Yleinen
Nimimerkki: Porkkanaa

Urheilu ja kuukautisten alkaminen

Vaikuttaako aktiivinen liikunta siis kuukautisten alkamiseen? Siis kuukautiseni eivät ole alkaneet vielä (olen 10v) niin jos harrastan voimistelua ja juoksen joka päivä, voiko se vaikuttaa kuukautisten alkamiseen? Siis myöhästyykö kuukautiset parilla vuodella jos urheilee?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuukautisten alkamisikä on erittäin yksilöllinen. Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisiin. Suomalaisilla tytöillä kuukautiset alkavat yleensä 10-16-vuotiaana, kun pituuspyrähdys on lopuillaan ja rinnat ovat alkaneet kehittyä. Aika usein kuukautiset alkavat myös suunnilleen saman ikäisenä kuin omalla äidillä. Urheilulla voi kuitenkin olla vaikutusta kuukautisten alkamisikään kuten viestissäsi kysyit. Runsas liikunta voi viivästyttää kuukautisten alkamista 1-2 vuodella.

Voisit kysäistä äidiltäsi, milloin hänen kuukautisensa alkoivat. Se voi antaa suuntaa sinunkin kuukautisten alkamiseen, mutta on hyvä olla tietoinen urheilun mahdollisesta vaikutuksesta 😊 Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, kannattaa asiasta käydä keskustelemassa lääkärin kanssa.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?