Liike

Suomi liikkuu

Suomi liikkuu

Mikä on sun lajisi? Samuel, Niilo ja Emma vastaavat.

Niilo Ojanaho

”Suunnistuksessa minua kiehtoo lajin monipuolisuus ja haastavuus. Samaan aikaan pitää olla nopea, kestävä ja edetä lyhintä tai nopeinta reittiä rastilta rastille. En voisi kuvitellakaan lopettavani.”

Niilo Ojanaho, 17
Suunnistanut lapsesta saakka.

Emma Reijasalo

“Tanssiminen on parasta improvisoidessa: silloin olo tuntuu luovalta ja todella vapaalta. Ilman tanssia tuntuu kuin minusta puuttuisi palanen.”

Emma Reijasalo, 18
Harrastanut modernia ja show-tanssia tanssia seitsemän vuotta.

Samuel Sorvali

“Jalkapalloa pelatessa unohtuu arjen stressi. Tiimillämme on hyvä joukkue­henki. Oma joukkue tuntuu omalta yhteisöltä!”

Samuel Sorvali, 18
Aloitti jalkapallon 6-vuotiaana.

 

Nuorten suosikkilajit

1. Lenkkeily ja juoksu
2. Pyöräily
3. Ulkoilu ja kuntosali
4. Jalkapallo
5. Uinti
6. Sähly
7. Ratsastus
8. Jääkiekko

 

Lähteet: Lasten ja nuorten liikuntatutkimus Suomessa 2000–2012. Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa 2015.

Teksti: Siina Leppä

Kuvat: A-lehtien kuva-arkisto ja haastatellut

 

Kysymys & vastaus

Moikka!

Koululiikunnassa tehdään ja kokeillaan erilaisia liikuntalajeja ja -harjoituksia, ja valitettavasti kaikki eivät aina tykkää kaikesta. Myöskään opettaja ei aina voi vaikuttaa siihen, mitä asioita liikuntatunneilla tehdään, koska tietyt jutut on tehtävä opetussuunnitelman mukaisesti.

Ikävä kuulla, että pitkän matkan juokseminen harmittaa sinua noin paljon. Onneksi liikuntatunneilla tehtävät jutut kuitenkin vaihtelevat, joten toivottavasti jokin toinen liikuntalaji olisi sinulle mieluisampi ja tuottaisi hyvää mieltä ja oloa. Jos et koe liikunnan iloa liikuntatunneilla, voisitko harrastaa vapaa-ajalla jotain sellaista liikuntaa, josta pitäisit? Liikuntamuotoja ja -lajeja on monia. Myös arkiliikunta, kuten pyöräileminen tai käveleminen kouluun, tai portaiden valitseminen hissin sijaan on hyvä tapa lisätä päiviin liikkumista.

Lisää liikkumisesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Aurinkoista syksyä!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kiva kuulla, että olet löytänyt itsellesi mukavia tapoja liikkua 😊

Lasten ja nuorten liikkumissuosituksissa suositellaan reipasta, rasittavaa ja monipuolista liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä. Kertomasi perusteella tämä täyttyy sinulla varmaankin monena päivänä lenkkien ja välituntipelien parissa. Todennäköisesti liikut siis pääsääntöisesti ihan riittävästi 😊 Tärkeää on myös se, että liikut tavoilla, joista itse tykkäät ja sinulle tulee hyvä mieli.

On myös hyvä muistaa, että ”liikuntaharrastuksia” voi täydentää arjessa liikkumisella. Päivittäinen liikkuminen voi siis rakentua lenkkeilyn ja pelailun lisäksi esimerkiksi koulumatkojen kulkemisesta kävellen/pyörällä tai portaiden käytöstä hissin sijaan.

Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Kivaa syksyä!

Fressis

Namikolinx: ”Vihasin koululiikuntaa”

Videolla Namikolinx kertoo koululiikunnan aiheuttamista negatiivista fiiliksistä ja siitä, miten hän kokee, ettei ole kovin liikunnallinen ihminen. Ala-asteella hän suorastaan kieltäytyi osallistumasta liikuntatunneille, mutta mitä tapahtui, kun lukioaikaan hän...

Julia Ahonen: ”Motivaatiota & Vinkkejä liikuntaan”

Julia Ahoinen kertoo Youtube-vidoellaan liikkumisen motivaation löytämisestä. Julia pohtii, miten motivoitua liikkumaan ja millaisia muutoksia rutiineihin voi tehdä helpoti. Kun liikkeen lisäämiseen lähtee pienillä teoilla, kuten rappusten valinnalla hissin...

MattePlays: ”Vein toimistoäijät kiipeilemään”

Youtube -videollaan MattePlays vie kollegoitaan kokeilemaan harrastustaan kiipelyä, eli boulderointia. Videon aikana hän innostaa etsimään ja kokeilemaan itseä kiinnostavia lajeja ja jakaa vinkkejä helppoon liikkeen lisäämiseen arjessa. Liikkeen lisääminen...

Millainen liikkuja olet?

Miten liikut arjessasi? Testaa millainen liikkujapersoona olet!

Tee testi