Seksi
Nimimerkki: 10v tyttö

Voiko itsetyydytys estää kuukautisten alkamisen?

Hei! Olen 10-vuotias tyttö (täytän tänä vuonna 11) ja minua mietityttää eräs asia. Itsetyydytän melkein päivittäin, ja minua pelottaa, että voiko se estää menkkojen alkamisen? Minulla ei ole vielä menkkoja, eikä valkovuotoa, enkä kuvailisi itsetyydytystäni rajuksi. En kehtaa puhua tästä äidilleni. Muuten minulla on siis jo ihan perus murrosiän merkkejä.

Moikka!

Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että murrosikäsi on hyvässä vaiheessa. 😊 Sinun ei siis tarvitse olla menkkojen eli kuukautisten alkamisesta vielä huolissasi. Ne alkavat tavallisesti 10 – 16 ikävuoden välillä. Itsetyydytys ei voi myöskään estää menkkojen alkamista. Itsetyydytys on hyvä keino tutustua omaan kehoon ja siihen, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Lue Fressiksen artikkelista lisää itsetyydytyksestä. Kun sinulla alkaa tulla valkovuotoa, on se merkki siitä, että kehosi alkaa vähitellen valmistautua kuukautisten alkamiseen. Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta löydät kootusti paljon luotettavaa tietoa murrosiästä.

Muistathan, että myös äitisi on käynyt murrosiän kehityksen eri vaiheet aikoinaan läpi. Sinun ei siis tarvitse hävetä menkkoihin eikä muutenkaan murrosikään liittyvien kysymysten kysymistä häneltä. Jos haluat, voit keskustella niistä myös jonkun muun turvallisen aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa.

Kivaa elokuuta ja malttia kuukautisten odotteluun – kyllä ne sieltä vielä alkavat!

Oliko vastauksesta hyötyä?