Seksi
Nimimerkki: Karunki

Seksistä ja seurustelusta itseä vanhemman kanssa

Olen jutellut hetken 21 v miehen kanssa, joka olettaa minun olevan 19. Emme ole vielä tavanneet, mutta haluaisin seurustella hänen kanssa. Ei kai tämä tilanne ole hänen kannalta huono. Aion kertoa hänelle pian etten ole 19. Onko ok jos 16 v seurustelee 21 v kanssa? Voiko harrastaa seksiä? Onko minun mahdollista saada ehkäisykapseli itselleni, koska haluaisin harrastaa seksiä hänen kanssa ilman kondomia.

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kiva kuulla, että olet löytänyt ihmisen, jonka kanssa juttelu on niin mukavaa, että olet pohtinut seurustelua. Seurustelussa rehellisyys on hyvin tärkeää, eli kannattaa kertoa mahdollisimman pian minkä ikäinen oikeasti olet. Tällöin vastapuoli voi tehdä omat päätöksensä siitä, haluaako vielä jatkaa yhteydenpitoa. Suomen laki asettaa ikärajan sille, minkä ikäisen kumppanin kanssa voi harrastaa seksiä, eli niin sanotun suojaikärajan. Seksi ei tarkoita vain yhdyntää vaan muutakin seksuaalista toimintaa. Lain mukaan yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Suojaikäraja nousee 18-vuoteen, jos vanhempi osapuoli on auktoriteettiasemassa, tai luottamussuhteessa, kuten valmentaja tai opettaja. Teidän kohdallanne ei siis kertomasi mukaan kuulosta olevan lain mukaista estettä seurustelulle tai seksille.

Ehkäisykapselista ja muista ehkäisyvaihtoehdoista on hyvä jutella terveydenhoitajan kanssa, sillä kaikki ehkäisymuodot eivät automaattisesti sovi kaikille. Ehkäisykapseli ei myöskään suojaa seksitaudeilta, kuten kondomi. Kondomeja on erilaisia, myös hyvin ohuita, joita ei juuri tunne. Seksitaudeilta on syytä suojautua aina uuden kumppanin kanssa, ellei olla varmistettu seksitautitesteillä, että mitään tautia ei ole. Osa seksitaudeista ei nimittäin oireile näkyvästi. Seksiin ei kannata kiirehtiä ja ennen seksin pohtimista on hyvä tutustua ihan kasvokkain. Vaikka nyt ajatus seurustelusta ja seksistä tuntuisi hyvältä, voi ajatus olla eri, kun tapaatte.

Seksiin liittyy aina myös molemminpuolinen vastuu, ja seksissä on myös tärkeää, että toiselle pystyy kertomaan, mitkä ovat omat rajasi ja mitä haluat ja et halua tehdä. Tämä vaatii kuitenkin luottamusta, jota on helpompi rakentaa kasvokkain. Aloita siis kertomalla oma ikäsi ja katso miten vastapuoli siihen suhtautuu. Älä kiirehdi seksistä puhumisen kanssa, vaan tavatkaa ensin kasvokkain ja katsokaa miltä kummastakin tuntuu ihan vain yhdessäolo. Kun toiseen on tutustunut paremmin, on seksistä ja ehkäisykeinoista luonnollisempaa puhua yhdessä – se kun on yhteinen asia – ja edetä sitten seksiinkin, jos siltä tuntuu. Jos haluat pohtia asiaa vielä lisää, voit jutella Väestöliiton nuorten chatissa, tai lukea lisää täältä.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?