Totta vai tarua: 8 väitettä sähkötupakasta ja vesipiipusta
Lääkäri Matti Rautalahti vastaa väitteisiin sähkötupakasta ja vesipiipusta.
1. Sähkösavukkeen höyry on vain vesihöyryä
Tarua. Sähkötupakassa ja vastaavissa laitteissa käytetyssä perusnesteessä on veden lisäksi propyleeniglykolia tai glyserolia ja erilaisia tuntemattomia makuaineita. Niissä saattaa olla myös epäpuhtauksia, lääkeaineita, raskasmetalleja ym. Kaikki tuo höyrystyy ja menee käyttäjän keuhkoihin. Osa höyryn sisältämistä aineista tulee uloshengityksen mukana pois ja saastuttaa vieressä istuvan hengitysilman.
2. Sähkötupakasta ei ole mitään haittaa
Tarua. Sähkötupakan käytöstä on ilman muuta haittaa. Emme vaan vielä tiedä, kuinka paljon. Höyrystyneet aineet vaikuttavat keuhkojen toimintaan ja terveyteen. Nikotiinia sisältävien nesteiden käyttö aiheuttaa riippuvuutta, verenkiertohäiriöitä ja saattaa lisätä riskiä sairastua syöpiin.
3. Sähkötupakka auttaa tupakoinnin lopettamisessa
Tarua tai ehkä totta. Tästä ei ole kunnollista näyttöä. Joillekin sähkötupakka voi olla keino päästä irti tupakkariippuvuudesta, mutta monille ne ovat vaihtoehtoinen tapa saada elimistöön nikotiinia. Tupakan käyttö voi jäädä pois, mutta nikotiiniriippuvuus pysyy.
4. Sähkötupakalla ja sähkövesipiipulla (e-shisha) ei ole mitään eroa
Totta. Teknisesti kysymys on samasta laitteesta, nestehöyrystimestä. Suurin osa e-shishoista ei edes näytä vesipiipulta vaan kirkkaan väriseltä sähkösavukkeelta. Laitteissa käytettävissä nesteissä voi olla eroja esimerkiksi makuaineiden osalta.
5. Nikotiinittomista maku-e-shishoista ei aiheudu haittoja
Tarua. Kuuman kemikaalihöyryn hengittäminen keuhkoihin ei ole haitatonta. Makuaineiden turvallisuudesta ei tiedetä mitään. Täydellistä arpapeliä.
6. Vesipiipun polttaminen on vähemmän haitallista kuin savukkeiden polttaminen.
Tarua. Vanhan kaupunkilegendan mukaan vesipiipun vesi pesee savusta kaikki tai melkein kaikki epäpuhtaudet. Näin se vaan ei toimi ja käyttäjä saa keuhkojen kautta elimistöönsä samaa törkyä kuin esim. savukkeiden polttajat. Joidenkin haitta-aineiden pitoisuudet voivat olla jopa suurempia, koska vesipiipussa poltetaan hiiltä ja erilaisia tupakan ja yrttien seoksia. Lisäksi vesipiippuistunnot saattavat olla tuntikausien pituisia, jolloin käyttäjät saavat erittäin tuhdin annoksen savukemikaaleja.
7. Satunnaisesta vesipiipun polttamisesta bileissä ei ole haittaa.
Totta tai tarua. Muutaman henkäisyn vetäminen ei aiheuta haittaa, mutta pitempi käyttö voi aiheuttaa nikotiiniriippuvuuden. Ainakin saa häkämyrkytyksen ja tukevan päänsäryn seuraavaksi aamuksi.
8. Vesipiipussa voi polttaa myös pelkkiä yrttiseoksia. Niiden polttamisesta ei ole haittaa.
Tarua. Vaikka polttotavarassa ei ole tupakkaa ja nikotiinia, syntyvä savu sisältää yllin kyllin keuhkoja ja muuta elimistöä vahingoittavia kemiallisia yhdisteitä, kuten polyaromaattisia hiilivetyjä ja hiilimonoksidia eli häkää. Yrttien sisältö on lisäksi hyvin epämääräistä ja seoksien koostumus ja puhtaus voi vaihdella rajusti.
Teksti: Käry-lehti
Asiantuntija: lääkäri Matti Rautalahti