Seksi
Nimimerkki: Moi!

Seksin harrastaminen ja syöpäriski

Luin lehtijutun netistä siitä että yli 10 seksikumppanit olisi riski syövälle. Onko se sen takia riski syövälle että seksissä tarttuvat sukupuolitaudit? Ja jos riski on sen takia onko sitten kohonnut riski saada syöpä jos vaikka olisikin ollut yli 10 seksikumppania mutta ei olisi seksitautia?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että suhtaudut kriittisesti netissä lukemiisi uutisiin ja haluat kysyä sinua askarruttavista asioista! Luulen tietäväni mistä uutisesta on kyse. Uutinen perustui tutkimukseen, missä oli tosiaan löydetty yhteys seksikumppanien määrän ja syöpäriskin välillä. Tämän tutkimuksen mukaan seksikumppanien määrä saattaa siis vaikuttaa syöpään sairastumisen todennäköisyyteen. Tutkimuksessa ei kuitenkaan kyetty selittämään, että miksi. Tutkijat arvelivat, että kyse voisi olla nimenomaan tiettyjen seksitautien yhteydestä syöpään, esimerkiksi HPV voi aiheuttaa sukupuolielinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueen syöpää.

Syövän syntyminen on kuitenkin hyvin monivaiheinen tapahtumasarja ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten ikä, elintavat ja ympäristö. Tutkimuksessahan myös huomattiin, että nämä ihmiset, joilla oli ollut 10 tai enemmän seksikumppania, myös tupakoivat ja joivat alkoholia enemmän ja useammin kuin ne, joilla oli ollut vain muutama seksikumppani. Tupakointi ja alkoholin käyttöhän lisäävät myös itsessään syöpäriskiä.

Seksin harrastaminen itsessään ei siis kohota riskiä sairastua syöpään, mutta esimerkiksi seksin kautta saatu HPV-tartunta kohottaa riskiä. Seksistä voi nauttia huoletta, kunhan ehkäisyasiat ovat kunnossa. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta 😉

Voit käydä lukemassa lisää seksitaudeista Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta ja syövän syntymisestä Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolta.

Kivaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?