Seksi
Nimimerkki: Böö

Täytyykö seksitautitesteissä käydä vaikka olisi neitsyt?

Onko aina fiksua käydä seksitautitestissä ennen kuin aloittaa seksielämän uuden kumppanin kanssa? Mietin että jos kumpikin on neitsyt, niin tarvitseeko käydä? Voiko ihminen olla saanut jonkun taudin esim. syntyessään äidistä?

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Seksitaudit tarttuvat seksissä limakalvon tai rikkoutuneen ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Jos ei ole ollut seksikontaktissa (esim. suuseksi, yhdyntä, anaaliseksi), ei voi olla seksitautiakaan. Seksitaudit eivät siis synny ns. tyhjästä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että toisen ihmisen seksihistoriasta ei voi koskaan olla täysin varma ja kukin saattaa määritellä seksin harrastamisen hieman eri tavoin.

Jos on ollut seksikontaktissa toisen kanssa ja yhtään epäilee seksitaudin tarttumisen mahdollisuutta, on aina hyvä käydä seksitautitesteissä. On hyvä muistaa, että seksitauti ei välttämättä oireile millään tavalla. Lisäksi on hyvä huolehtia seksitautien ehkäisystä käyttämällä kondomia (tai suuseksisuojaa). Mikäli kumppani on jossain vaiheessa vakituinen ja kondomin käytöstä halutaan luopua, on molempien hyvä käydä seksitautitesteissä.

Pohdit myös, voiko ihminen saada syntymän yhteydessä jonkin taudin äidiltä. Seksitaudit voivat aiheuttaa haittaa sikiölle ja raskaana olevalta otetaankin alkuraskauden terveystarkastuksen yhteydessä hänen suostumuksellaan verinäyte vastasyntyneen lapsen tartuntatautien ehkäisemiseksi. Tauteja tosiaan seulotaan niin, että ne voidaan hoitaa äidiltä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lapselle ei pitäisi aiheutua niistä mitään pysyvämpää haittaa, eikä taudin tartuttaminen ole myöhemmin mahdollista, koska se on hoidettu tuolloin. Hoito ja seuranta tapahtuu neuvolassa ja perusterveydenhuollossa. Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Kivaa alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?