Suurin osa nuorista EI nuuskaa
Nuuskaaminen ei ole yhtään siisti juttu, paljastaa Fressiksen ja Demi.fin yhdessä toteuttama nuuskakysely, jossa oli lähes 2 000 vastaajaa. Kumotaan yhdessä nuuskamyytit!

Mua ällöttää ajatus siitä, että tunkisin 2500 eri tuntematonta kemikaalia suuhun. Haluan pitää hampaat valkoisina ja ikenet terveinä. Kuka maksaisi siitä, että pilaa oman hyvinvointinsa?
Nuuskaan jää helposti koukkuun. Yhdessä nuuska-annoksessa on paljon enemmän nikotiinia kuin tupakassa. Nuuskasta imeytyy elimistöön huomattavasti enemmän nikotiinia kuin tupakasta. Siksi nuuskasta tulee helposti huono olo.
Nuuskaaminen näkyy ensimmäisenä suussa. Suuhun voi tulla paksuuntunut, harmahtava tai vaalea ryppyinen kohta. Hampaat kellastuvat ja kuluvat, ja ikenet voivat vetäytyä, jolloin hampaita rupeaa vihlomaan.
Moni nuuskaaja ei tunne tai vähättelee nuuskan terveyshaittoja. Ylivoimaisesti suurin osa nuorista ei kuitenkaan nuuskaa tai käytä muitakaan tupakkatuotteita.
Joutuuko nuuskan myymisestä vankilaan?
Salakuljetti ja kauppasi lätkäkavereilleen nuuskaa – miehelle rapsahti vankeustuomio ja käräjäoikeus tuomitsi miehen maksamaan valtiolle rikoshyötynä 14 400 euroa. Lisäksi hänen kontolleen tulee yli 26 000 euroa tupakkaverokorvausta. (Yle 13.11.2018)
Nuuskaa ei saa myydä, antaa lahjaksi tai edes tarjota kaverille. Laki kieltää myös nuuskan ostamisen tai vastaanottamisen. Jos otat vastaan kaverin tarjoaman nuuskan, syyllistyt rikokseen.
Nuuskan laiton maahantuonti ja salakuljetus- ja verorikos, josta voi joutua vankilaan jopa 2–4 vuodeksi. Nuuskan ostaja tai vastaanottaja syyllistyy laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen, josta voi seurata 1,5 vuoden vankilatuomio.
Maksamattomista maahantuontiveroista vastaavat yhteisvastuullisesti nuuskan käyttäjän lisäksi kaikki maahantuontiin ja levittämiseen osallistuneet.
Esimerkiksi jos tuo laittomasti kilon nuuskaa, syyllistyy samalla verorikokseen. Maksettavaksi tulee 372 euroa maahantuontiveroa ja sakot päälle.
Silti laiton nuuskakauppa rehottaa somessa, ja ihmiset kauppaavat nuuskaa avoimesti omalla nimellään ja kuvallaan. Suomen tulli valvoo myös somessa käytävää nuuskakauppaa ja myös puuttuu siihen. Se on sekä myyjien että ostajien hyvä tiedostaa.
Miten kannustaisit kaveria lopettamaan nuuskan käytön?
Neuvoisin häntä puhumaan terveydenhoitajalle tai muulle ammattilaiselle. Aiemmin nuuskaamiseen varatut rahat voi laittaa säästöön. Viettäisin paljon aikaa kaverin kanssa ja pitäisin silmällä jonkun verran. Sanoisin, että hän näyttää kauniimmalta ilman nuuskaa ylähuulessa. Nikotiinipurkkaa ja sen kautta pikkuhiljaa eroon nikotiinista.
Demi.fin nuuskakyselyyn vastanneet antoivat hyviä vinkkejä nuuskaamisen vähentämiseen, kuten että pitäisi kertoa enemmän sen haitoista ja siitä että nuuskaaminen ei todellakaan ole cool. Ei ole noloa sanoa ei.
Ei saisi syyllistää vaan motivoida lopettamaan ja auttaa.
Kavereiden mielipiteet eli nuuskan vastustaminen vähentäisi vastaajien mielestä nuuskan käyttöä. Haittavaikutuksistakin pitäisi puhua kunnolla. Vastaajat toivoivat ryhtiliikettä kouluilta, sillä heidän mukaansa monissa yläkouluissa nuorten nuuskaamiseen ja/tai tupakoimiseen ei jakseta enää puuttua.
Että nuuskan käyttöä vahdittaisiin enemmän ja siitä saisi tuntuvammat rangaistukset. Meillä on tasan kerran ollut nuuskavalistus, joka pysäytti. Valistuksessa näytettiin kamalia kuvia suusta ja kerrottiin mitä nuuska aiheuttaa oikeasti.
Moni nuuskaajakin kantaa huolta nuuskan joutumisesta luontoon ja vesistöihin. Luonnon suojeleminen on siis yksi superhyvä syy lisää lopettaa nuuskaaminen.
Teksti Katarina Cygnel-Nuortie, infografiikat Jenni Jokela
Sitaatit: Fressiksen ja Demi.fin nuuskakysely helmi-maaliskuu 2019
Muut lähteet: Piispa, Mikko (2018): Nuuska ja nuoret, Ehyt ry. Hiilamo, Lipponen, Järvi, Tammi, Syrjämäki (2019): Melkein tietoa, Suomen Syöpäyhdistys. Kouluterveyskysely 2017. Nuorten terveystapatutkimus 2017. Suomen ASH, thl.fi, yle.fi