SeksiYleinen
Nimimerkki: huolestunu

Rintoihin liittyvä häpeä

Olen 17-vuotias tyttö. Rintojeni kasvu alkoi noin 5-6.-luokalla, mutta eivät ole sen koommin kasvaneet. Nännit ovat myös pehmeät ja laajat eivätkä ikinä kovat. Tämä tuottaa minulle suurta häpeää enkä halua kenenkään näkevän rintojani. Rinnoissa on myös pieniä möykkyjä, jotka on tutkittu lääkärissä ”kasvuun kuuluvina”. Onko tämä normaalia ja miten voisin kasvattaa rintojani?

Hei huolestunu,

kiitos viestistä, jossa kerrot ajatuksiasi omista rinnoistasi. Usein murrosiässä omaa kehoa tarkastellaan melko kriittisesti, sillä jokainen haluaa tulla hyväksytyksi omana itsenään, mutta muuttunut keho voi herättää epävarmuutta. Oma keho ei välttämättä täytä omia, tai toisilta kuultuja ihanteita ja normeja, mikä helposti synnyttää riittämättömyyden tunnetta. Medioissa on myös hyvin yksipuolinen kuvasto esimerkiksi rinnoista, vaikka tosiasiassa rintoja on yhtä monenlaisia kuin on ihmisiäkin. On itse asiassa surullista, että kehot nähdään usein ongelmallisina, vaikka ongelma onkin yhteiskunnassa ja meissä ihmisissä, kun yritämme sulloa itseämme ja toisiamme samanlaiseen muottiin.

Haluan kiittää sinua siitä, että kirjoitit omaan kehoon liittyvistä ajatuksistasi ja myös siitä, että olet käynyt lääkärissä selvittämässä rinnoista löytyneitä möykkyjä. Samalla suosittelen sinua olemaan yhteydessä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jossa voit keskustella nimettömästi asiasta lisää. Usein erilaiset näkökulmat ja ylipäätään mieltä askarruttavasta asiasta keskusteleminen selkeyttää omia ajatuksia myös itselle. Joskus keskustelun kautta oma näkökulma voi muuttua.

Rinnoista haluan vielä sanoa sen verran, että ne eivät ole koskaan täysin ”valmiit”, sillä ne muuttuvat ulkonäöltään paitsi iän myötä, usein myös esimerkiksi painon vaihtelun seurauksena, mikä on täysin luonnollista. Nännipiha puolestaan muodostuu erityyppisistä rauhasista ja sileästä lihaskudoksesta, jonka toimintaa ei voi säädellä tahdonalaisesti, vaan se supistelee esimerkiksi veressä kiertävien hormonien vaikutuksesta. Tai jos on kylmä, nännipihan sileä lihaksisto yleensä supistuu ja nänni tulee paremmin esille. Tämän ilmiön tarkoitus on suojata rintarauhasia kylmältä. Sama ilmiö tapahtuu myös kiihottuessa, mutta eri syystä. Voit lukea lisää rinnoista Väestöliiton artikkelista.

Kertoamasi perusteella ja myös sen vuoksi, että olet käynyt jo lääkärin vastaanotolla, uskon rintojesi suhteen kaiken olevan kunnossa. Jos huomaat uusia, aiemmasta poikkeavia muutoksia rinnoissa, voit hakeutua uudelleen lääkäriin. Rintoja ei voi kotikonstein kasvattaa, mutta rintaliivivalinnalla voi vaikuttaa niiden muotoon ja siihen, miten hyvin ne on tuettu esimerkiksi liikkuessa.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Hyvää kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?