TupakkaYleinen
Nimimerkki: Ei tupakalle

Tupakoinnin lopettaminen ja astmaatikon oireilu

Hei, olen 2 viikkoa sitten tupakoinnin lopettanut mies ja kerkesin tupakoida 7,5v. Ajoittain rintalastani tuntuu painavalta, ala kyljissä tuntuu välillä painetta ja keuhkot ovat muutenkin ”kutisseet” lähiaikoina. Sairastan myös astmaa, joten onko minulla mahdollisesti keuhkoahtauma tai jotain muuta vakavaa, vai onko nämä vain merkkejä keuhkojen itsepuhdistamisesta? Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Todella hienoa, että olet lopettanut tupakoinnin! Se on iso satsaus terveytesi kannalta, etenkin kun sairastat astmaa. Tupakointi on merkittävä riski monen pitkäaikaisen sairauden kuten sydän- ja verisuonitautien ja mainitsemasi keuhkoahtaumataudin kannalta. Mitä pidempään ja enemmän tupakoi, sitä suurempi riski sairastumiseen on. Toisaalta tupakoinnin lopettamisen jälkeen riski sairastumiseen pienenee, mitä pidempään on tupakoimatta. Tupakoinnin lopettaminen on siis aina viisas päätös!

Kerroit oireenasi olevan ajoittaista painon tunnetta rintalastan ja kylkien seudussa sekä keuhkojen kutinaa. On vaikeaa arvioida tutkimatta, mistä oireesi voivat johtua, mutta ne vaikuttavat toistaiseksi melko lieviltä. Tällä hetkellä elämme korona-epidemian vuoksi poikkeusaikaa. Voit jäädä hyvin seurailemaan oireitasi. Jos ne hankaloituvat tai pitkittyvät ja kestävät monta viikkoa, voit olla puhelimitse yhteydessä esimerkiksi omaan terveyskeskukseesi tai jos olet töissä, omaan työterveyshuoltoon. Tarvittaessa voidaan tehdä lisätutkimuksia sen hetkisen tilanteen ja vointisi mukaan.

Astmaa tulisi seurata säännöllisesti lääkärin tai astmahoitajan vastaanotolla. Myös astman hoitoon määrättyjä lääkkeitä on tärkeää käyttää ohjeen mukaan. Astman seurannan vuoksi tehtävien tutkimusten avulla seurataan keuhkojesi toimintaa. Tupakoinnin lopettaminen parantaa astmasi hoitotasapainoa. Astman vuoksi olisikin todella tärkeää, että pysyisit erossa tupakoinnista. Samalla ehkäiset niin keuhkoahtaumataudin kuin jonkun muunkin tupakan aiheuttaman vakavan sairauden kehittymisen.

Tsemppiä tupakoimattomuuteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?