Seksi
Nimimerkki: Sashakala

Voiko hormonikierukan laittaa jos on neitsyt?

Voiko hormonikierukan laittaa jos on neitsyt. En tahtoisi käyttää muuta ehkäisy tapaa.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kyllä, kierukan voi laittaa myös neitsyelle. Hormonikierukoita on Suomessa myynnissä kolmea eri kokoa. Pienimmissä kierukoissa asetinputki on ohuempi ja tästä syystä niitä käytetään usein synnyttämättömille naisille. Eniten hormonia sisältävää kierukkaa taas voidaan käyttää myös hoidollisiin tarkoituksiin. Niistä tavallisin on runsaiden kuukautisten hoito.

Hormonikierukkaa voivat käyttää useimmat naiset ja ikärajoja sen käytölle ei ole. Ehkäisyteholtaan hormonikierukka on erittäin luotettava. Kierukasta kohtuonteloon vapautuva keltarauhashormoni vaikuttaa pääsääntöisesti paikallisesti kohdussa. Koska verenkierrossa on vain erittäin vähäinen määrä keltarauhashormonia, munasarjat toimivat normaalisti ja munasolu irtoaa.
Haittavaikutuksia hormonikierukalla on yleensä vähän, mutta varsinkin ensimmäisen puolen vuoden aikana voi esiintyä tiputteluvuotoa, turvotusta, rintojen arkuutta tai lievää aknea ja hiusten rasvoittumista.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kondomi on ainut ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta. Uuden seksikumppanin kanssa onkin aina hyvä käyttää kondomia. Kun kumppani on pysyvä ja harkitsee kondomin käytöstä luopumista, on molempien osapuolten hyvä käydä seksitautitesteissä. Testit voi ottaa helposti esimerkiksi omalla terveysasemalla.

Aurinkoista syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?