Seksi
Nimimerkki: Pohdin

Voiko anaaliseksistä tulla raskaaksi?

Hei! Aloin käyttämään e-pillereitä uudestaan pitkän tauon jälkeen. Kerkesin käyttämään pillereitä noin alle 2 viikkoa, kunnes alkoi taas migreeni, joten lopetin ne. Kahden viikon aikana otin pillereitä todella epäsäännöllisesti. En ole harrastanut penis-vaginayhdyntää, mutta anaaliseksiä harrastin helmikuun lopulla. Mieheni tuli sisääni, eikä käytetty kondomia. Onko raskaaksi tuleminen mahdollista? Ei ole kuitenkaan muita oireita, kuin se ettei kuukautiset ole tulleet koko helmikuun aikana.

Hei,

kiitos yhteydenotostasi! Kerroit viestissäsi monista ehkäisyyn liittyvistä asioista, jotka kiinnittivät huomioni. Vastaan niihin seuraavaksi asia kerrallaan.

Ymmärrän viestistäsi, että sinulla on kuukautiset myöhässä. Kuukautiset saattavat myöhästyä tai jäädä kokonaan pois eri syistä johtuen. Jos kuukautiset ovat aiemmin tulleet säännöllisesti, niiden pois jäämistä tulee selvitellä. Helpoiten se onnistuu sulkemalla pois raskauden mahdollisuus, eli tekemällä raskaustestin. Voit lukea tarkemmat ohjeet raskaustestin tekemiseen Väestöliiton artikkelista.

Jos kuukautiset jäävät pois ja tietää varmuudella, että ei ole raskaana, voi tilannetta seurata jonkin aikaa. Jos kuukautisia ei tule pariin kuukauteen, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin kanssa. Hän selvittää tilannetta kyselemällä ja tarvittaessa tarkistamalla muutaman verikokeen. Poisjääneet kuukautiset palaavat yleensä itsestäänkin, kun syy on selvitetty. Joskus kierto voidaan käynnistää myös hormonilääkkeillä.

Kerroit, että olet aloittanut e-pillerit tauon jälkeen, mutta lopetit ne, koska sait migreenin. Aurallinen migreeni voi olla este yhdistelmäehkäisytablettien käytölle. Sen sijaan keltarauhashormoniehkäisyvalmiste voi sopia, vaikka olisikin migreenitaipumusta. Koska en tiedä tarkemmin minkälaiset e-pillerit, tai migreeni sinulla on, suosittelen sinua keskustelemaan asiasta lääkärin vastaanotolla, jotta saat toimivan ja turvallisen ehkäisymenetelmän käyttöösi. Voit lukea lisää ohjeita lääkärin vastaanotolle hakeutumisesta Väestöliiton artikkelista ”Miten pääsee lääkäriin?”. Voit myös olla suoraan yhteydessä paikkaan, josta e-pillerit on sinulle määrätty.

Pohdit viestissä myös sitä, voiko anaaliseksistä tulla raskaaksi. Jotta raskaus voisi alkaa, täytyy siemennestettä päätyä tavalla tai toisella emättimeen ja edelleen kohtuun. Peräsuolesta tällaista yhteyttä ei ole, eikä raskauden alkaminen anaaliseksin seurauksena ole siten kovin todennäköistä. Edes silloin, vaikka siemenneste valuisi peräsuolesta, sillä siittiöt eivät pysy kauaa toimintakykyisenä kehon lämpötilaa kylmemmissä olosuhteissa. Toki kuitenkin kuvailemassasi tilanteessa, jossa on ollut anaaliseksiä ja kuukautiset myöhässä, olisi myös järkevää lähteä poissulkemaan raskauden mahdollisuus. Se on kuitenkin helppo keino selvittää syitä kuukautisten poisjääntiin.

Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua. Suosittelen sinua lämpimästi hakeutumaan lääkärin vastaanotolle keskustelemaan näistä asioista, koska silloin saat apua moneen asiaan samalla kertaa. Jos olet 19-vuotta tai nuorempi, voit keskustella asiasta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Mukavaa kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?