Seksi
Nimimerkki: Tautien leviäminen eri kautta

Seksitautien tarttuminen eri kautta

Olen parikymppinen bi-mies. Jos suojaamatta annan ensin yhdelle ihmiselle suuseksiä niin voin saada tartunnan suuhun ja se voi levitä seuraavalle, jolle annan suuseksiä, eikö niin? Jos suu kerran on paikka mihin tarttuu ja mistä tarttuu, niin miksi taudit ei sitten leviä myös suutelemalla?

Entä jos olen anaaliseksissä antava osapuoli ja saan sinne tartunnan, niin mitä tauteja voin levittää sen jälkeen muille ihmisille, joille en tarjoa anaaliani?

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Hyvä, että huolehdit seksin turvallisuudesta!
Lähes kaikki sukupuolitaudit voivat esiintyä sukuelinten ohella myös suun limakalvoilla ja tarttua suuseksin välityksellä (klamydia, tippuri, herpes, kuppa, HIV, hepatiitti, kondylooma). Eli seksitauti tarttuu suuhun seksissä, mutta tarttuminen toiseen suuntaan (suusta sukuelimeen tai suusta suuhun) on toinen juttu. Sylki ei ole otollisin elinalusta seksitaudille ja muutenkin suun limakalvo on erilainen kuin genitaalien limakalvo. Esimerkiksi syljessä ei ole tartuttavaa määrää hi-virusta, vaikka ihmisellä olisi todettu HIV. Jotta HIV tarttuisi suudellessa, pitäisi henkilön suusta vuotaa verta. Seksitaudin tarttumiseksi suusta pitää olla oikeanlainen limakalvokontakti ja mielellään hankausta. Sylki tuo suojaa suussa. Näistä syistä suuteleminen on melko turvallinen seksin muoto; taudin tarttumiseksi tautia pitäisi olla suun/ nielun alueella ja lisäksi tarvitaan melko intensiivinen limakalvokontakti. Seksitaudeista tippuri voi tarttua kunnon kielisuudelmassa ja aktiivinen herpes tarttuu, jos suussa on rakkuloita.

HIV, hepatiitti ja kuppa ovat tauteja, jotka voivat siirtyä limakalvo-/ihorikosta vereen ja voivat siis myös tarttua veren välityksellä. Eli vastaus kysymykseesi siitä, voitko tartuttaa anaaliseksissä saamasi taudin, vaikka et harrastaisi enää anaaliseksiä, on kyllä voit. Anaaliseksi sisältää seksitavoista kaikkein suurimman hiv-riskin ja riski on suurin osapuolella, joka saa mahdollisesti spermaa tai esiliukastetta peräaukkoonsa. Sukupuolella ei ole merkitystä riskin kannalta, vaan riski liittyy seksitapaan.

Seksissä, on hyvä aina käyttää suojaa (suuseksisuoja, kondomi), kunnes seksikumppani on vakiintunut, kummallakaan ei ole muita seksisuhteita ja kumpikin on testattu negatiiviseksi seksitautien suhteen. Seksitauteja testattaessa pitää muistaa testata oikeat paikat, esim. nielu, mikäli on ollut suuseksiä. Lisäksi pitää muistaa tarttumisen aikaikkunat (HIV on negatiivinen, kun testi on negatiivinen 3 kk viimeisestä riskitilanteesta). Seksitauteja on moneksi ja jotta pystyy rentoutuneesti harrastamaan seksiä, on hyvä aina varmistua seksin turvallisuudesta.

Hyvää kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?