Seksi
Nimimerkki: Kakkulapio

Seksitautien tarttuminen kahden naisen välisessä seksissä

Oon 15v tyttö ja seksuaaliselta suuntautumiseltani joko bi tai lesbo. Minulla on kysymys ehkäisystä kahden naisen välisessä seksissä. Tiedän ettei siitä voi tulla raskaaksi, mutta kuinka sukupuolitauteja ehkäistään, onko pakko käyttää esim suuseksisuojaa jos antaa suuseksiä ja mikä riski on saada seksitauti jos ei käytä? Entä jos kumpikaan osapuoli ei ole ikinä ennen harrastanut seksiä, tarvitseeko silloin huolehtia sukupuolitaudeista? Voiko olla sukupuolitautia jos ei ole ikinä aijemmin harrastanut seksiä?

Moi! Kysyt todella tärkeitä kysymyksiä seksitaudeilta suojautumiseen liittyen. Olet aivan oikeassa siinä, että seksitaudit voivat tarttua myös naisten välisessä seksissä.

Tässä on listaus siitä, kuinka eri seksitavoissa voi suojautua seksitaudeilta:

  • Kun annetaan suuseksiä vulvan tai peräaukon alueelle, käytetään suuseksisuojaa tai halkaistua kondomia.
  • Jos käytetään yhteisiä seksivälineitä, väline pestään käyttäjän vaihtuessa tai väline suojataan kondomilla. Kun käyttäjä vaihtuu, kondomi vaihdetaan uuteen. Kolmas vaihtoehto on käyttää sisään asetettavaa kondomia, jolloin sitä ei tarvitse vaihdella.
  • Jos vulvia hierotaan vastakkain, väliin voi laittaa suuseksisuojan.
  • Jos hyväillään sukuelimiä käsin, kädet kannattaa pestä siinä välissä, kun siirrytään hyväilemään toista vulvaa. Jos olet vaikkapa ensin hyväillyt seksikumppanin sukuelintä ja siirryt hyväilemään omaasi, käsienpesulla voidaan varmistaa, ettei toisen eritteitä siirry omille limakalvoille.

Kaikki seksitaudit voivat tarttua myös suuseksissä, minkä vuoksi siinä suojautuminen on niin ikään tärkeää. Vaikka seksitaudit eivät tartu ihan yhtä helposti suuseksissä verrattuna penis-emätinyhdyntään tai anaaliyhdyntään, tartuntariski on kuitenkin olemassa. Pienempi tartuntariski suuseksissä johtuu siitä, että sylki ei ole otollisin elinalusta seksitaudeille. Tästä huolimatta suun alueellakin todetaan seksitauteja.

Mikäli seksin osapuolilla ei ole koskaan aiemmin ollut mitään seksiä kenenkään kanssa,  heillä ei voi olla seksitautia eivätkä ne silloin voi myöskään tarttua. Tosin joillakin saattaa olla huuliherpes, jonka jotkut ovat voineet saada jo lapsena. Nimestään huolimatta huuliherpes voi tarttua myös sukuelimiin. Jos herpesoireita ei ole ollut, siitäkään ei tarvitse murehtia. Tällöin voitte yhdessä seksikumppanin kanssa neuvotella, haluatteko käyttää ehkäisyä vai ette.

Mikäli haluaa varmistua siitä, ettei itsellä ja kumppanilla ole seksitauteja, kannattaa käydä seksitautitesteissä ja ottaa testit käytettyjen seksitapojen mukaan. Oletusarvoisesti näytteet otetaan joko virtsasta tai sukuelimen limakalvolta, mutta jos on antanut suojaamatonta suuseksiä, näyte otetaan nielusta. Jos puolestaan on vastaanottanut suojaamatonta anaaliseksiä, näyte otetaan peräaukosta.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?