Tupakka
Nimimerkki: ?

Tupakointi ja pituuskasvun pysähtyminen

Tupakoin melko aktiivisesti syksyllä ja pituuskasvuni loppui lähes kokonaan oon siis 13v mut nytten olen lopettanut polttamisen niin palautuuko pituuskasvuni taas normaaliksi?

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Ensinnäkin on tosi hienoa, että olet lopettanut tupakoinnin!

Kysyit, onko tupakointi vaikuttanut pituuskasvuusi. Tutkimustietoa tupakoinnin vaikutuksista nuoren pituuskasvuun on tosi vähän. Joitakin tutkimuksia on, joissa nuorena tupakoineet tai jatkuvasti tupakansavulle altistuneet nuoret ovat saattaneet jäädä lyhyemmiksi verrattuna niihin nuoriin, jotka eivät ole tupakoineet. Kuitenkaan tämän perusteella ei voida suoraan sanoa, että jokin tietty tupakointimäärä selvästi vaikuttaisi pituuskasvuun. Pituuskasvuun vaikuttaa myös olennaisesti vanhempien, sisarusten ja lähisukulaisten pituus. Lisäksi ravitsemus ja yleinen terveydentila vaikuttaa pituuskasvuun.

Kerroit tupakoineesi aktiivisesti viime syksynä. Olet kuitenkin tupakoinut melko lyhyen aikaa ja nyt lopettanut, joten tupakointi on tuskin vaikuttanut merkittävästi pituuskasvuusi. Tärkeintä on, että pysyt jatkossakin ilman tupakkaa.

Kerroit myös pituuskasvusi nyt pysähtyneen. Murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen ja siihen, kuinka paljon kasvua on vielä mahdollisesti jäljellä. Jos pituutesi mietityttää, niin voit hyvin käydä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan juttusilla. Terveydenhoitajan kanssa voitte katsoa kasvukäyriäsi ja voit keskustella hänen kanssaan luottamuksellisesti sinua askarruttavista asioista.

Mukavaa talvea!

Oliko vastauksesta hyötyä?