Vaikea herätä? Helpota kouluaamuja oikealla rytmillä
Kesällä on kiva valvoa pitkään, mutta muuta unirytmiä hyvissä ajoin ennen koulun alkua. Se helpottaa aamuherätyksiä.


Ajatus aikaisin heräämisestä voi tuntua ikävältä kesän jälkeen. Valoisat yöt valvottavat ja aamuisin uni maistuu. Siirrä unirytmiäsi noin viikko tai kaksi ennen koulun alkua, niin arki ei tunnu yhtä väsyttävältä.
Sovi menoja aamulle
Keksi mielekästä tekemistä viimeisille loma-aamuille. Sovi treffit kaverin kanssa vaikka uimaan, niin heräät hyvillä mielin jo yhdeksältä. Siirrä herätystä asteittain aikaisemmaksi ja himmaile valvomista. Muista, että pienikin liikunta rasittaa kehoa ja mieltä sopivasti ja uni tulee helpommin. Liikuntaa ei kannata kuitenkaan suorittaa juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä liikunnan aiheuttamat kierrokset saattavat valvottaa vielä pari tuntia.
Unille ajoissa, kun koulu alkaa
Aloita iltarutiinit hyvissä ajoin, vaikka yhdeksältä illalla. Syö iltapala, pese hampaat ja rauhoitu hetken. Unille on mukavampi mennä, kun ei ole kiire.
Tarvitset noin 8-9 tuntia unta yössä. Jos kouluun pitää herätä seitsemältä aamulla, mene unille noin kello 22. Nukahtaminen kestää noin 20 minuuttia.
Pidä yllä samaa unirytmiä viikonloppuna. Jos se on mahdotonta, kokeile voitko nukkua vain tunnin pidempään kuin arkisin.
Kevyt iltapala
Vältä kahvin, teen tai kolajuomien juomista iltaisin. Niillä on piristävä vaikutus. Syö kevyt iltapala, joka saa sinut kylläiseksi, mutta ei liian täyteen. Vältä napostelua.
Irti somesta
Älä jää illalla liian pitkäksi aikaa kiinni somettamiseen. Kännykän näytöstä säteilevä valo pitää sinua hereillä. Tarkista kännykkä kerran ja laita se sen jälkeen äänettömälle. Jätä puhelin vaikka toiseen huoneeseen, niin et vahingossakaan katsele sitä pitkin yötä.
Päiväunet
Jos arkirytmi tuntuu raskaalta alussa, voit ottaa koulun jälkeen lyhyet päiväunet. Älä nuku puolta tuntia pidempään, jotta unirytmisi ei mene sekaisin. Parhaat päiväunet ovat noin vartin mittaiset.
Katso myös mobiililaitteiden vaikutuksesta nukahtamiseen kertova artikkeli Sininen valo valvottaa.
Lähteet: THL, Suomen mielenterveysseura, Työterveyslaitos