NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: 13

Vaikuttaako vapettaminen pituuskasvuun?

Lopettaako 3 vapea pituuskasvun oon polttanut 3vapea ja pelkään etten enään kasva

Moikka! Kiitos kysymyksestä. On tavallista, että oma pituuskasvu mietityttää murrosiässä ja etenkin se, kuinka tupakointi tai sähkösavukkeen eli vapen käyttö voi siihen vaikuttaa.

Tupakoinnin osalta tiedetään, että se voi vaikuttaa haitallisesti pituuskasvuun. Koska useimmat sähkösavukkeen käytön lyhyellä aikavälillä ilmenevät terveyshaitat ovat samanlaisia kuin tupakoinnissa, voi se antaa viitteitä siitä, että myös pidemmän aikavälin haittavaikutukset voisivat sähkösavukkeen käytössä olla samansuuntaisia kuin tupakoinnilla. Sähkösavukkeiden käytön vaikutuksista pituuskasvuun ei kuitenkaan ole olemassa vielä samanlaista tutkimustietoa kuin tupakoinnista. Joka tapauksessa sähkösavukkeissa käytettävissä nikotiininesteissä on paljon nikotiinia, joka on monin tavoin haitallista kasvavalle nuorelle, erityisesti aivoille. Nikotiini on myrkky, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja riippuvuus voi kehittyä jo vähäisenkin käytön aikana. Riippuvuus puolestaan pitkittää tuotteen käyttämistä, jolloin myös käytöstä aiheutuvat haitat kasvavat. Myöskään sähkötupakassa käytettävät nikotiinittomat nesteet eivät ole haitattomia.

En kuitenkaan usko, että sähkösavukkeen käytöstä olisi aiheutunut sinulle vielä sen pysyvämpiä haittoja. On kuitenkin selvää, että jos lopetat vapettamisen tähän, vältyt pysyvämpien haittojen ilmenemiseltä jatkossa. Käytön lopettaminen on sitä helpompaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa sen tekee.

Murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen ja siihen, kuinka paljon kasvua vielä on mahdollisesti jäljellä. Pituuskasvun ja murrosiän kehityksen eteneminen on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa olennaisesti myös vanhempien pituus ja kasvutapa. Pituuskasvuun vaikuttavat siis monet muutkin asiat. Jos pituuskasvusi sinua kovasti mietityttää, suosittelen että menet keskustelemaan siitä vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Nikotiinituotteiden käytön lopettamisen lisäksi tuet parhaiten kasvuasi ja hyvinvointiasi kun pidät huolta riittävästä levostasyöt ja liikut monipuolisesti sekä teet kivoja juttuja kavereiden kanssa.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?