LiikeRytmiYleinen

Sauli Väisänen: ”Uhraukset eivät tuntuneet uhrauksilta”

Sauli Väisänen: ”Uhraukset eivät tuntuneet uhrauksilta”

Kova työ nosti jalkapalloilija Sauli Väisäsen, 22, juniorijoukkueiden vaihtopenkiltä A-maajoukkueen avauskokoonpanoon.

Ura jalkapalloilijana: vaihtopenkiltä A-maajoukkueeseen

”Viime vuonna tapahtui paljon asioita, mitä en osannut odottaa – positiivisessa mielessä. Oli upea fiilis nousta A-maajoukkueeseen ja pelata karsintaotteluitakin.

Noin 13–16-vuotiaana en oikein päässyt HJK:ssa ja Hongassa pelaamaan. Kävi jopa mielessä, kannattaako fudikseen satsata, kun en saanut isosta duunistani palkintoa. Välillä teki mieli jäädä himaan, mutta en sitten koskaan kuitenkaan jäänyt. Vietin pallon kanssa paljon enemmän aikaa kuin jotkut muut. Annoin kaikkeni tälle jutulle.

Olin aika pieni ja hidas, mutta kun kasvoin, tehty työmäärä alkoi näkyä. Vasta 17-vuotiaana rupesi tuntumaan, että fudiksesta voisi tulla ammatti. Maajoukkueessa pelasin ekan kerran vasta alle 21-vuotiaissa.

Lukion jälkeen mietin opiskelua fysioterapeutiksi tai kauppista, mutta päätin kuitenkin satsata kaiken jalkapalloon.”

Treeni: harjoittelu meni abiristeilynkin edelle

 ”Fudis on aina ollut iso osa identiteettiäni, ihan skidistä asti. Sellainen elämäntapa. Yhden kaverini kanssa treenasimme tosi paljon omalla ajalla. Frendit oppivat nopeasti, ettei Sauli tule messiin tiettyihin juttuihin.

Tein uhrauksia, mutta ne eivät tuntuneet uhrauksilta. Oli kivaa mennä aamulla freshinä treenaamaan. Joskus B-junnuissa kokeilin ekan kerran alkoholia ja myös nuuskaa olen kokeillut, mutta tupakkaa en koskaan. Ei ole koskaan ollut tarvetta tuollaisiin asioihin. Tiesin, että niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä, jos haluan päästä ammattilaisfutaajaksi.

Minulla oli paljon frendejä, mutta olin se porukan urheilija. Vanhojen risteilylle ja abiristeilylle kysyin koutsilta lupaa, mutta hän sanoi, että nämä ovat nyt niitä valintatilanteita. Jätin ne väliin, ja menin ihan tyytyväisenä treenaamaan.”

Mun juttu: pelihuumoria kentällä

 ”Ennen halusin aina olla kaikessa paras tai parhaimmistoa, ja välillä unohtui se hauskanpito kentällä. Silloin kun on kivaa, itseluottamus on hyvä ja peli kulkee.

 Olen oppinut, ettei kannata stressata liikaa, jos nuorella iällä eivät kaikki kovat tavoitteet toteudukaan. Kannattaa vain painaa kärsivällisesti omaa duunia ja nauttia kentällä.”

 

Sauli Väisänen

Lempinimiä: Saukko, Sale

Syntynyt: 5.6.1994

Pituus: 191 cm

Seura: Tukholman AIK

Harrastus: ”Tykkään pelata aika paljon Fifaa. Vaimon mielestä vähän liikaakin. Se on minulle hyvä rentoutumismuoto. Mikrofonin kanssa voi pitää ääniyhteyden frendeihin eri puolille maailmaa.”

Saulin arkea voi seurata Twitterissä ja Instagramissa

Teksti Jussi Eskola, kuva All Over Press

Kysymys & vastaus

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerrot, että olet epävarma painostasi ja asiasta puhuminen jollekin tuntuu vaikealta. Hienoa, että rohkaistuit laittamaan meille viestiä!

Yleisesti suositellaan, että nuori liikkuisi vähintään tunnin päivässä ja sinullahan liikettä näyttäisi tulevan päivittäin ja monipuolisesti. Joukkuevoimistelu onkin fyysisesti vaativa laji ja on tosi hyvä, että sen rinnalla liikkumiseesi sisältyy koululiikuntaa ja kevyttä liikettä, kuten koulumatkat kävellen.

Pohdit kysymyksessäsi, että pitäisikö sinun huolestua painostasi. Sinun ei missään nimessä tarvitse olla huolissaan eikä sinulla ole tarvetta ryhtyä laihduttamaan. Tärkeää on huolehtia, että liikkumisen ja urheilun lisäksi saat riittävästi ja monipuolisesti perusruokaa ja lepoa. Mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän keho tarvitsee ravintoa ja rakennusaineita. Kun syö riittävästi ja monipuolisesti, niin kroppa jaksaa, eikä painosta tarvitse olla huolissaan. Myös keho ja mieli rasittuu päivän aikana, oli se sitten treeniä tai normi koulupäivä. Siksi onkin hyvä muistaa, että aikaa jäisi myös ihan vaan olemiselle ja riittäville yöunille.

Urheilijan terveellisistä elintavoista ja ravitsemuksesta voit lukaista Terve urheilija -sivuilta tai voimisteluliiton sivuilta. Jos tuntuu, että ajatukset pyörivät liikaa painon ympärillä, niin siitä on hyvä mennä juttelemaan vaikka kouluterveydenhoitajalle.

Tsemppiä loppuvuoteen!

Fressis

ZoneVD: ”Miksi tupakkatuotteita ei kannata käyttää?”

Tubettaja ZoneVD kertoo, ettei ole koskaan koittanut tupakkatuotteita, eli tupakkaa, nuuskaa tai sähkösavuketta – eikä aio sitä koskaan tehdä. Katso video ja kuulet syitä sille, miksi hän on päättänyt...

ZoneVD

Tomas: ”Näitä 10 asiaa et tiennyt tupakasta!”

Videossa tubettaja Tomas kertoo 10 faktaa, joita et välttämättä tiennyt tupakasta ja nuuskasta! Katso video tai lue alta faktat ja laske, montako tiesit ennestään? Yhdysvaltalaisen statistiikan mukaan 90% aikuisena...

Tomas

Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kerroit että poika on snäpissä aika suoraan kertonut ajatuksiaan sinusta ja koittanut kuunnella sinun ja kaverisi yhteistä jutustelua. Kertomasi mukainen käytös saattaa viestiä ihastumisesta, tai ainakin jonkinasteisesta kiinnostumisesta. Pojan tunteita tärkeämpää on kuitenkin se, mitä itse ajattelet tilanteesta? Viestistäsi ei käynyt ilmi oletko itse ihastunut tähän poikaan? Jos et itse ole ihastunut, niin se kannattaa sanoa pojalle suoraan. Voit sanoa tai kirjoittaa esimerkiksi, että kiitos kivoista kommenteista, mutta haluaisin olla kanssasi vain kaveri.

Kerroit, että poika on vasta eronnut tyttöystävästään. Joskus eron jälkeen aletaan nopeasti seurustella uudelleen, jotta pääsisi nopeasti ylitse edellisestä. Tämä ei kuitenkaan aina ole hyvä idea. Seurustelu nimittäin tarjoaa aina mahdollisuuden tutustua myös itseensä. Seurustelun päätyttyä voisi olla hyvä olla hetki yksinään ja pohtia mitä oppi itsestään ja omista tarpeistaan ja mikä johti seurustelun päättymiseen. Näin ollen voisi olla hyvä ajatus, että et ainakaan itse kiirehtisi pojan suhteen mitenkään. Tilanteesta voi tehdä hankalan se, että poika on kaverisi veli. Pojan ihastuminen -ja etenkin jos tunteet ovat molemminpuolisia – saattaa siis vaikuttaa myös teidän kaveruuteenne. Eli voisit myös pohtia, mitä kaverisi mahtaisi tilanteesta ajatella? Voisitko ottaa asian hänen kanssaan esille?

Älä siis kiirehdi nyt mitenkään, vaan voisit seurailla sekä omia tunteitasi, että pojan toimia ihan rauhassa. Jos haluat pohtia näitä asioita vielä lisää, voisit jutella asiasta nimettömänä aikuisen kanssa. Avoimia chatteja voit katsoa täältä: https://www.netari.fi/avoimet-chatit/

Mukavaa syksyn jatkoa!

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Rintasyöpä on hyvin, hyvin harvinainen sairaus nuorilla. On hyvin epätodennäköistä, että sinulla olisi rintasyöpä.

Olet 13-vuotias ja rintasi ovat kehittymässä. Kun tytöllä alkaa rintojen kehitys murrosiässä, alkuun vain nänni on yleensä koholla. Sen jälkeen rintarauhaskudos alkaa muotoutua, itse rinta kohota ja nännin ympärillä oleva nännipihakin suurenee. Rintarauhaskudos tuntuu muhkuraiselta tunnusteltaessa. Murrosiässä rintojen kehittyessä niiden koko sekä muoto muuttuvat ja rinnat voivat olla keskenään erilaiset ja eri kokoiset. Rinnat muotoutuvat myös elämän aikana vielä aikuisenakin esimerkiksi raskauden ja imetyksen jälkeen. Oikeastaan kenelläkään ei ole kahta täysin samanlaista rintaa.

Toisen rinnan suurempi koko ja muhkuraisuus voivat liittyä kohdallasi ihan normaaliin tytön murrosiän kehitykseen. Jos asia kuitenkin huolestuttaa ja vaivaa sinua, voisit käydä esimerkiksi juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa. Aina voi myös varata ajan lääkärille, jolloin lääkäri pystyy tutkimaan asiaa tarkemmin.

Tsemppiä loppuvuoteen!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Rinnoissa tapahtuu muutoksia iän myötä ja kuukauden eri vaiheissa. Rinnoissa ilmenevien poikkeavien muutosten ja oireiden havaitseminen on helpompaa, jos niitä seuraa säännöllisesti. Onkin hyvä, että olet itse tutkinut rintojasi ja havainnut tämän muutoksen.

Todennäköisimmin sinulla ei ole syytä huoleen, sillä esimerkiksi rintasyöpä on sinun ikäiselläsi erittäin harvinainen. Valtaosa rinnoissa olevista kyhmyistä on hyvänlaatuisia muutoksia, kuten nesterakkuloita eli kystia.

Löytämäsi ”möykky” ja kuvailemasi rinnan kipu kuitenkin selkeästi mietityttävät sinua. Jotta saat selvyyden asiaan ja huolen pois mielestäsi, voisi sinun hyvä olla vielä yhteydessä esimerkiksi omaan terveysasemaasi.

Kaikkea hyvää sinulle jatkoon!

Fressis