhuolia, suruja, murheita tai vaikka voimakkaasti jännittänyt jotain asiaa. Myös painon nousu tai sen lasku voivat häiritä kuukautiskiertoa.

Tulevaisuutta ajatellen tiedoksi sinulle, että kuukautisia on mahdollista siirtää esimerkiksi kuukautisten siirtopillereillä. Mikäli haluat siirtää kuukautisiasi, kannattaa asiaa kuitenkin lähteä hoitamaan jo hyvissä ajoin, mielellään jo kuukautta kahta ennen tärkeää tapahtumaa. Ohjeet sekä reseptin saat esimerkiksi terveyskeskuslääkäriltä. Lisäksi toistuvaa tai jatkuvaa kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä voidaan myös hoitaa hormonaalisella ehkäisyvalmisteella kuten e-pillereillä, jotka säännöllistävät kuukautiskiertoa.

Tsemppiä ja kivaa kesän odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?