Seksi
Nimimerkki: Jutta ja Jussi

Uusi kumppani ja seksitautiriski

Jutta harrasti seksiä ilman kondomia Jussin kanssa (pillerit käytössä). Jutta ei tuntenut Jussia ennestään, joten hän halusi tehdä seksitautitestin varmuudeksi. Testi oli onneksi negatiivinen! Nyt Jutalla on uusi mies, jonka kanssa hän harrastaa seksiä ilman kondoomia. Voiko Jutta kuitenkin olla kantaja jollekin seksitaudille, joka tarttuisi uudelle poikaystävälle? Olisko uuden poikaystävän syytä käydä myös testeissä? Uudella poikaystävällä ei ole muita seksisuhteita kun Jutta.

Hei ja kiitos viestistäsi!

Jos Jutan seksitautitesti oli negatiivinen, ei tartuntavaaraa ole. Kaikkia seksitauteja ei kuitenkaan testata, vaan ne todetaan oireiden ilmaannuttua. Tällaisia seksitauteja ovat kondylooma ja herpes. Näiden seksitautien tartuntaketjua on usein mahdotonta selvittää, sillä oireet voivat ilmaantua jopa vuosien kuluttua tartunnan jälkeen. Mahdollisista oireista onkin aina hyvä kertoa kumppanille, eli Jutan ja uuden kumppanin on hyvä kertoa toisilleen, jos oireita ilmaantuu tai on joskus ollut. Erilaisista seksitaudeista voi lukea lisää esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

Vaikkei Jutan uudella kumppanilla ole nyt muita seksisuhteita, on otettava huomioon myös aiemmat seksisuhteet. Jos aikaisempien seksikumppaneiden kanssa on harrastettu suojaamatonta seksiä eikä ole seksitautitestein poissuljettu tautien mahdollisuutta, on uusi kumppani voinut tietämättään tartuttaa Jutan. Tällaisessa tapauksessa molempien olisi hyvä käydä seksitautitesteissä. Jos uudella kumppanilla ei ole kuitenkaan ollut aikaisempia seksisuhteita, ei tartuntavaaraa ja syytä seksitautitesteille ole.

Seksitautitesteistä on hyvä muistaa, että luotettavan tuloksen saamiseksi seksitautitesteihin on mentävä oikeaan aikaan ja näyte on otettava oikeista paikoista. Seksitautien tarttumisesta ja testauksesta voi lukea lisää esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?