Seksi
Nimimerkki: Miten

Seksitautitestit

Jos penis on koskettanut vahingossa peräaukkoa tai siemennestettä on valunut emättimestä peräaukon päälle, niin pitääkö ottaa sukupuolitautitestit peräaukon päältä jos ei ole harrastanut anaaliseksiä? Ovatko ne testit tippuri ja klamydia jotka pitää ottaa tässä tilanteessa paikallisesti?

Tippuri ja klamydiahan otetaan emättimen sisältä. Mitä jos on limakalvokosketusta ollut vain päällä?onko vaaraa..

Hei ja kiitos kysymyksestä! Seksissä tarttuvia tauteja ovat klamydian ja tippurin lisäksi myös HIV, C- ja B-hepatiitti, kuppa ja sukuelinherpes. Suojaamattoman seksin jälkeen olisi hyvä ottaa klamydian ja tippurin lisäksi HIV- ja C-hepatiitti-testit. Klamydia ja tippuri voidaan tutkia virtsanäytteestä, mutta myös ottaa paikallisesti tikkunäyte/tikkunäytteitä riippuen seksitavasta. HIV ja C-hepatiitti tutkitaan verinäytteestä. Sukuelinherpes voidaan todeta taudin aiheuttamista rakkuloista, mutta tarvittaessa rakkulastakin voidaan ottaa tikkunäyte herpeksen varmistamiseksi. Klamydia- ja tippurinäytteet voidaan tutkia 5—7 päivän kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä ja C-hepatiitti sekä HIV noin kuukauden kuluttua. HIV- ja C-hepatiitti on hyvä tarkistaa vielä 3 kuukauden kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä, jos ensimmäiset näytteet ovat olleet negatiiviset.

Klamydia- ja tippurinäytteet on hyvä ottaa paikallisesti niistä paikoista, joissa on selvästi tapahtunut limakalvokosketusta tai oman kehon limakalvoalue on selvästi ollut kosketuksissa kumppanin eritteen kanssa. Näytteet otetaan paikallisesti nielusta, jos on harrastanut suuseksiä ja peräaukosta, jos on harrastanut anaaliseksiä. Tytön ja pojan välisen emätinyhdynnän jälkeen tytöltä näytteet voidaan ottaa paikallisesti emättimestä. Jos poika on ollut saavana osapuolena suuseksissä tai poika on ollut emätinyhdynnässä tai anaaliyhdynnässä, näytteet voidaan ottaa pojalta virtsaputkesta, jonka suu on peniksen päässä. Jos penis on vahingossa koskettanut peräaukkoa, tai siemennestettä on valunut peräaukon päälle, näytteitä tuskin tarvitsee ottaa peräaukon päältä. Näytteet kannattaa ottaa sieltä, missä yhdyntä ja näin ollen tartuntakin todennäköisimmin on tapahtunut.

Uuden kumppanin kanssa on aina tärkeää käyttää kondomia yhdynnässä ja suojautua myös suuseksissä. Jos kumppani on vakituinen ja kondomista halutaan luopua, molempien on hyvä käydä ensin seksitautitesteissä. Jos kyseessä on tytön ja pojan välinen seksi ja raskaus ei ole toivottu asia, raskaudenehkäisystä täytyy huolehtia muulla keinoin. Kun ehkäisyasiat ovat kunnossa, voi seksistä keskittyä nauttimaan! Seksitautitesteihin kannattaa mennä aina, jos yhtään epäilee, että itsellä voisi olla seksitauti tai seksissä suojaus on pettänyt esimerkiksi siksi, että kondomi on mennyt rikki.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?