Instagram – 4181670529 – 2018-11-02 08:23:02

Lisää mysteeritilanteita. Miten nämä tilanteet liittyvät nikotiinin haittoihin? Turussa tapahtuu tänään merkittäviä asioita tähän liittyen. Muutaman viikon sisällä selviää enemmän.. stay tuned 🥊🤼‍♂️🎬🎥 #terveysontärkee

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Anonyymi
Ikä: 9-12v
Saako 9-11-vuotiaana harrastaa seksiä? Saako 9-11 vuotiaana harrastaa seksiä
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Seksin harrastamiselle ei ole asetettu ikärajaa. Joitakin seksi alkaa kiinnostamaan jo varhaisemmassa vaiheessa ja on ymmärrettävää ja luonnollista, että se voi herättää uteliaisuutta jo hyvin nuorena. Iältään 9–11-vuotias on kuitenkin vielä hyvin alussa oman kasvun ja kehityksen suhteen, joten ikäiselläsi nuorella turvallisin ja paras tapa tutustua seksiin on itsetyydytyksen avulla. Itsetyydytyksessä omaa kehoa voi pitää hyvänä ja ajatella esimerkiksi mukavia ja miellyttäviä mielikuvia. Näin luot hyvää ja turvallista pohjaa omalle seksuaaliselle kasvulle. Seksiin toisen kanssa ei ole mitään kiirettä. Sen aika koittaa kyllä vielä myöhemmin elämässä, kun keho ja mieli ovat kehittyneet ja siihen valmiita. Voit lukea itsetyydyksestä lisää täältä.

Vaikka seksin harrastamiselle ei ole suoranaisesti ikärajaa, Suomen laki asettaa ikärajat sille, minkä ikäisen kumppanin kanssa voi harrastaa seksiä. Näitä kutsutaan suojaikärajoiksi. Seksin harrastaminen ei tarkoita vain yhdyntää vaan muutakin seksuaalista toimintaa. Lain mukaan esimerkiksi yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa, eli laki suojaa alle 16-vuotiaat seksuaalisilta teoilta. Lain tarkoitus on suojella nuorta ja estää selkeästi vanhemman ja mahdollisesti auktoriteettiasemassa olevan ihmisen yritykset käyttää hyväkseen kehityksessään vielä kasvavaa nuorta. Voit lukea lisää suojaikärajasta täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Phobos
Ikä: 13-15v
Kivuliaat erektiot Minulla on alkanut olla tosi kovia aamuerektioita. Tuntuu joskus, että pippeli on niin kovana, että se jo sattuu. Onko se ok? Miksi se sattuu,...
Fressis

Hei Phobos,

En usko, että sinulla on syytä huoleen. Tilanteesi kuulostaa ihan normaalilta. Aamuerektiot eivät ole vaarallisia 😊 Erektiossa peniksen paisuvaiskudokset täyttyvät verellä, mikä voi aiheuttaa penikseen paineentuntoa. Uskon että tämä saattaa selittää tuntemusta, jota kuvailet.

Jos kuitenkin vaikuttaa siltä, että erektiot kestävät toistuvasti pitkään ja ovat oikeasti kivuliaita, suosittelen että hakeudut asiasta terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi. Lääkäriin on hyvä ottaa yhteyttä, jos heräät toistuvasti nimenomaan kivuliaaseen erektioon. Kivuliaan erektion voi yrittää saada laskemaan esimerkiksi käymällä viileässä suihkussa, kyykkäämällä tai kulkemalla portaissa. Myös itsetyydyttäminen voi helpottaa tilannetta, jos se tuntuu itsestä hyvältä ja siihen on sopiva tilanne. Usein erektiot kuitenkin asettuvat itsestään, eikä niitä tarvitse yrittää itsetyydyttämällä laukaista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Joulupukin pöksyt
Ikä: 9-12v
Kiusaamistilanne Mua on alkanut ahdistaa mennä koulukyytiin, koska siellä on yks 6lk tyttö joka on piinannut mua ja mun kaveria syksystä asti. Enää se ei...
Fressis

Heippa Joulupukin pöksyt,

Kiitos tosi hyvästä kysymyksestä. Tosi ikävä kuulla, että sinua ja sinun kavereitasi kiusataan koulukyydissä! Sinulla on ehdottomasti oikeus tulla kouluun ilman minkäänlaista häirintää matkalla.

Tärkeintä tässä tilanteessa on saada apua joltain sinun lähiaikuiseltasi. Suosittelen siis kertomaan asiasta joko vanhemmillesi tai jollekin koulun aikuiselle. Koululta tällaisia aikuisia voi olla esimerkiksi opettaja, kuraattori, kouluterveydenhoitaja tai koulupsykologi. Aikuisina heidän tulisi osata arvioida, miten tilanteeseen kannattaisi puuttua.

Eri kiusaamistilanteissa ei ole aina itsestäänselvää, miten tilanne tulisi ratkaista. Teidän tilanteessanne olisi hyvä päästä juttelemaan kiusaajan kanssa ja saada selvyyttä siihen, miksi hän toimii tällä tavoin.

Kuten sanoin, tärkeintä on kertoa asiasta aikuiselle, joka voi auttaa sinua. Vanhempien lapsien kiusaamista vastaan voi olla yksin tosi vaikea puolustautua.

Jos et kuitenkaan syystä tai toisesta voi olla yhteydessä aikuisiin voit miettiä seuraavaa. Mikäli kyseessä on vain tuo yksi kutosluokkalainen, voisitko saada apua tilanteeseen joltain kivalta kutosluokkalaiselta? Tai voisitteko mennä isommalla porukalla sanomaan tälle kiusaajalle, että lopettaa ikävän käytöksensä?

Toimit oikein, kun laitoit viestiä tänne. Jatka ihmeessä kertomalla myös jollekin tuntemallesi aikuiselle! Toivottavasti tilanteesi ratkeaa hyvin!

Oliko vastauksesta hyötyä?