Sähkösavuke
Nimimerkki: Hämillään.

Sähkötupakan nikotiinittomat nesteet.

Sähkötupakan nikotiinittomat nesteet.

Olette puhuneet yleisesti sähkötupakasta ja sen nesteistä, mutta eri nesteiden välillä on isoja eroja riippuen mistä niitä hankkii. Esim. Kiinalaiset nesteet ovat vaarallisia kun niistä ei tiedä mitä ne sisältävät, koska niitä ei koske kaikki säädökset mitä euroopassa on. Kuinka vaarallisia nesteet ovat vain eun alueella?
Iso osa mauista mitä sähkötupakassa on ovat elintarvike makuja ja sanoitte että johonkin vastaukseen että mautkin ovat vaarallisia höyrystyessään. Onko siis elintarvike maut aina vaarallisia höyrystyessään. Selvennys näihin kohtiin olisi hyvä tietää.

Kiitos kysymyksestäsi! Sähkösavukkeiden nesteet vaihtelevat tosiaankin erittäin paljon, ja esim. erityisesti Aasiasta tulevat nesteet voivat sisältää haitallisia aineita. EU:n alueella myytävät nesteet ovat nykyisin ilmoitusvelvollisuuden piirissä. On toivottavaa, että tämän myötä nesteiden laatu tulee aiempaa turvallisemmaksi. Nesteiden koostumus ja laatu on kuitenkin edelleen pääosin maahantuojan oman ilmoituksen varassa ja tuotanto maailmanlaajuista.

Sähkösavukenesteiden eri aineosien turvallisuutta kuumennettuna ja keuhkoihin hengitettynä ei ole lain puitteissa tarvinnut osoittaa turvallisiksi. Elintarvikkeen syöminen on eri asia, kuin saman aineen sisään hengittäminen. Syödessä aine hajoaa ruuansulatuskanavassa, kun taas hengittäessä imeytyy herkkään keuhkokudokseen ja siirtyy sieltä verenkiertoon.

Koska eri ainesosien haitattomuutta ei ole osoitettu, emme tiedä, mitkä olisivat vähiten haitallisia. Tiedämme kuitenkin, että makeiden makuaineiden on arvioitu olevan keuhkoille erityisen haitallisia. Myös höyrytyksen mahdollistamiseksi käytetyistä lisäaineista voi joillakin laitteilla muodostua merkittäviä määriä formaldehydiä, joka on syöpävaarallinen aine. Nesteistä on löytynyt lisäksi esimerkiksi raskasmetallijäämiä sekä hyvin pieniä nanopartikkeleita, jotka pääsevät pienimpiinkin keuhkorakkuloihin.

Oliko vastauksesta hyötyä?