LiikeNuuskaTupakka

Tim Sparv: ”Ei aina tarvitse tehdä samaa kuin muut”

Tim Sparv: ”Ei aina tarvitse tehdä samaa kuin muut”

Suomen futismaajoukkueen kapteeni Tim Sparv, 29, on pelannut ammattilaisena Englannissa, Hollannissa, Ruotsissa ja Saksassa. Tanskalaisseura FC Midtjyllandia edustava Sparv on edennyt huipulle kovalla työllä ja huippu-urheilijan elämäntavoilla.

 ”Olen kotoisin Oravaisista Pohjanmaalta. Kesäisin harrastin futista ja yleisurheilua, talvisin salibandyä. Olen varma, että olen päässyt näin pitkälle, koska harjoittelin enemmän kuin muut.

Urheilusta sain lajitaitojen lisäksi kavereita ja sosiaalisia taitoja. Opin ottamaan vastuuta ja toimimaan ryhmässä. Olin jo nuorena tosi motivoitunut, ja kun kaverit lähtivät ulos viikonloppuisin, minä lähdin metsään lenkille. Ensimmäisen kerran join alkoholia 20-vuotiaana. Tupakka ei kuulu huippu-urheiluun. Se heikentää kuntoa, ja tietenkin se on vaarallista terveydelle muutenkin. En ole ikinä käyttänyt tupakkaa tai nuuskaa.

Viime vuosina olen opetellut paljon oikeanlaiseen ravintoon liittyviä asioita asiantuntijoiden avulla. Jotta voi harjoitella kovaa, täytyy syödä oikein ja levätä kunnolla. Vielä täytyy kiinnittää parempaa huomiota sekä kehon että mielen lepoon. Tavoitteeni on mennä nukkumaan ennen yhtätoista – helpommin sanottu kuin tehty. Kun olen sekä syönyt että levännyt hyvin, olen heti energisempi ja palaudun paremmin.”

Gareth Bale, Theo Walcott ja Adam Lallana

 ”Lähdin 16-vuotiaana Englantiin Southamptonin akatemiaan. Pelikaverit siellä joskus ihmettelivät, miksi en juonut tai miksi menin vielä illalla yksin tekemään päivän kolmannen treenin. Mutta ei se haitannut minua – ei aina tarvitse tehdä samaa kuin muut.

Samassa joukkueessa pelasivat Gareth Bale (Real Madrid), Theo Walcott (Arsenal) ja Adam Lallana (Liverpool). Joskus jotkut akatemiapelaajat lähtivät salaa ulos iltaa viettämään, mutta nämä pelaajat eivät tehneet sellaista, vaan olivat tosi rauhallisia. Heillä oli kova työmoraali. Esimerkiksi Bale teki todella paljon ekstratreeniä.”

 ”On ihan ok, jos joskus pelaa huonosti”

 ”Nuorena uskomme, että tiedämme kaiken, vaikka emme tiedä juuri mitään. Olen oppinut, ettei kannata stressata liikaa. On ihan ok, jos joskus pelaa huonosti. Kannattaa olla kärsivällinen. Ura on pitkä, elämä myös. Tie huipulle ei ole suora ja helppo, vaan täynnä vastoinkäymisiä. Muista olla nöyrä, mutta itsevarma. Unelmoi. Ole itsekriittinen ja analysoi, mitä voisi kehittää. Olet utelias ja hanki lisää tietoa.

Rakastan jalkapalloa yli kaiken, ja tiedän olevani onnekas, kun sain harrastuksesta itselleni maailman parhaan ammatin. Toivon, että saan tehdä tätä vielä pitkään.”

 

Teksti ja kuva: Jussi Eskola

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Joku Näkyykö nuuskan käyttö hammaslääkärissä? Näkeekö hammaslääkärini jos käytin päivää aikasemmin nuuskaa
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Asia riippuu hieman siitä, että onko tämä ensimmäinen kerta vai onko takana jonkin verran säännöllistä käyttöä? Joskus pidempi käyttö aiheuttaa limakalvoon norsunnahkamaista paksunnosta tai ikenen punoittamista. Yksittäinen kerta tuskin näkyy. Neuvoisin kuitenkin olemaan huoletta siitä, että näkeekö hammaslääkäri jälkeä vai ei. Heillä on vaitiolovelvollisuus ja voit kertoa nuuskan käytöstä ja muistakin huolistasi avoimesti. Heidän tehtävä on auttaa kohti parempaa suun terveyttä. Me täällä Fressiksellä tietysti suosittelemme lopettamaan nuuskan käyttämisen ennen kuin mahdollisia jälkiä ehtii edes syntyä. Niistä voit lukea lisää täältä ja osoitteesta röökikroppa.fi voit katsoa ja lukea millaisia muutoksia suussa tapahtuu nuuskaamisen seurauksena.

Aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Liike
E Liikunko liian vähän, sopivasti vai liikaa? Hei, olen vasta 15 vuotta täyttänyt tyttö ja haluaisin tietää että urheilenko liian vähän, sopivasti vai liikaa. Minulla on koripallotreenit 4krt viikossa noin 1,5...
Fressis

Moikka!

Tosi kiva kuulla, että olet löytänyt itsellesi mieleisiä harrastuksia. Liikkumisessa yksi tärkeimmistä asioista onkin liikkua sellaisilla tavoilla, joista itse tykkää.

Lapsille ja nuorille suunnatuissa liikkumissuosituksissa suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä. Liikkuminen voi koostua monista pienistä palasista pitkin päivää ja onkin hyvä pyrkiä olemaan aktiivinen päivän mittaan. Suurimman osan liikkumisesta olisi hyvä olla kestävyystyyppistä. Tämän lisäksi lihasvoimaa ja luustoa vahvistavaa liikkumista olisi hyvä tehdä vähintään kolmena päivänä viikossa. Tämä suositus täyttyy kohdallasi varmasti aika hyvin päivittäisten kävelyjen ja monipuolista liikkumista sisältävien harrastusten myötä. Liikkumisen määrä vaikuttaa siis tämän perusteella ihan sopivalta. Voit mielestäni ihan hyvin itse pohtia, tuntuuko sinusta siltä, että jaksat vielä yhdet lisätreenit viikkoon.

Liikkumisen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota palautumiseen. Riittävä yöuni antaa keholle aikaa palautua päivän rasituksista. Nuori tarvitsee keskimäärin unta 8-9h joka yö. Myös säännöllinen ja monipuolinen syöminen tukee hyvinvointia ja palautumista, ja antaa keholle tärkeää polttoainetta liikkumiseen. Lisäksi on hyvä muistaa kuunnella omaa kehoa ja mieltä. Joskus ne saattavatkin rasittavan treenin sijaan kaivata lepoa.

Lisätietoa aiheesta löydät Fressiksen tietopankista.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Ihminen Onko siitä haittaa jos paperitupakan savua vetää poskeen? Onko haittaa jos paperitupakkaa polttaa mutta savu ei mene keuhkoihin vaan jää poskeen eli savu ei mene keuhkoihin?
Fressis

Moikka!

Paperitupakan haittoja on vaikea tarkkaan arvioida. Palamisesta syntyvän savun ja hään hengittäminen on kuitenkin aina terveydelle haitallista, riippumatta siitä mitä poltetaan. Me täällä Fressiksellä emme siis suosittele paperitupakan tai minkään muunkaan polttamista ylipäänsä. Vaikka savua ei kunnolla vetäisikään henkeen, saattaa se silti mm. ärsyttää hengityselimiä. Lisätietoja aiheesta voit lukea aiemmista vastauksista nimimerkeille pelokas ja 11v.

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?