Tupakka

Tupakoinnin lopettanut Inka: ”Keltaiset hampaat ja kynnet eivät houkuttele”

Kesätöistä saatuja rahoja ei olisi mukava poltella savuna ilmaan, toteaa räiskyvän murrosiän kokenut Inka Kuosmanen, 16.

Tupakoinnin lopettanut Inka: ”Keltaiset hampaat ja kynnet eivät houkuttele”

”Olen aina ollut temperamenttinen persoona. Koulumaailmassa se on näkynyt villeytenä, kaikenlaisen typerän kokeilemisena ja huonona koulumenestyksenä. Kokeilunhaluisena maistoin tupakkaa ensimmäisen kerran jo kuutosluokalla.

Seiskaluokan alussa aloimme ostaa kaverini kanssa tupakkaa yksittäiskappaleina. Poltimme vapaa-ajalla puistossa ja joskus koulussa välitunnilla. Ajatus omasta askista ja leimautumisesta tupakoitsijaksi tuntui kaukaiselta – jopa kamalalta. En uskonut olevani tupakasta mitenkään riippuvainen.

Saman vuoden talvella poltin jo säännöllisesti askin kahdessa päivässä. Siihen aikaan elämässäni oli muutenkin huono kausi. Murrosikä ja kokeilunhimo iskivät voimakkaasti, tutustuin muun muassa alkoholiin. Kaikki tuntui jännittävältä ja uudelta.

Kahdeksannen luokan aikoihin vanhempani saivat tietää hölmöilystäni, kun jouduin jälki-istuntoon koulussa tupakoinnista. Kovapäisen luonteeni tuntien vanhempani eivät silti ottaneet asiaan sen suuremmin kantaa. Hävetti, että olin tuottanut heille pettymyksen.

Tupakoinnin lopettaminen: päätös piti

Jo tupakoinnin alkuvaiheessa seiskaluokalla olin kuitenkin tehnyt päätöksen: lopettaisin tupakoinnin viimeistään ysiluokan lopussa. Ja kun jotain päätän, sen myös haluan saavuttaa. Lopetin tupakoinnin yläasteen loputtua todellakin kuin seinään.

Vieroitusvaiheessa olo oli stressaantunut ja levoton. Ruoan ja aamukahvin jälkeen tupakanhimo tuntui voimakkaimmin. Pahimpina alkuhetkinä käytin jonkin aikaa miedointa nikotiinipurkkaa. Juoksulenkeillä purin ylimääräistä energiaa ja siirsin ajatuksia muualle.

Lopettamista helpottivat myös mielikuvat siitä, kuinka paljon rahaa vapautui kivoihin juttuihin. 16-vuotiaana viikkoraha ei riitä kaikkeen, eikä kesätöistä ansaittuja rahojakaan olisi mukava poltella savuna ilmaan.

Meikit, vaatteet ja muut minulle tärkeät asiat tuntuivat paljon houkuttelevimmalta kuin keltaiset hampaat ja kynnet.

”Tupakoimattomuus tuntuu mahtavalta”

Opiskelen tällä hetkellä lähihoitajaksi Vantaan ammattiopisto Variassa. Koska kaikki kaverini ja melkein kaikki koulukavereistanikin polttavat, tupakoinnin lopettaminen vaati paljon itsekuria erityisesti alkuvaiheessa.

Nyt olen ollut neljä kuukautta polttamatta, mikä tuntuu mahtavalta. Vaatteet eivät haise enää tupakalta. Hajuvesi tuoksuu ihanalta itseltään, eikä siltä, että sillä olisi yrittänyt peittää jotain. Juoksulenkitkin palkitsevat. Hapenottokyvyn parannuttua juoksen nopeammin ja pidempään.

Nähdessäni nyt yläasteikäisiä lapsia tupakoimassa näyttää se mielestäni todella lapselliselta ja naurettavalta. Tekisi mieli mennä sanomaan, että hei, olen ollut samassa tilanteessa, ei kannata!

Vaikka tupakkaan liittyy monia huonoja juttuja, pahinta on katumus siitä, kuinka typerä oli tupakoinnin aloittaessaan.”

Lue myös:
Lopetin tupakoinnin kerralla
En halunnut olla enää koukussa nuuskaan
Korvasin nuuskan ulkoilulla, purkalla ja ruualla

Näin lopetat tupakoinnin

Teksti Lilli Ollikainen, kuva Emma Ollikainen

Kysymys & vastaus

Hei,

Onnittelut tupakoinnin lopettamisesta! Sitä päätöstä ei ole tarvinnut kenenkään katua. Toivottavasti myös nuo kuvaamasi oireet ovat jo helpottaneet. Yleensä vieroitusoireet lieventyvät jo ensimmäisen viikon aikana.

Pohdit sitä, onko tuo 9-11 askin polttaminen voinut aiheuttaa sairautta tai syöpää. Mitä aikaisemmin tupakointi loppuu, sitä vähemmän mitään terveydellistä haittaa ehtii syntyä. Tupakoinnin vaikutukset ovat aina yksilöllisiä, mutta vakavat tupakasta johtuvat sairaudet syntyvät hitaasti vuosien ja vuosikymmenien tupakoinnin seurauksena. Näin ollen tuollaisen määrän polttaminen ei yksistään aiheuta vakavia sairauksia, kuten syöpää. Tupakoinnilla on toki välittömiäkin vaikutuksia, kuten hengitysteiden ärsytysoireita, päänsärkyä jne. Nämä oireet helpottavat, kun tupakointi loppuu.

Tupakkakokeiluissa hankalinta on se, että tupakointiin voi syntyä nopeasti riippuvuus, jonka jälkeen lopettaminen vaikeutuu. Riippuvuuden vuoksi tupakointi voi jatkua vuosia ja vuosikymmeniä, jolloin myös terveydelliset riskit ovat huomattavat. Siksi on erityisen hienoa, että olet päättänyt lopettaa tupakoinnin jo näin pian.

Tästä aiheesta meille on tullut aiemminkin kysymys, voit lukea sen täältä.

Lue lisää tupakoinnin lopettamisesta Fressiksen Näin lopetat tupakoinnin –sivuilta.

Raikasta syksyä sinulle ja tsemppiä jatkoon!

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Tupakoinnilla ei ole turvarajaa, toisin sanoen kaikki tupakointi on haitallista. Tupakoinnilla on välittömiä eli heti tapahtuvia vaikutuksia, se muun muassa nostaa verenpainetta ja pulssia. Myös monien sairauksien riski kasvaa jo pienilläkin tupakkamäärillä.

Satunnainen tupakointi muuttuu helposti päivittäiseksi, kun elimistö tottuu nikotiiniin ja alkaa kaivata sitä lisää. Tupakkariippuvuus voi syntyä jo satunnaisen tupakoimisen seurauksena. Siksi me täällä Fressiksessä suosittelemme lopettamaan myös satunnaisen polttelun. Silloin pääsee helpommalla. Näin välttää tupakoinnin terveysriskit  ja lopettaminen on helpompaa, kun riippuvuus ei ole vielä muodostunut niin vahvaksi.

Nimimerkki kysyttävää on pohtinut myös satunnaisen tupakoinnin vaikutuksia.

Lisätietoa tupakoinnin haitoista löydät Fressiksen tupakka-tietopankista.

Fressis

Tupakka: Myös medialukutaito on terveystaitoa osa 2

1920-luvun glamouria oli sumea savuisuus. 2010-luvulla se on jo jotain ihan muuta!

Fressis

Tupakka: Myös medialukutaito on terveystaitoa osa 1

Kuka on tuo etäisesti tutun oloinen, keppihevosella ratsastava mies – ja onko hänen malliaan järkevää seurata? Luotettavaa faktaa tupakkatuotteiden ja nikotiinin haitoista löydät Fressiksestä– voit myös kysyä mieltä askarruttavista asioista asiantuntijoiltamme. Myös medialukuaito on terveystaito!

Keväällä 2018 Syöpäjärjestöt & Fressis.fi tuotti Sataedun media-alan ja Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa medialukutaitoon ja terveysteemoihin pureutuvat videot.

Minkälaista mielikuvaa media luo eri tuotteista, ja mistä tietää, onko uutinen totta vai ei? Mitä ostat kaupasta ja miten otat selvää eri trendien sisällöistä? Miten teet fiksuja, oikeaan tietoon perustuvia valintoja yhtä kiireisemmässä ja ruuhkaisemmassa maailmassa? Katso kaikki videot Fressiksen Youtube-kanavalta.

Fressis

Kysymys & vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Ensiksi onnittelut, että olet lopettanut tupakoinnin! Se on hieno saavutus ja tärkeimpiä omaan terveyteen liittyviä päätöksiä.

Kerroit, että olet polttanut satunnaisesti arviolta 15 askin verran ja nyt pohdit, millaisia vaikutuksia kehoon on voinut jäädä. Tupakoinnin vaikutukset ovat aina yksilöllisiä, joten varmoja vastauksia tämän tyyppisiin kysymyksiin on vaikea antaa. Joka tapauksessa tupakointisi on ollut satunnaista ja loppunut varhaisessa vaiheessa, joten sinuna en kantaisi asiasta huolta enempää. Elimistöllä on myös kyky korjata tupakoinnin vaikutuksia lopettamisen jälkeen. Ehdottomasti tärkeintä on, että tupakointi on loppunut, sillä riski terveydellisiin haittoihin kasvaa tupakoinnin jatkuessa ja määrän kasvaessa.

Mikäli asia sinua edelleen vaivaa, voit ottaa sen puheeksi esimerkiksi terveydenhoitajasi tai lääkärisi kanssa.

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! Kerroit, että olet polttanut reilun kaksi viikkoa säännöllisesti ja sitä ennen satunnaisesti. Nyt pohdit sitä, huomaako hammaslääkäri ja kertooko asiasta vanhemmille.

On hyvin vaikea sanoa, millainen määrä tupakointia näkyisi suussa. Joka tapauksessa voit mennä hammaslääkärille luottavaisin mielin, sillä lääkäri haluaa auttaa sinua pitämään huolta suustasi ja muusta terveydestä. Eli voit hyvin keskustella hammaslääkärin kanssa kaikista suun terveyteen liittyvistä asioista, myös tupakoinnista. Näin voit saada hyvää tietoa ja vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen.

Mitä vanhemmille kertomiseen tulee, sinulla on oikeus kieltää terveydentilaasi koskevien tietojen antaminen huoltajalle. Jos olet vastaanotolla yhdessä vanhemman kanssa, voit pyytä häntä odottamaan huoneen ulkopuolella käynnin ajan. Voit toki itse harkita, voisitko keskustella vanhempiesi kanssa asiasta itse.

Me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa kaikkia tupakoinnin käytön lopettamiseen. Mitä aiemmin tupakointi loppuu, sitä vähemmän pysyvää haittaa ehtii syntyä. Myös lopettaminen on helpompaa silloin kun on vasta vähän aikaa tupakointia takana.

Lisätietoa hammaslääkärikäynneistä saat näistä Fressiksen artikkeleista:

Nuuska ja tupakka näkyvät suussa ja Näkyykö nuuskan käyttö?

Tämä aihe on kiinnostanut muitakin, voit lukea esimerkiksi nimimerkin huolestunut annetun vastauksen.

Lisätietoa tupakoinnin vaikutuksista ja sen lopettamisesta saat Fressiksen tietopankista.

Fressis