Rytmi

Vaikea herätä? Helpota kouluaamuja oikealla rytmillä

Kesällä on kiva valvoa pitkään, mutta muuta unirytmiä hyvissä ajoin ennen koulun alkua. Se helpottaa aamuherätyksiä.

Vaikea herätä? Helpota kouluaamuja oikealla rytmillä

Ajatus aikaisin heräämisestä voi tuntua ikävältä kesän jälkeen. Valoisat yöt valvottavat ja aamuisin uni maistuu. Siirrä unirytmiäsi noin viikko tai kaksi ennen koulun alkua, niin arki ei tunnu yhtä väsyttävältä.

Sovi menoja aamulle

Keksi mielekästä tekemistä viimeisille loma-aamuille. Sovi treffit kaverin kanssa vaikka uimaan, niin heräät hyvillä mielin jo yhdeksältä. Siirrä herätystä asteittain aikaisemmaksi ja himmaile valvomista. Muista, että pienikin liikunta rasittaa kehoa ja mieltä sopivasti ja uni tulee helpommin. Liikuntaa ei kannata kuitenkaan suorittaa juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä liikunnan aiheuttamat kierrokset saattavat valvottaa vielä pari tuntia.

Unille ajoissa, kun koulu alkaa

Aloita iltarutiinit hyvissä ajoin, vaikka yhdeksältä illalla. Syö iltapala, pese hampaat ja rauhoitu hetken. Unille on mukavampi mennä, kun ei ole kiire.

Tarvitset noin 8-9 tuntia unta yössä. Jos kouluun pitää herätä seitsemältä aamulla, mene unille noin kello 22. Nukahtaminen kestää noin 20 minuuttia.

Pidä yllä samaa unirytmiä viikonloppuna. Jos se on mahdotonta, kokeile voitko nukkua vain tunnin pidempään kuin arkisin.

Kevyt iltapala

Vältä kahvin, teen tai kolajuomien juomista iltaisin. Niillä on piristävä vaikutus. Syö kevyt iltapala, joka saa sinut kylläiseksi, mutta ei liian täyteen. Vältä napostelua.

Irti somesta

Älä jää illalla liian pitkäksi aikaa kiinni somettamiseen. Kännykän näytöstä säteilevä valo pitää sinua hereillä. Tarkista kännykkä kerran ja laita se sen jälkeen äänettömälle. Jätä puhelin vaikka toiseen huoneeseen, niin et vahingossakaan katsele sitä pitkin yötä.

Päiväunet

Jos arkirytmi tuntuu raskaalta alussa, voit ottaa koulun jälkeen lyhyet päiväunet. Älä nuku puolta tuntia pidempään, jotta unirytmisi ei mene sekaisin. Parhaat päiväunet ovat noin vartin mittaiset.

Katso myös mobiililaitteiden vaikutuksesta nukahtamiseen kertova artikkeli Sininen valo valvottaa.

Lähteet: THL, Suomen mielenterveysseura, Työterveyslaitos

Katso myös

Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: 10v
Ikä: 9-12v
Onko ok pelata 10 tuntia päivässä? pelaan 10 tuntia päivässä fortniteä onko ok
Fressis

Moikka! Hyvä kysymys!

Pelaamisessa on monia hyviä puolia, kuten pelikaverit tai erilaisten taitojen kehittyminen. Kuten mikä tahansa muukin harrastus, voi pelaaminenkin kuitenkin muuttua liialliseksi. Etenkin kasvuiässä on tärkeää, että arki on tasapainoista ja monipuolista. Hyvinvointia tukeva päivä koostuu koulunkäynnin lisäksi rauhallisista ruokailuhetkistä, itselle tärkeiden ihmisten kanssa vietetystä ajasta, liikkumisesta, riittävästä unesta sekä itselle mieluisten asioiden tekemisestä kuten harrastuksista.

Jokaiseen päivään ei toki mahdu kaikkea, mutta jos useampana päivänä kuluu 10 tuntia pelaamiseen, ei viikon aikana jää riittävästi aikaa muihin tärkeisiin asioihin. Etenkin riittävä uni on tärkeää ja noin hurja määrä pelaamista vaikuttaa siihen varmasti. Pelaaminen kannattaakin aina lopettaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta mieli voi rauhoittua. Myös jonkinlaista liikkumista olisi syytä olla jokaisessa päivässä, sillä se edesauttaa kehon tervettä kasvua.

Voit koittaa vähentää pelaamistasi sopimalla sille rajoja. Ne voivat olla esimerkiksi sellaisia, että pelaat vain, kun olet saanut läksyt tehtyä tai pidät tunnin välein tauon, jolloin käyt kävelyllä ulkona, ja että lopetat pelaamisen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Se että kysyit täältä apua, on hyvä merkki siitä, että hyvinvointisi on sinulle tärkeää. Voisit jutella pelaamisestasi myös joko kotona tai koulun terveydenhoitajan kanssa. Voisitte yhdessä miettiä mikä määrä pelaamista on sinulle sopivaa, jotta se ei vaikuta hyvinvointiisi. Yksin sitä voi olla vaikea arvioida ja kertomalla saat vähentämiseen myös aikuisen tuen.

Tsemppiä yhteisiin keskusteluihin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Väsynytt
Ikä: 9-12v
Mistä väsymys voi johtua? Moi… *haukottelee* Oon ollut viime aikoina aika väsynyt ja se on jatkunut yli viikon. Oon 12-vuotias, nukun 9-11 tuntia, syön perusterveellisesti ja liikun kyllä...
Fressis

Moikka Väsynytt,

Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kiva kuulla, että väsymyksestä huolimatta peruselämäntapasi ovat kunnossa. Ne antavat hyvän pohjan terveelliselle ja virkeälle elämälle.

Lähtökohtaisesti väsymys ei ole vaarallista. Viikko voi tuntua pitkältä ajalta, mutta elimistöllä voi kestää toipua erilaisista rasituksista toisinaan kauankin. Esimerkiksi alkava flunssa voi väsyttää kehoa paljon, varsinkin jos elämäntyyli on aktiivinen. Kehoa kannattaakin kuunnella! Mikäli se kaipaa lepoa, ehkä on parempi ottaa rauhallisemmin!

Väsymys voi johtua lukuisista tekijöistä, joista osan osasitkin hyvin poissulkea. Väsymyksen syy olisi kuitenkin hyvä selvittää, sillä on ikävää kärsiä väsymyksestä!

Kirjoittamasi perusteella minun on vaikea arvioida, mistä sinun kohdallasi väsymys voi johtua. Suosittelenkin hakeutumaan kouluterveydenhoitajalle, joka voi kysellä sinulta tarkemmin aiheeseen liittyen. Hänen kanssaan voitte yhdessä selvittää mitä väsymyksen taustalla voisi olla. Hän voi myös arvioida, olisiko hyödyllistä ottaa verikokeita ja selvittää esimerkiksi mahdollisia matalia rauta-arvoja.

Korostan, että ei kannata olla asiasta huolissaan. Uskon, että löydätte väsymykselle syyn, tai vaihtoehtoisesti asia korjaantuu itsestään. Ole kuitenkin yhteydessä terveydenhoitajaan niin saatte asiaan ratkaisun.

Toivottavasti saat virkeytesi pian takaisin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliRytmi
Nimimerkki: Hömötintti
Ikä: 13-15v
Yöllä heräily ja huolet Kärsin siitä, että heräilen pitkin yötä, enkä saa nukuttua aamuun asti. Yöt on sängyssä pyörimistä. Jos se johtuu hermoista, mikä siihen auttaisi? Ne on...
Fressis

Moikka!

Hyvä että laitoit viestiä. Pidempään jatkuvat uniongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia pulmia kun energia ei riitä arjen vaatimuksiin.

Todennäköisimmin syyt ovat muualla kuin patjassa, vaikka toki hyvä patja edesauttaa hyvää unta. Epäilit syyksi myös kireitä hermojasi, ja uskon että osuit siinä naulan kantaan. Unettomuus on luonnollinen reaktio tilanteissa, joissa huolia alkaa kasaantua. Tunnistatko kauanko unettomuus on jatkunut tai onko sen alkaessa tapahtunut jotain erityistä? Voi myös olla, että pienemmistä huolista on kasautunut isompi vyyhti.

Aluksi voikin olla hyvä pysähtyä pohtimaan mikä kaikki aiheuttaa huolta. Näiden asioiden pohtimisen voi aloittaa kirjaamalla asioita ylös paperille. Sen jälkeen voi helpommin miettiä mitä millekin asialle voisi tehdä, mikä onnistuu yksin ja missä voisi kaivata apua. Jos tämä tuntuu vaikealta, voit käydä hakemassa tukea omiin pohdintoihin nimettömästä Sekasin-chatista.

Vinkkaan myös nuorille suunnatun tietosivun, jossa on erilaisia työkaluja sekä huolten että unettomuuden taltuttamiseksi. Löydät sen täältä. Joskus huolten purkamiseen voi nimittäin mennä hetki, joten on hyvä tarkistaa että myös muut hyvän unen edellytykset ovat kunnossa. Näihin saat vinkkejä sivun ”Työkaluja” osiosta.

Mikäli et saa näistä tämän viestin konsteista apua, on huolista syytä jutella myös koulun terveydenhoitajalle. Tärkeintä on, että unettomuutta aiheuttavat huolet saadaan väistymään, jotta ne eivät vaikuta vointiisi enempää.

Toivon sinulle huolettomampia öitä!

Oliko vastauksesta hyötyä?