Seksi
Nimimerkki: Hmmm

Seksitautitestien luotettavuus

Moi!
Multa otettiin klamydia ja tippuri testi, ja se otettiin virtsanäytteenä, mutta onko se luotettava? Jos mahdollisesta riskitilanteesta oli jo 5 vuotta, niin olisiko näyte pitänyt ottaa kohdun suulta/ kaulalta että se olisi luotettava, kun riski tilanteesta oli niin pitkä aika? Vai voiko luottaa siihen virtsanäytteeseen joka otettiin viiden vuoden jälkeen ja tulos oli negatiivinen?

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Epäiltyä klamydia- ja tippuritartuntaa voidaan tutkia ensivirtsasta tai ottamalla näyte tikulla tietystä paikasta seksitavan mukaan. Eli jos on harrastanut suu- tai anaaliseksiä, näytteet voidaan ottaa myös nielusta ja peräaukosta. Miehiltä ja naisilla näyte voidaan ottaa myös tikulla virtsaputkesta ja naiselta kohdunkaulalta. Ensivirtsasta otettu näyte on varmasti käytetyin keino klamydian ja tippurin osoittamiseksi, koska se on myös helppo ottaa ja etenkin oireettomilla usein ensisijainen testi. Miehillä ensivirtsanäyte on yhtä luotettava kuin tikkunäyte, mutta naisilla emättimen ja kohdunkaulan tikkunäyte voi olla luotettavampi (seksitavasta riippuen tietysti). Ennen virtsanäytettä pitäisi olla virtsaamatta kaksi tuntia ja ennen näytteenottoa ei pestä alapäätä, jotta ensivirtsanäyte on oikeasti luotettava.

Jos omasta riskitilanteestasi eli suojaamattomasta seksistä on jo viisi vuotta, olet oireeton ja virtsanäyte oli negatiivinen, sinun ei tarvinne olla asiasta enää huolissasi. Jatkossa seksitautitesteissä on tärkeää aina käydä, jos epäilee itsellään seksitautia tai on harrastanut suojaamatonta seksiä uuden kumppanin kanssa. Seksitaudit voivat olla oireettomia ja tartunnan saanut ei ehkä tiedä kantavansa seksitautia ja tartuttavansa sitä myös muihin. Seksin kautta tarttuvia tauteja ovat myös HIV, B- ja C-hepatiitti, kuppa ja sukuelinten herpes. HIV, hepatiitit ja kuppa tutkitaan verinäytteellä. Sukuelinten herpeksen diagnoosiin ei yleensä tarvita testejä sille tyypillisten haavaisten rakkuloiden vuoksi, mutta tarvittaessa rakkulasta voidaan ottaa myös tikkunäyte. Lääkärille tai terveyden-/sairaanhoitajalle on hyvä kertoa, minkälaista seksiä on harrastanut, jolloin testit voidaan ottaa oikealla tavalla ja oikeaan aikaan. Seksin kautta tarttuvat taudit voidaan todeta positiivisiksi eri ajanjaksojen kuluttua tartunnasta. Esimerkiksi klamydia- ja tippuritestit ovat positiivisia 5-7 vuorokauden kuluttua tartunnasta ja HIV-testi 1-3 kk:n kuluttua tartunnasta.

Seksitaudeilta voi onneksi suojautua, jolloin seksistä voi nauttia turvallisesti! Kondomi on ainut ehkäisyväline, joka suojaa seksitaudeilta. Kondomia kannattaa käyttää siis seksissä uuden kumppanin kanssa. Kondomista saa halkaistua myös suuseksisuojan ja suuseksisuojia myydään myös erikseen. Kun suhde on vakituinen ja kondomi halutaan ehkä jättää pois, molempien kannattaa ensin käydä seksitautitesteissä. Tytön ja pojan tai naisen ja miehen välisessä yhdyntäseksissä on tarvittaessa tärkeää muistaa huolehtia jatkossa raskaudenehkäisystä muulla tavoin, jos raskaus ei ole toivottu asia.

Jos asia jäi vielä vaivaamaan sinua, voit olla vielä yhteydessä esimerkiksi koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan terveyskeskukseesi.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?