Tupakka

Tupakoinnin lopettanut Inka: ”Keltaiset hampaat ja kynnet eivät houkuttele”

Kesätöistä saatuja rahoja ei olisi mukava poltella savuna ilmaan, toteaa räiskyvän murrosiän kokenut Inka Kuosmanen, 16.

Tupakoinnin lopettanut Inka: ”Keltaiset hampaat ja kynnet eivät houkuttele”

”Olen aina ollut temperamenttinen persoona. Koulumaailmassa se on näkynyt villeytenä, kaikenlaisen typerän kokeilemisena ja huonona koulumenestyksenä. Kokeilunhaluisena maistoin tupakkaa ensimmäisen kerran jo kuutosluokalla.

Seiskaluokan alussa aloimme ostaa kaverini kanssa tupakkaa yksittäiskappaleina. Poltimme vapaa-ajalla puistossa ja joskus koulussa välitunnilla. Ajatus omasta askista ja leimautumisesta tupakoitsijaksi tuntui kaukaiselta – jopa kamalalta. En uskonut olevani tupakasta mitenkään riippuvainen.

Saman vuoden talvella poltin jo säännöllisesti askin kahdessa päivässä. Siihen aikaan elämässäni oli muutenkin huono kausi. Murrosikä ja kokeilunhimo iskivät voimakkaasti, tutustuin muun muassa alkoholiin. Kaikki tuntui jännittävältä ja uudelta.

Kahdeksannen luokan aikoihin vanhempani saivat tietää hölmöilystäni, kun jouduin jälki-istuntoon koulussa tupakoinnista. Kovapäisen luonteeni tuntien vanhempani eivät silti ottaneet asiaan sen suuremmin kantaa. Hävetti, että olin tuottanut heille pettymyksen.

Tupakoinnin lopettaminen: päätös piti

Jo tupakoinnin alkuvaiheessa seiskaluokalla olin kuitenkin tehnyt päätöksen: lopettaisin tupakoinnin viimeistään ysiluokan lopussa. Ja kun jotain päätän, sen myös haluan saavuttaa. Lopetin tupakoinnin yläasteen loputtua todellakin kuin seinään.

Vieroitusvaiheessa olo oli stressaantunut ja levoton. Ruoan ja aamukahvin jälkeen tupakanhimo tuntui voimakkaimmin. Pahimpina alkuhetkinä käytin jonkin aikaa miedointa nikotiinipurkkaa. Juoksulenkeillä purin ylimääräistä energiaa ja siirsin ajatuksia muualle.

Lopettamista helpottivat myös mielikuvat siitä, kuinka paljon rahaa vapautui kivoihin juttuihin. 16-vuotiaana viikkoraha ei riitä kaikkeen, eikä kesätöistä ansaittuja rahojakaan olisi mukava poltella savuna ilmaan.

Meikit, vaatteet ja muut minulle tärkeät asiat tuntuivat paljon houkuttelevimmalta kuin keltaiset hampaat ja kynnet.

”Tupakoimattomuus tuntuu mahtavalta”

Opiskelen tällä hetkellä lähihoitajaksi Vantaan ammattiopisto Variassa. Koska kaikki kaverini ja melkein kaikki koulukavereistanikin polttavat, tupakoinnin lopettaminen vaati paljon itsekuria erityisesti alkuvaiheessa.

Nyt olen ollut neljä kuukautta polttamatta, mikä tuntuu mahtavalta. Vaatteet eivät haise enää tupakalta. Hajuvesi tuoksuu ihanalta itseltään, eikä siltä, että sillä olisi yrittänyt peittää jotain. Juoksulenkitkin palkitsevat. Hapenottokyvyn parannuttua juoksen nopeammin ja pidempään.

Nähdessäni nyt yläasteikäisiä lapsia tupakoimassa näyttää se mielestäni todella lapselliselta ja naurettavalta. Tekisi mieli mennä sanomaan, että hei, olen ollut samassa tilanteessa, ei kannata!

Vaikka tupakkaan liittyy monia huonoja juttuja, pahinta on katumus siitä, kuinka typerä oli tupakoinnin aloittaessaan.”

Lue myös:
Lopetin tupakoinnin kerralla
En halunnut olla enää koukussa nuuskaan
Korvasin nuuskan ulkoilulla, purkalla ja ruualla

Näin lopetat tupakoinnin

Teksti Lilli Ollikainen, kuva Emma Ollikainen

Kysymys & vastaus

tällee

Moi,

hienoa, että osaat tehdä omia päätöksiäsi, vaikka kaverit polttaisivatkin. Uskon, että pian kaverisikin muistavat, että et halua tupakoida, kun järjestelmällisesti kieltäydyt tarjotuista tupakoista. Voit harjoitella kieltäytymistä tupakasta miettimällä valmiiksi, mitä sanot tilanteessa. Harjoittelu tekee mestarin tässäkin asiassa!

Moni nuori haluaisi lopettaa, mutta lopettaminen voikin olla hankalaa syntyneen riippuvuuden vuoksi. Ehkä myös sinun kaveripiirissäsi alkaa olla niitä, jotka mieluumminkin haluaisivat eroon tupakoinnista.

On totta, että tupakointi voi haitata pituuskasvua. On kuitenkin mahdotonta sanoa tarkkaan, mikä määrä tupakointia jo vaikuttaa pituuskasvuun. Kerroit, että olet tupakoinut noin askin verran yhteensä. Sellaisella määrällä tuskin on ollut vaikutusta pituuskasvuusi. Tärkeintä nyt on, ettet jatka tupakointia, koska sillä on monia haitallisia vaikutuksia kasvuun ja terveyteen.

Pituuskasvu on askarruttanut muitakin. Lue lisää pituuskasvusta, siihen vaikuttavista tekijöistä ja tupakkatuotteista nimimerkille viisitoistavuotias antamastamme vastauksesta.

Hyvää talven jatkoa sinulle!

Kysymys & vastaus

Wasuuup01828

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet lopettanut nuuskan käytön ja tupakoinnin! Sitä päätöstä ei kenenkään ole tarvinnut katua.

Kerrot, että olet käyttänyt 5 tupakkaa ja 16 pussinuuskaa. On mahdoton sanoa tarkkaan, mikä määrä tupakkatuotteita vaikuttaa pituuskasvuun. Näillä kokeiluilla tuskin kuitenkaan on ollut vaikutusta pituuskasvuusi. Tärkeintä nyt on, ettet jatka tupakka- tai nikotiinituotteiden käyttöä, sillä niillä on monia haitallisia vaikutuksia kasvuun ja terveyteen. Nikotiinin käyttö voi koukuttaa nopeastikin, ja tällöin lopettaminen on vaikeampaa.

Pituuskasvu on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet tekijät. Yleensä kasvu jatkuu vielä kasvupyrähdyksen jälkeenkin usean vuoden ajan.

Lue lisää pituuskasvusta, siihen vaikuttavista tekijöistä ja tupakkatuotteista nimimerkille viisitoistavuotias antamastamme vastauksesta.

Hyvää vuoden alkua sinulle!

“Tupakointi on mielestäni turhaa”

Eräänä päivänä tubettaja Hermanni Hyyryläinen sai tarpeekseen isänsä tupakoinnista. Ja mitä sitten tapahtuikaan?

Kysymys & vastaus

Haluan lopettaa

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Tosi hienoa, että olet päättänyt lopettaa tupakoinnin ja nuuskaamisen! Sinulla on loistava mahdollisuus vaikuttaa terveyteesi jatkossa. On vaikea sanoa, minkä verran tupakointi ja nuuskaaminen on vaikuttanut terveyteesi tai kuntoosi. Kerroit itse, että olet huomannut kuntosi huonontuneen. Joka tapauksessa terveytesi ja kuntosi alkavat kyllä kohentua heti, kun lopetat tupakan ja nuuskan käytön. Lopettamisen myötä jaksat paremmin ja liikkuminenkin tuntuu mukavammalta. Lopettaminen tuntuu pian olon virkistymisenä ja kunnon kohenemisena.

Tupakoinnin ja nuuskaamisen lopettamista kannattaa vähän suunnitella. Lopettamisessa eri ihmiset kokevat erilaiset tavat toimiviksi. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka riippuvainen olet nikotiinista. Voit testata riippuvuutesi näillä testeillä: Koukussa nikotiiniin ja Testaa nuuskariippuvuutesi.

Joillekin toimii lopettaminen kuin seinään. Jos se tuntuu toimivalta sinulle, niin kannattaa rohkeasti vain kokeilla! Toisilla onnistumista auttaa hyvä valmistautuminen.

Ensimmäisiksi päiviksi on hyvä varata sellaista tekemistä, joka pitää sinut kiireisenä ja ajatuksesi pois tupakasta ja nuuskasta. Jos sinun tekee mieli niitä, muista, että mieliteko helpottaa jo muutamassa minuutissa.  Muutenkin mielitekoja tulee päivä päivältä harvemmin. Voit myös kokeilla erilaisia rentoutusharjoituksia helpottamaan oloasi. Niitä löydät esimerkiksi Youtubesta. Mieti myös, miten kieltäydyt, jos kaverit tarjoavat sinulle tupakkaa tai nuuskaa. Näin pääset helpommin ohi tilanteesta.

Lue nimimerkkien Nuuskaaja, Harmillinen ja K lähettämät lopettamiseen liittyvät kysymykset ja vastauksemme niihin.

Lisää vinkkejä lopettamiseen löydät täältä:

Näin lopetat tupakoinnin
Korvasin nuuskan ulkoilulla, purkalla ja ruualla
Toni: Lopettaminen onnistui vasta kun halusin sitä

Tsemppiä lopettamiseen ja mukavaa joulunaikaa sinulle!

Kysymys & vastaus

Kaosloso

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Nikotiinikorvaushoito on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön helpottamaan tupakkatuotteiden lopettamisesta johtuvia vieroitusoireita. Jos tupakka- tai nikotiinituotteiden lopettaminen on vaikeaa, lääkäri tai terveydenhoitaja osaa arvioida, onko nikotiinikorvaushoidosta hyötyä. Alaikäinen tarvitsee reseptin nikotiinikorvaushoitojen ostamiseen apteekista. Lääkärin tai terveydenhoitajan antamien ohjeiden mukaan käytettynä lyhytaikaisesta nikotiinikorvaushoidosta ei ole haittaa.

Pituuskasvuun vaikuttavat  monet asiat. Parhaat edellytykset pituuskasvulle luodaan terveellisillä elämäntavoilla, joihin kuuluu nikotiini- ja tupakkatuotteiden välttäminen.

Lue myös tämä aikaisempi kysymys koskien pituuskasvua
Voiko nuuskan käyttö vaikuttaa pituuskasvuun

Hyvää jatkoa sinulle!

Kysymys & vastaus

PoikA01097

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! Tupakoinnilla ei ole riskirajaa, toisin sanoen kaikki tupakointi on haitallista. On hyvin vaikea vetää rajaa siihen, mikä määrä tupakkaa aiheuttaa pysyviä haittoja. Vaikka yhden askin polttamisesta tuskin vielä tulee pysyviä haittoja, vaarana on, että riippuvuuden vuoksi tupakointi jatkuu, jolloin terveydelliset haitatkin lisääntyvät. Tämän vuoksi tupakointi kannattaa lopettaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Hammaslääkärin kanssa voit keskustella lopettamisesta, jos kaipaat tukea tai haluat kysyä tupakoinnin vaikutuksesta suun terveyteen. Voit myös kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen. Maksuton Stumppi-puhelin auttaa lopettamisessa. Stumppin voi soittaa nimettömänä ja siellä voi keskustella kaikista tupakointiin ja tupakoinnin lopettamiseen liittyvistä asioista. Lisätietoa saat Stumpin nettisivuilta.

Lisätietoa tupakoinnin haitoista ja lopettamisesta saat Fressiksen tietopankista saat lisätietoa tupakoinnin haitoista ja lopettamisesta.

Meille on tullut aiemminkin kysymyksiä samasta aiheesta, voit lukea vastauksemme nimimerkeille huolestunut14vuotta2003 ja elias.

Hyvää joulukuuta!