Tupakka
Nimimerkki: Kimex

Vaikuttaako nuorena tupakointi lopulliseen pituuteen?

Onko todettu koskaan eroa kasvuiässä tupakoivien lopullisessa pituudessa? Eli jos tupakointi vaikuttaa pituus kasvuun, vaikuttaako se myös lopulliseen pituuteen?

Moi ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!

Ei ole olemassa kovin kattavaa tutkimustietoa siitä, miten nuoren tupakointi yksinään vaikuttaa pituuskasvuun ja lopulliseen pituuteen. Pituuskasvun ja murrosiän kehityksen eteneminen on nuoruusiässä yksilöllistä ja siihen vaikuttaa muutkin tekijät kuin tupakointi tai tupakoimattomuus. Murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen ja siihen, kuinka paljon kasvua vielä on mahdollisesti jäljellä. Pituuskasvuun vaikuttaa olennaisesti myös perimä eli vanhempien, sisarusten ja muidenkin lähisukulaisten pituus ja kasvutapa. Ravitsemuksella ja yleisellä terveydentilallakin on merkitystä.

Joitakin tutkimuksia on kuitenkin tehty ja tulokset viittaisivat siihen, että nuorena tupakoivat tai jatkuvasti tupakansavulle altistuvat jäisivät lyhyemmiksi kuin ne, jotka eivät tupakoi tai altistu jatkuvasti tupakansavulle nuorena.

Tupakointi nuoruudessa on joka tapauksessa kasvun, kehityksen ja yleisen terveyden kannalta erittäin haitallista. Voit lukea tupakoinnin haitoista täältä. Pysythän sinäkin erossa tupakasta? 😉

Kivaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?