SähkösavukeTupakka
Nimimerkki: OS

Sähkötupakkaa koskevat asenteet

Hei, miksi te olette niin ehdottomia sähkötupakkaa vastaan? Jos muissa pohjoimaissa ja Euroopassa tupakkapolitiikkana on harm reduction -politiikka, joka sallii sähkötupakan, niin miksi Suomessa ei voi olla näin?  Sen sijaan asenne on sellainen, että on joko poltettava tavallista tupakkaa tai oltava täysin ilman mitään tupakan korviketta, kuten sähkötupakkaa – mustavalkoista ja ehdotonta ajattelua. Sähkötupakka ei ole täysin vaaraton, mutta suurimman tähän astisen tehdyn meta-tutkimuksen mukaan kuitenkin syöpäriskin osalta 95% haitattomampaa, kuin tavall. tupakka.

Itse olen käyttänyt s.tupakkaa viitisen vuotta hengitykseni parantuessa radikaalisti sen myötä sitä ennen tupakoituani vuosia.  Tässä alkaa nyt vähän hermostuttamaan teidän ja muiden s.tupakan vastaisten tahojen vuoksi, milloin s.tupakalle tulee täyskielto Suomeen, joka pakottaa minut taas tavallisen tupakan käyttäjäksi. Minulle kokemuksena erittäin tärkeä on, että saan imeä henkeeni jotain tavallista tupakkaa jäljittelevää, tässä tapauksessa siis höyryä. Nikotiini ei ole ongelma, sen kykenen lopettamaan ja olen vähentänyt murto-osaan alkuajoista. Sähkötupakan tulo aikoinaan oli kuin lottovoitto minulle, nykyinen sen vastainen ilmapiiri Suomessa ahdistaa erittäin paljon

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet pohtinut kriittisesti tupakoinnin lopettamiseen liittyviä teemoja ja olet päässyt eroon savukkeista.

Sähkötupakka on lain mukaan sallittu Suomessa ja sitä voivat ostaa yli 18-vuotiaat. Sen sijaan höyrystettävät makuaineet ovat tupakanmakua lukuun ottamatta laissa kiellettyjä. Fressis on nuorille suunnattu palvelu ja ohjeemme on, ettei nuorten tulisi aloittaa minkään tupakka- tai nikotiinituotteen käyttöä, sillä kasvavalle ja kehittyvälle nuorelle ne ovat erityisen haitallisia. Myös riippuvuus kehittyy nuorelle erityisen helposti ja nuorena aloitettu tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö voi riippuvuuden vuoksi jäädä pitkäaikaiseksi tavaksi.

Savukkeet aiheuttavat erittäin suuren osan syövistä, eri arvioiden mukaan jopa joka kolmannen syövän ja jopa 90% keuhkosyövistä. On todennäköistä, että sähkösavukkeiden syöpäriski on merkittävästi pienempi. Syöpäriskin parempi arvio vaatii hyvin pitkää seurantaa, tupakan osalta siihen meni puoli vuosisataa. Esille tuomasi tutkimuksen jälkeen on jo tullut uutta tietoa, jonka mukaan arvioita syöpäriskistä on nostettu myös sähkösavukkeen osalta.

Kysymyksesi perusteella vaikutat olevan ennemmin aikuinen kuin nuori. Pitkään tupakoineelle aikuiselle sähkösavukkeeseen siirtyminen saattaa olla tämänhetkisen tiedon valossa haitattomampaa kuin savukkeiden käytön jatkaminen. Toisaalta sähkösavuketta ei kuitenkaan suositella tupakoinnin lopettamiseen. Varsinaisilla nikotiinivieroitustuotteilla lopettamisen onnistumisen on todettu olevan merkittävästi todennäköisempää.

Tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella sähkösavukkeiden terveyshaittoja ei vielä tarkkaan tiedetä. Tietoa sähkösavukkeiden haitoista tulee kuitenkin koko ajan lisää ja arvio riskeistä täsmentyy. Terveyden näkökulmasta kaikista paras vaihtoehto on pyrkiä eroon kaikista nikotiinituotteista. Jos kaipaat lisäapua lopettamiseen, löydät tukea ja vinkkejä esimerkiksi Stumpin sivuilta.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?