Tupakointi voi tappaa lemmikin
Eihän lemmikkisi tuoksu röökiltä? Saahan koirasi hengittää puhdasta ilmaa?


Ei ole hyväksyttävää tupakoida lapsen lähellä, koska niin pieni olento ei voi päättää itse, onko tupakansavussa vai ei. Yhtä epäreilua on polttaa eläimen lähellä. Vaikutuksetkin ovat yhtä karmaisevat. – Tupakansavu vaikuttaa eläimiin moninkertaisesti ihmisiin verrattuna. Herkät tuntoaistit altistuvat tehokkaasti myrkylliselle savulle ja turkki pahalle hajulle, kertoo Suomen eläinyhdistysliitto SEY:n viestintäpäällikkö Maria Lingqvist.
Siiri-kissa oli vaihtanut väriä ”Suomalainen maatiaiskissa oli asunut koko elämänsä ketjupolttajan kanssa kerrostalossa tupakansavussa. Siirin tullessa huostaan eläinsuojeluyhdistykselle sen turkki oli keltainen. Vähitellen, kun kisu sai olla raikkaassa ilmassa ja sitä pestiin, turkki muuttui valkoiseksi. Samoin kävi korvien kanssa. Luulin, että kissalla oli korvatulehdus, mutta sen korvat olivatkin täynnä tervaa. Myös nenästä tuli ruskeaa töhnää”.
– Suomen eläinyhdistysliitto SEY:n viestintäpäällikkö Maria Lingqvist
Linnut kuolivat nikotiiniin
”Eläimet kärsivät tupakansavusta. Sisällä ei saa missään nimessä polttaa, sillä pahimmillaan eläin sairastuu ja kuolee. Näin kävi eräille undulaateille, kun niiden emäntä sauhutteli sisällä varoituksista huolimatta”.
– Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy ry:n johtava eläinten-hoitaja Titta Koukkunen
Pennuille nikotiinimyrkytys!
Tupakansavu aiheuttaa samoja haittavaikutuksia eläimille kuin ihmisillekin. Tupakansavu altistaa kissan ja koiran keuhko- ja nenä-ontelosyövälle. Pitkäkuonoisen koiran nenässä tupakansavu viipyy kauemmin kuin lyhytkuonoisen. Pentukoirat voivat saada nikotiinimyrkytyksen syötyään tupakantumpin.
Lue lisää eläinten hyvinvoinnista Eläintaito-sivustolta.
Asiantuntijana eläinlääkäri Hanna Dyggve
Teksti: Eevakaisa Mölsä
Kuva: Sarri Kukkonen, Pekka Mustonen