Liike

Plogging ja 4 muuta ulkotreeniä luonnossa – tunnetko jo nämä hauskat ja tehokkaat lajit?

Ulkona luonnossa on hyvä treenata, eikä se maksa mitään. Aivot saavat happea, kroppa treeniä ja mieli rauhoittuu. Polkujuoksu saattaa kuulostaa tutulta, mutta mitä ihmettä on plogging?

Plogging ja 4 muuta ulkotreeniä luonnossa – tunnetko jo nämä hauskat ja tehokkaat lajit?

1. Polkujuoksu metsän siimeksessä

Polkujuoksu metsäpoluilla sopii kaikille, kun sopeuttaa reitin ja vauhdin omaan kuntoon ja taitoihin. Sykettä voi nostaa esimerkiksi pienillä ylämäkispurteilla. Hien saa pintaan helposti, ja samalla voi nauttia luonnosta.

Lumi, 13, ja Amanda, 13, ovat harrastaneet polkujuoksua noin puoli vuotta yhdessä jalkapallojoukkueensa Rakehelmipallojen kanssa. Molemmista se on kivempi tapa liikkua kuin tavallinen lenkkeily.

”Polkujuoksu on vapaampaa. Siinä voi valita omat reitit, ja ympärillä on luonto ja ihanat maisemat”, Lumi kertoo, ja Amanda täydentää:

”Polkujuoksussa pääsee metsään. Se on enemmän kuin lenkkeilyä.”

Lumi ja Amanda käyttävät polkujuoksussa tavallisia lenkkareita, joilla pärjää varsin hyvin. Polkujuoksukenkiä ei aloittelijan kannata hankkia. Rakehelmipallot-joukkue käy noin tunnin polkujuoksulenkillä kerran viikossa. Välillä pysähdytään ihailemaan luontoa, kun joku huomaa jotain erityistä.

”Viimeksi näimme lenkillä kyykäärmeen”, Lumi kertoo.

Välillä joukkue on käynyt myös suolla lenkkeilemässä. Silloin ollaan paljain jaloin.

”Reitti oli sillä tavalla tuttu, ettei suonsilmäkkeitä tarvinnut pelätä”, Lumi kertoo.

Vaikka tytöt ovat lenkkeilleet porukassa, polkujuoksu myös yksin tai kaksin kiinnostaa.

”Yksin juostessa voi kuunnella metsän ääniä ja tarkkailla luontoa”, Amanda kertoo.

 

Lumi ja Amanda ovat yhdistäneet polkujuoksuun joogarentoutusta: ”Pitkän lenkin jälkeen oli ihana pysähtyä tyynen suojärven rannalle. Hengitys tasaantui ja linnut lauloivat. Se oli tosi rentouttavaa.”

2. Plogging – hyvä mieli lenkin ohessa

Plogging on polkujuoksun alalaji, jota voi aivan mainiosti harrastaa myös kävellen. Ploggingissa lenkin matkan varrella nähdyt roskat poimitaan mukaan. Sana plogging tulee ruotsin kielen sanoista plocka upp eli poimia talteen ja jogga eli lenkkeillä. Roskille voi ottaa kotoa mukaan kassin tai laittaa roskat taskuun. Luonnossa rehottavia vessapapereita voi työntää kepin avulla sammalten alle piiloon.

”Vaikka roskan poimiminen voi tuntua pieneltä teolta, se on iso apu luonnolle. Tulee hyvä mieli, kun on lenkin ohessa tehnyt muuta hyvää”, Lumi toteaa.

3. Aidosti vihreä kuntosali

Harjoita tasapainoa kävelemällä kaatuneiden puunrunkojen päällä. Kaatuneita runkoja vasten voi myös punnertaa. Hypi kivien päälle tai niiden yli joko vauhdissa tai vauhditta. Käytä pystyssä olevia puita voi käsivarsien, rintalihasten ja pohkeiden venyttelyyn. Pysähdy rauhalliselle kalliolle venyttelemään ja kuuntelemaan luonnon ääniä.

4. Joogaa luonnossa

Joogaa ja rentoutusta voi harrastaa istahtamalla kivelle lähimetsässä ja keskittymällä kuuntelemaan luonnon ääniä. Saman voi tehdä järven tai meren rannassa.

Jos ajatukset meinaavat karata omille teilleen, palauta ne lempeästi nykyhetkeen ja kuuntelemaan ja katsomaan, mitä ympärillä tapahtuu. Tärkeää on koettaa laittaa päässä myllertävät ajatukset sivuun ja tunnustella, miltä juuri tämä hetki tuntuu. Älä hermostu itsellesi, jos ajatukset ryntäilevät. Tärkeää on palauttaa ne hetkeen aina uudelleen ja lempeästi.

Löydät rentoutus- ja joogaharjoituksia ilmaisista mobiilisovelluksista, joista yksi esimerkki on Simple Habit. Helppoja joogavideoita löydät YouTubesta.

5. Liikuntaa avovesissä

Vedessä polskiminen ja vesisota vaikkapa uimapatjoilla seilaten on mainiota liikuntaa! Jos melskaaminen ei innosta, voit harrastaa avovesiuintia tai vesijuoksua.

Jos uit yksin pitkiä matkoja, ui aina lähellä rantaa siltä varalta, että esimerkiksi suonenveto yllättää. Kirkkaan värinen uimarinpoiju tai uimapussi lisää näkyvyyttä ja turvallisuutta avovedessä. Uintiin tarkoitetulla märkäpuvulla tarkenee uida mukavasti muulloinkin kuin keskikesän helteillä. Vesijuoksuun tarvitset vesijuoksuvyön.

Luonnonvesissä liikkuessasi pysyttele poissa venereiteiltä ja etene aina rannan suuntaisesti. Vältä yksin uimista: kaveri tai porukka tuo turvaa, jos jotain yllättävää sattuu.

 

Teksti Johanna Liukkonen, asiantuntija polkujuoksussa ja ploggingissa polkujuoksuohjaaja Sanna Puhakka (Nurmijärven latu)

Katso myös

Artikkeli
AlkoholiLiikeYleinen

Miksi kannattaa valita alkoholittomuus urheilussa?

Alkoholittomuudella on paljon hyviä puolia kaikille nuorille, varsinkin niille, jotka tykkäävät liikkua tai urheilevat tavoitteellisesti

Kysymys
Liike
Nimimerkki: KetunTassuKukkanen
Ikä: Yli 18v
Miten voisin saada liikunnasta hauskaa? Mulla on ollut mielessäni yksi asia. Miten voisin saada liikunnasta hauskaa jos esimerkiksi siivoan tai teen käsitöitä(virkkaamista)?
Fressis

Moikka,

Onpas hyvä kysymys! En ole ihan varma ymmärsinkö kysymyksesi oikein. Oletan, että tarkoitat että pidät esimerkiksi siivoamisesta tai käsitöistä ja nyt mietit, miten saisit liikunnastakin hauskaa tai miten voisit yhdistellä näitä asioita. Kannattaa tosiaan muistaa, että kaikesta liikkumisesta on hyötyä, ja voit liikkua arjessakin monella tavalla siivouksen ja käsitöiden ohella. Siivous itsessään on myös hyvää arkiliikuntaa. Siivotahan voi vaikka musiikin tahdissa tai äänikirjaa tai podcasteja kuuntelemalla. Jos tästä tykkää niin joskus samaa voi kokeilla myös ulkoilmassa kävellen. Näin saa mukavia ja rentoja kävelyhetkiä arkeen.

Käsitöidenkin lomaan saa helposti liikettä, kun vähentää istumista ja pitää virkkauksesta taukoa. Voit ottaa vaikka tavoitteen, että aina tietyn rivimäärän virkkauksen jälkeen pidät tauon, nouset ylös, oikaiset selän, venyttelet ja liikut vähän. Voit tehdä esimerkiksi muutaman kyykyn, punnerruksen sekä vatsalihas- ja selkäliikkeen. Sitten voit jatkaa taas virkkausta. Jos virkkaus on sinulle todella mieluista, voi se toimia myös palkintona. Voit päättää tehdä ensin pienen kävelyn, jumpan tai venyttelyn, ja sitten saat rauhoittua virkkaamaan. Voisitko myös virkata jotain, mikä innostaisi liikkumaan? Vaikkapa nyt syksyä varten uudelle pipolle, kaulaliinalle tai heijastimelle olisi lenkillä käyttöä!

Kaiken kaikkiaan arkeen saa huomaamattakin lisää liikettä, kun vain päättää suosia esimerkiksi kävelyä tai pyöräilyä liikkumiseen ja valitsee rappuset hissin sijaan tai nousee välillä seisomaan sohvalta.

Joskus varsinaisen liikunnan ilon löytäminen voi olla haastavaa, mutta kun se onnistuu, siitä voi tulla tärkeä osa elämää.

Jos arkiliikunnan lisäksi on vaikea löytää intoa kunnon hikiliikunnalle tai lihaskunnon kehittämiselle niin kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan erilaisia lajeja. Näin voi löytää yllättävästikin jonkin mielenkiintoisen ja hauskan tavan liikkua. Voi myös auttaa, jos pyytää kaverin mukaan harrastamaan. Silloin voi samalla jutella ja liikunta hoituu vähän huomaamattakin. Usein auttaa myös se, että asettaa realistisia tavoitteita. Olisiko vaikkapa kolme liikuntahetkeä viikossa, tai kymmenen minuuttia päivässä sinulle sopiva tavoite? Voit pitää vaikka kirjaa, tai mitata liikkumista liikuntakellon tai sovelluksen avulla, jos se tuntuu sinusta itsellesi sopivalta ajatukselta.

Kun liikkuu, pysyy terveempänä ja saa hyvää mieltä. Jokainen askel on tärkeä mutta myös hengästymistä ja lihaksia tarvitaan. Näin pysyy virkkauspuikotkin paremmin kädessä, vielä vanhanakin. 💪 

 Ps. Viralliset liikkumisen suositukset kuuluvat näin:

-Unta tarpeeksi

-Taukoja istumiseen aina kun voi (muista tämä virkatessa)

-Kevyttä liikkumista aina kun mahdollista (esim. pyöräily tai kävely kouluun)

-Reipasta liikkumista 2h 30min viikossa (reipas siiivoaminen tai kävelylenkki)

TAI 1h 15min rasittavaa liikkumista (Sitä hikiliikuntaa esim. jonkin uuden harrastuksen myötä tai esim. vartti päivässä kotosalla)

-Lihaskuntoa tai tasapainoa 2x viikossa (tämäkin sujuu vaikkapa virkkauksen ohessa tauoilla)

Toivottavasti näissä vinkeissä oli jotain sellaista, johon voisit tarttua ja jota kokeilla!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeRuokaRytmiYleinen
Nimimerkki: Kunhan mietin
Ikä: Yli 18v
Ylipaino ja terveet elämäntavat Onko totta, että parin, kolmen kilon ylipaino ei vielä ole terveydelle erityisen haitallista, jos elämäntavat ovat muuten kunnossa?
Fressis

Hei ja kiitos yhteydenotostasi!

Hienoa, että olet miettinyt terveyteen liittyviä asioita ja uskot elämäntapojen olevan hyvällä mallilla. Yleisesti voidaan sanoa, että lievän ylipainon aiheuttamat terveysriskit ovat hyvin vähäisiä. Etenkin, jos päivittäiset elintavat ovat pääsääntöisesti kunnossa, eivät riskit esimerkiksi korkean verenpaineen tai tyypin 2 diabeteksen syntyyn ole koholla. Päivittäisillä elintavoilla tarkoitan monipuolista ja säännöllistä ruokailua, riittävää unta ja lepoa, liikkumista ja arjen aktiivisuutta sekä päihteettömyyttä. Nämä arjessa toistuvat tottumukset luovat hyvän perustan terveyden ylläpitämiselle ja hyvälle ololle. Kannustankin jatkamaan sinulle hyvinvointia tuottavien rutiinien toteuttamista omassa arjessasi, ne kantavat pitkälle 😊

Hyvää syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?