Liike

Plogging ja 4 muuta ulkotreeniä luonnossa – tunnetko jo nämä hauskat ja tehokkaat lajit?

Ulkona luonnossa on hyvä treenata, eikä se maksa mitään. Aivot saavat happea, kroppa treeniä ja mieli rauhoittuu. Polkujuoksu saattaa kuulostaa tutulta, mutta mitä ihmettä on plogging?

Plogging ja 4 muuta ulkotreeniä luonnossa – tunnetko jo nämä hauskat ja tehokkaat lajit?

1. Polkujuoksu metsän siimeksessä

Polkujuoksu metsäpoluilla sopii kaikille, kun sopeuttaa reitin ja vauhdin omaan kuntoon ja taitoihin. Sykettä voi nostaa esimerkiksi pienillä ylämäkispurteilla. Hien saa pintaan helposti, ja samalla voi nauttia luonnosta.

Lumi, 13, ja Amanda, 13, ovat harrastaneet polkujuoksua noin puoli vuotta yhdessä jalkapallojoukkueensa Rakehelmipallojen kanssa. Molemmista se on kivempi tapa liikkua kuin tavallinen lenkkeily.

”Polkujuoksu on vapaampaa. Siinä voi valita omat reitit, ja ympärillä on luonto ja ihanat maisemat”, Lumi kertoo, ja Amanda täydentää:

”Polkujuoksussa pääsee metsään. Se on enemmän kuin lenkkeilyä.”

Lumi ja Amanda käyttävät polkujuoksussa tavallisia lenkkareita, joilla pärjää varsin hyvin. Polkujuoksukenkiä ei aloittelijan kannata hankkia. Rakehelmipallot-joukkue käy noin tunnin polkujuoksulenkillä kerran viikossa. Välillä pysähdytään ihailemaan luontoa, kun joku huomaa jotain erityistä.

”Viimeksi näimme lenkillä kyykäärmeen”, Lumi kertoo.

Välillä joukkue on käynyt myös suolla lenkkeilemässä. Silloin ollaan paljain jaloin.

”Reitti oli sillä tavalla tuttu, ettei suonsilmäkkeitä tarvinnut pelätä”, Lumi kertoo.

Vaikka tytöt ovat lenkkeilleet porukassa, polkujuoksu myös yksin tai kaksin kiinnostaa.

”Yksin juostessa voi kuunnella metsän ääniä ja tarkkailla luontoa”, Amanda kertoo.

 

Lumi ja Amanda ovat yhdistäneet polkujuoksuun joogarentoutusta: ”Pitkän lenkin jälkeen oli ihana pysähtyä tyynen suojärven rannalle. Hengitys tasaantui ja linnut lauloivat. Se oli tosi rentouttavaa.”

2. Plogging – hyvä mieli lenkin ohessa

Plogging on polkujuoksun alalaji, jota voi aivan mainiosti harrastaa myös kävellen. Ploggingissa lenkin matkan varrella nähdyt roskat poimitaan mukaan. Sana plogging tulee ruotsin kielen sanoista plocka upp eli poimia talteen ja jogga eli lenkkeillä. Roskille voi ottaa kotoa mukaan kassin tai laittaa roskat taskuun. Luonnossa rehottavia vessapapereita voi työntää kepin avulla sammalten alle piiloon.

”Vaikka roskan poimiminen voi tuntua pieneltä teolta, se on iso apu luonnolle. Tulee hyvä mieli, kun on lenkin ohessa tehnyt muuta hyvää”, Lumi toteaa.

3. Aidosti vihreä kuntosali

Harjoita tasapainoa kävelemällä kaatuneiden puunrunkojen päällä. Kaatuneita runkoja vasten voi myös punnertaa. Hypi kivien päälle tai niiden yli joko vauhdissa tai vauhditta. Käytä pystyssä olevia puita voi käsivarsien, rintalihasten ja pohkeiden venyttelyyn. Pysähdy rauhalliselle kalliolle venyttelemään ja kuuntelemaan luonnon ääniä.

4. Joogaa luonnossa

Joogaa ja rentoutusta voi harrastaa istahtamalla kivelle lähimetsässä ja keskittymällä kuuntelemaan luonnon ääniä. Saman voi tehdä järven tai meren rannassa.

Jos ajatukset meinaavat karata omille teilleen, palauta ne lempeästi nykyhetkeen ja kuuntelemaan ja katsomaan, mitä ympärillä tapahtuu. Tärkeää on koettaa laittaa päässä myllertävät ajatukset sivuun ja tunnustella, miltä juuri tämä hetki tuntuu. Älä hermostu itsellesi, jos ajatukset ryntäilevät. Tärkeää on palauttaa ne hetkeen aina uudelleen ja lempeästi.

Löydät rentoutus- ja joogaharjoituksia ilmaisista mobiilisovelluksista, joista yksi esimerkki on Simple Habit. Helppoja joogavideoita löydät YouTubesta.

5. Liikuntaa avovesissä

Vedessä polskiminen ja vesisota vaikkapa uimapatjoilla seilaten on mainiota liikuntaa! Jos melskaaminen ei innosta, voit harrastaa avovesiuintia tai vesijuoksua.

Jos uit yksin pitkiä matkoja, ui aina lähellä rantaa siltä varalta, että esimerkiksi suonenveto yllättää. Kirkkaan värinen uimarinpoiju tai uimapussi lisää näkyvyyttä ja turvallisuutta avovedessä. Uintiin tarkoitetulla märkäpuvulla tarkenee uida mukavasti muulloinkin kuin keskikesän helteillä. Vesijuoksuun tarvitset vesijuoksuvyön.

Luonnonvesissä liikkuessasi pysyttele poissa venereiteiltä ja etene aina rannan suuntaisesti. Vältä yksin uimista: kaveri tai porukka tuo turvaa, jos jotain yllättävää sattuu.

 

Teksti Johanna Liukkonen, asiantuntija polkujuoksussa ja ploggingissa polkujuoksuohjaaja Sanna Puhakka (Nurmijärven latu)

Katso myös

Kysymys
Liike
Nimimerkki: Emt
Miten aloittaa kuntosaliharjoittelu? Voiko 14v poika ruveta käymään salilla, millaista treeniä vois tehä, ja mitä se vaatis niinku ruuan ja unen osalta?
Fressis

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Tosi hienoa, että olet kiinnostunut omasta hyvinvoinnistasi. Lihaksia vahvistava liikkuminen on tärkeä osa arjen monipuolista liikkumista. Lasten ja nuorten liikkumissuosituksissa lihaksia ja luustoa vahvistavaa harjoittelua suositellaan tekemään 3 kertaa viikossa. Tällainen harjoittelu voi olla esimerkiksi pallopelien pelaamista tai kehonpainoharjoittelua.

Kerroit viestissäsi, että olet kiinnostunut kuntosaliharjoittelusta. Ainakin osalle kuntosaleista on asetettu ikäraja, joka on useimmissa paikoissa 15 vuotta. Voit kuitenkin tiedustella vaikkapa omalta lähisaliltasi, onko sinne jokin ikäraja. Jos ikäsi puolesta pääset kuntosalille, olisi tosi hyvä kysyä neuvoa harjoittelun aloittamiseen esimerkiksi kuntosalin henkilökunnalta. He osaavat opastaa sinua laitteiden käytössä sekä näyttää oikeat suoritustekniikat erilaisiin liikkeisiin. Harjoittelussa kannattaa lähteä liikkeelle kevyesti ja nimenomaan keskittyä tekemään perusliikkeitä (esim. kyykky) hyvällä tekniikalla.

Lihaksia vahvistavaa harjoittelua voi hyvin tehdä myös kotona. Harjoittelua voi tehdä hyvin ainakin alkuun myös pelkästään oman kehon painolla. Mahdollisuuksien mukaan kotiin voi hankkia esimerkiksi vastuskuminauhoja, kahvakuulan tai käsipainot, joita voi hyödyntää harjoittelussa. Hyviä perusliikkeitä ovat mm. erilaiset kyykyt, hypyt, punnerrukset ja keskivartaloa vahvistavat liikkeet. Vinkkejä harjoitteluun löydät esimerkiksi Smart Movesin sivuilta. Sieltä löydät myös muutaman valmiin treeniohjelman.

Pohdit viestissäsi myös uneen ja ruokaan liittyviä asioita. Uni on tärkeää kehon ja mielen palautumisen sekä oppimisen kannalta. Unen aikana päivän kuormituksen aiheuttamat ”kuonat” poistuvat, päivän aikana kertyneet tiedot ja tunteet järjestäytyvät, ja energiavarastot täyttyvät seuraavaa päivää varten. Riittävä uni tukee myös vastustuskykyä ja syvän unen aikana aivoissa erittyy kasvuhormonia, mikä on tärkeää fyysisen kasvun kannalta. Ikäisesi nuori tarvitsee yleensä unta noin 8–9 tuntia.

Liikkumisen ja unen lisäksi ruoka on yksi tärkeistä hyvinvoinnin peruspalikoista. Ruokailun osalta on hyvä kiinnittää huomiota säännölliseen ja monipuoliseen syömiseen. Päivän aikana olisi hyvä syödä 4–5 ateriaa: aamupala, lounas, päivällinen ja 1–2 välipalaa (toinen näistä esim. iltapala). Ravitsemuksessa kannattaa suosia täysjyväviljoja (esim. tumma pasta ja täysjyväleipä), kasviksia ja hedelmiä, hyviä proteiinin lähteitä (esim. kala, kana ja palkokasvit) ja hyvien rasvojen lähteitä (esim. kasviöljyt, pähkinät ja avokado). Vaikka aloittaisitkin kuntosaliharjoittelun, perusruoasta saat tarvittavat ravintoaineet. Et siis tarvitse esimerkiksi proteiinilisiä purkista. Lisätietoa aiheesta löydät tietopankistamme.

Mukavia treenihetkiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeYleinen
Nimimerkki: Poika
Voiko murrosiän kehitys pysähtyä jos lyö päänsä? Aika outo kysymys, mutta tuli mieleen, että voiko murrosikä pysähtyä, jos keulii ”ympäri” pyörällä ilman kypärää ja lyö pienesti pään maahan. Ps en saanut...
Fressis

Moikka!

Ei huolta, tällainen tilanne ei varmastikaan aiheuta murrosikäsi pysähtymistä. Jos sinulla on kuitenkin jäänyt kaatumisesta kipuja tai asia muuten huolettaa sinua, suosittelen sinua olemaan yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit keskustella tapahtuneesta ja muutenkin murrosikäsi etenemisestä tarkemmin. Lisätietoa murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista voit lukea myös Hyvä kysymys -sivuston artikkeleista.

Suosittelen myös vahvasti, että käytät kypärää aina kun hyppäät pyörän selkään. Se on turvallisuutesi kannalta fiksu teko. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Liike
Nimimerkki: En tiiä
Mistä voisin löytää uuden liikuntaharrastuksen? Millainen on hyvä harrastus oon ratsastaja mutta haluaisin tavoitteellisen ja kivan liikunta harrastuksen ja oon 12v?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.

Hienoa kuulla, että harrastat jo ratsastusta, siinä saat myös mukavasti liikuntaa. 😊 Kysyit, millainen on hyvä harrastus ja vastaisin hyvin yksinkertaisesti, että sellainen, joka saa sinut hyvälle tuulelle ja voimaan paremmin. Tärkeää on siis, että harrastat sellaista asiaa, josta itse pidät.

Ratsastuksen ohelle käy hyvin monenlainen liikunnallinen harjoittelu aina ryhmätanssista salille ja juoksupolulta karateen. Ihan mikä vain, mikä sinua kiinnostaa 🙂 Oletko miettinyt, haluaisitko mieluummin yksilö- vai joukkuelajin? Entä paljonko haluat käyttää aikaa siihen ratsastuksen ohella? Kun olet pohtinut toiveitasi voit jatkaa tutustumalla asuinpaikkasi tarjoamiin harrastusmahdollisuuksiin – pohdi niistä erityisesti sitä, mikä sinusta voisi olla kivaa. Usein erilaisia harrastuksia pääsee myös kokeilemaan kerran, jos vain ottaa rohkeasti yhteyttä kyseiseen harrasteseuraan. Fressiksen tietopankkiin on koottu tietoa erilaisista liikuntaharrastuksista.

Puhuit myös siitä, että haluaisit tavoitteellisen harrastuksen. Mitä vain harrastusta voi harrastaa tavoitteellisesti – tavoitteet vain ovat erilaisia. Voitkin siis pohtia, mitä oikeastaan ajattelet tavoitteellisella harrastamisella? Millä tavalla toivoisit olevasi tavoitteellinen? Nämä ohjaavat uuden harrastuksen etsimistä. Harrastamiseen liittyvää ideointia ja tavoitteellisuutta kannattaa pohtia myös esimerkiksi huoltajan tai liikunnanopettajan kanssa. 😊

Tsemppiä uuden harrastuksen etsimiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?