Mieli

Vinkkejä parempaan yhdessäoloon

Vinkkejä parempaan yhdessäoloon

Yhdessäolon tärpit

  • Muista käyttää seuraavia lauseita: ”Ole hyvä!” ”Moi!” ”Kiitos!”
  • Sano myös: ”Anteeksi.”
  • Juttele, kysy ja vastaa.
  • Muista empatia. Yritä asettua toisen ihmisen asemaan.

Vinkki: Edellämainitut tärpit toimivat irl ja online.

 

Katso myös

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ahdistunut
Ikä: Yli 18v
Ulkonäköön liittyvä ahdistus Hei. Miten voisin alkaa pitää rintojani kauniina? Vihaan niitä todella paljon, koska ne roikkuvat ja ovat kaikin puolin rumat muutenkin. Mua ahdistaa tämä koko...
Fressis

Hei! Viestistäsi huokuu pidempään kestänyt ahdistus, ja on hienoa, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt asian kanssa yksin. Ajoittainen tyytymättömyys omaan ulkonäköön ja kehoon on yleistä. Jatkuva ahdistus ja ajatusten pyöriminen oman kehon ympärillä on kuitenkin sellaista, jonka äärelle on tärkeä pysähtyä.

Rintojen muoto ja koko muuttuvat ajan ja elämän myötä, samoin kuin muukin keho. Sitä ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, vaan odottelun sijaan pyrkiä muuttamaan omaa suhtautumista lempeämmäksi. Se ei tapahdu hetkessä, ja joskus siihen voi kaivata muiden tukea. Omaan kehoon suhtautumiseen voi vaikuttaa esimerkiksi sillä mitä seuraa somesta. Jos some täyttyy täydellisiltä näyttävistä kehoista (joista iso osa on tosiasiassa muokattuja) alkaa se muokata mielikuvaa siitä mikä on kaunista tai ”normaalia” ja omaa kehoaan alkaa herkästi vertailla tai soimata. Jos somea käyttää, sieltä kannattaa ennemmin pyrkiä etsimään kehopositiivisuutta (body positive) korostavaa sisältöä. Mitä enemmän itseään altistaa erilaisten kehojen näkemiselle, sitä lempeämmäksi suhtautuminen omaankin kehoon voi muuttua.

Huomiota kannattaa myös tietoisesti opetella suuntaamaan pois kehon ”vioista” ja pyrkiä suuntaamaan se niihin kehon osiin tai ominaisuuksiin, joiden kanssa voi tulla toimeen tai joista voi jopa pitää. Oman ulkonäön tarkkailusta, mittailusta ja vertailusta voi myös pyrkiä pikkuhiljaa luopumaan. Voisitko ulkonäön sijaan pyrkiä keskittymään siihen mihin kehosi pystyy ja mitä kaikkea se sinulle mahdollistaa? Liikunnan lisääminen (ei kehon muokkaamisen vuoksi vaan ilon vuoksi) muistuttaa oman kehon mukanaan tuomista mahdollisuuksista. Myös esimerkiksi uimahalli on hyvä paikka nähdä erilaisia kehoja ja samalla saada muistutuksen siitä, mitä kaikkea hyvinvointia lisäävää kehoilla voikaan tehdä – ulkonäöstä riippumatta! Kun ajatukset pyörivät arvioivasti ulkonäön ympärillä, unohtuu myös mistä muista asioista oma arvosi koostuu – mitä vahvuuksia sinussa on, mikä sinulle on tärkeää elämässä, mistä olet itsessäsi ylpeä?

Se, millaiset rinnat tai keho sinulla on, ei vaikuta siihen, ettetkö voisi tavoitella ja saavuttaa unelmiasi, liittyvät ne sitten työelämään, ihmissuhteisiin tai muihin elämän osa-alueisiin. Tuomitsevat ajatuksesi sen sijaan vaikuttavat varmasti jaksamiseen ja pitkällä aikavälillä elämänlaatu voi kärsiä suurestikin. Omaan kehonkuvaan liittyviä ajatuksia voikin olla hyvä pohtia myös ammattilaisen kanssa. Jos olet opinnoissa, voi asiasta käydä juttelemassa koulun terveydenhoitajan kanssa. Voit myös varata ajan nimettömään seksuaalineuvonta-chattiin, jossa voit jutella asiasta ammattilaisen kanssa. Tärkeintä olisi että saisit juteltua asiasta vielä lisää, mikäli tämä viesti ei auttanut sinua riittävästi eteenpäin. Olet arvokas, ansaitset voida hyvin ja oppia näkemään kaiken sen kauniin mikä sinussa on.

Lempeää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: H
Ikä: 13-15v
Seurusteluun liittyvä ongelma siis mulla on bf ehkä. 14v, koht 15 ja meil tulee riitoi ja meijän vanhemmat ja kaikki tietää siit et ollaa erottu ja ollaan...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Mikäli ymmärsin oikein, vanhempanne luulevat, että olette poikaystäväsi kanssa eronneet, mutta olette yhä yhdessä riidoista huolimatta? Riitoja tulee useimmissa seurustelusuhteissa, eli niitä ei kannata säikähtää. Seurustelusuhteiden kestävyyteen vaikuttaa kuitenkin taito keskustella ja sopia riidat. Jokainen riita on myös mahdollisuus oppia jotain ehkä uuttakin itsestä ja toisesta. Kertomasi välimatka voi aiheuttaa seurustelulle omia haasteitaan, mutta ei ole este yhdessäololle.

Viestistäsi ei käy ilmi oletteko tavanneet kasvokkain aiemmin, vai jutelleet esimerkiksi somessa. Mikäli ette ole tavanneet aiemmin, on ensimmäisestä tapaamisesta tärkeä jutella kotona. Vaikka somessa kaikki sujuisi hyvin, on tapaaminen kasvokkain eri asia. Alle 15-vuotiaana yksin julkisilla matkustamiseen tarvitaan usein myös vanhempien kirjoittama lupalappu. Välimatka on myös niin pitkä, että ilman yöpymistä se voi olla vaikea toteuttaa, jotta teille jää myös aikaa yhdessäoloon. Ihan yksinkertainen teidän tilanteenne ei siis ole.

Jäin myös miettimään miksi seurustelua tarvitsee salailla? Onko seurustelussa jotain sellaista, jota vanhempanne eivät hyväksy ja siksi salailette asiaa? Salailu kuormittaa seurustelua ja voi aiheuttaa riitoja teidän välillenne. Salailusta kiinnijääminen voi myös aiheuttaa ikäviä tilanteita kotona ja vaikeuttaa välejä vanhempien kanssa. Olisiko vanhemmille kuitenkin mahdollista kertoa seurustelusta? Voisiko tapaamista suunnitella niin, että poikakaverisi soittaisi videopuhelun, jossa vanhempiesi olisi mahdollista tutustua ja jutella hänen kanssaan? Voisitte siinä sopia käytännön järjestelyistä. Mitään suoraa ratkaisua kertomaasi tilanteeseen ei oikein ole. Voisitkin käydä halutessasi juttelemassa tilanteestasi vielä Sekasin-chatissa, jossa voit kertoa siitä lisää ja saada muitakin näkökulmia asiaan.

Tsemppiä sinulle, toivottavasti asiaan löytyy ratkaisu!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Zusse
Ikä: 9-12v
Miten kysyä ihastusta ulos? Miten kysyä ihastusta ulos
Fressis

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!

Kysymykseen ei harmillisesti ole mitään yhtä oikeaa vastausta, sillä jokainen ihminen ja myös tilanne on erilainen. Jollekin voi olla luontevaa kysyä toista ulos suoraan joko somessa tai kasvokkain: ”Olisi kiva tutustua suhun paremmin, haluaisitko tehdä jotain yhdessä?”. Toiselle taas voi olla luontevampaa hakeutua ensin samaan seuraan esim. koulussa ja kuulostella onko itsellä ja ihastuksella jotain yhteistä, esim. yhteistä harrastusta, josta voisi alkaa jutella. Jos sellainen löytyy, vaikka kiinnostus elokuviin, voi ihastukselle ehdottaa jotain siihen liittyvää: ”Hei huomasin että leffassa menee se mistä puhuttiin viimeksi. Olen menossa katsomaan, haluatko tulla mukaan?”. Voit myös pohtia miten haluaisit, että sinuun ihastunut kysyisi sinua ulos?

Harvoin itse kysyminen jännittää, vaan se mitä toinen vastaa. Älä kuitenkaan anna jännityksen olla esteenä. Etukäteen ei voi tietää miten tilanne päättyy, sillä emme voi itse vaikuttaa siihen kuka pitää kenestäkin. Kysy siis rohkeasti, ja toivottavasti kysyminen tuottaa toivotun lopputuloksen! 😊 Kävi miten kävi, voit joka tapauksessa olla itsestäsi ylpeä, että lähestyit ihastustasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?