Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyypit
Ikä: 16-18v
Onko normaalia, jos kohdunkaula on laskeutunut niin että emätintä ei käytännössä ole ollenkaan? Onko normaalia jos kohdunkaula on laskeutunut niin että emätintä ei käytännössä ole ollenkaan?
Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestä, joka herättää oikeastaan paljon uusia kysymyksiä! Erityisesti, koska olet iältäsi vielä nuori.

Jäin pohtimaan, onko emätin kenties joskus ollut syvempi, ja kohdunkaula laskeutunut alemmaksi? Vai onko emätin aina ollut vain muutaman sentin (?) syvyinen? Vai onko emätin siis pelkkä aukko ja koko ”putki” puuttuu? Tuntuuko siellä pohjalla varmasti nimenomaan kohdunkaula? Onko sinulla kuukautisia?

Sanoisin yleisenä linjauksena, että emätin on tavallisesti vähintään noin 6 cm syvä. Kohdunkaulan voi kyllä tuntea helpostikin sormilla, mutta ei sen pitäisi olla siinä ihan heti vastassa, etenkään ikäiselläsi nuorella.

Kuvasit, että ”emätintä ei ole käytännössä lainkaan”. Harvinaisissa tapauksissa emättimen (ja kohdun) puuttuminen on myös mahdollista, mutta näillä tiedoilla en vielä voi kohdallasi ottaa asiaan kantaa. Jos sinulla ei ole kuukautisia, suosittelen lääkärin puoleen kääntymistä. Lääkärin tutkimus voi olla sinulle aiheellista joka tapauksessa, jotta tilanteesta saa hieman monipuolisemman kuvan ja asiaa voidaan selvittää. Ohjeet lääkärille hakeutumiseen löydät täältä.

Hyvää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliSeksi
Nimimerkki: poika15
Ikä: 16-18v
Pohdintaa seksuaalisesta suuntautumisesta En ole ihan varma seksuaalisesta suuntautumisestani mutta tiedän että tykkään pojista jollain tavalla. On ollut hämmentävää, että tykkäänkö pojista ja tytöista vain seksuaalisesti vai...
Fressis

Moikka ja kiitos tärkeästä pohdinnastasi!

Moni pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan jossain vaiheessa elämää. Etenkin nuoruudessa, kun ihastumisia tapahtuu ensimmäisiä kertoja, voivat omat pohdinnat kuitenkin hämmentää. Kertomassasi ei kuitenkaan ole mitään outoa, päinvastoin! Nuorena on nimittäin hyvin luonnollista, että oma suuntautuminen on hakusessa ja ihastusta voi kokea eri ihmisiä kohtaan sukupuolesta riippumatta, ilman että se kertoisi sen enempää omasta suuntautumisesta.

Oma kokemus voi myös vaihdella elämän eri vaiheissa. Seksuaalisen suuntautumisen määritelmään liitetään usein romanttinen tai seksuaalinen kiinnostus toista ihmistä kohtaan. Kokemus on kuitenkin hyvin henkilökohtainen, joten ulkopuolelta ei voi määritellä toisen kokemusta. Ihastusta voi kokea myös eri sukupuolia kohtaan yhtä aikaa. Lisää määritelmistä voit lukea täältä.

Erilaisten tunteiden herääminen voi saada monenlaisia pohdintoja liikkeelle, mutta oletko miettinyt, mitä tieto siitä, mikä seksuaalinen suuntautumisesi on, merkitsee sinulle? Tarvitseeko suuntautumistaan osata täysin määritellä? Vai voisitko ehkä ajatella, että tärkeämpää on hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, ja että ihastut sukupuolen sijaan toiseen ihmiseen? Voit myös pohtia mihin asioihin ihastuit kertomassasi pojassa – liittyivätkö ne sukupuoleen vai ovatko ne ominaisuuksia, joihin olisit ihastunut sukupuolesta riippumatta?

Toivottavasti nämä pohdinnat saavat sinut oivaltamaan jotain itsestäsi. Mikäli kuitenkin kaipaat lisää tukea omiin pohdintoihisi ja itsesi määrittelyyn, voit ottaa vielä yhteyttä Sinuiksi-palveluun, jossa voit jutella seksuaalisuuden moninaisuuteen erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa. Sivuilla on myös kysymyspalsta, jossa moni nuori pohtii aivan samanlaisia kysymyksiä. Ehkä saat sieltä vielä lisää tukea ajatuksillesi.

Mukavaa kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Liike
Nimimerkki: Yks jäbä vaan
Ikä: 13-15v
Jalkojen kutina ja hikoilu Mulla välillä punottaa ja kutiaa ihan sairaasti varvasvälit kun mä oon tennareissa vähänkin enemmän. Joskus esim uinnin jälkeen vaikka ne on puhtaat niin ne...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti tämä on aihe, johon meillä ei ole kovinkaan syvällistä osaamista.

Voin vain arvailla asiaa, mutta kyse saattaa olla esimerkiksi jalkasilsasta. Voit lukea siitä lisää Terveyskirjaston artikkelista ja pohtia kuulostavatko oireet samalta kuin sinulla. Voit hyvin myös varata ajan esimerkiksi terveydenhoitajalle, joka terveydenhuollon ammattilaisena pystyy arvioimaan asiaa paremmin. Myös apteekin henkilökunta osaa neuvoa millaisia tuotteita voi kokeilla kutievien varpaanvälien hoitoon. Voit siis hyvin kysyä apua myös sieltä!

Jalkojen hikoamisesta meiltä on kysynyt myös nimimerkki ”Sukka#dunkkis”, jonka kysymykseen ja vastaukseen pääset tutustumaan täältä. Ehkä siitäkin voi olla sinulle apua. 😊

Toivottavasti saat vaivaasi avun! Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?