TupakkaYleinen
Nimimerkki: Poika14v

Pituuskasvun pysähtyminen ja tupakointi

olen 14 vuotias ja täytän tänä vuonna 15. Olen polttanut viimeisen kuukauden n.40 päivää tupakkaa. Olen polttanut ainakin 80 tehdastupakkaa ja ehkä n. 25 sätkää. Se alkoi kun kaverit polttivat mutta olen todella todella lyhyt olen kaikkia kavereitanu lyhyempi olen 157cm ja kaikki kaverini yli 165cm ja pelkään pysähtyykö pituuskasvuni. Kävin lääkärissä n. 2 kuukautta sitten ja siellä katsottiin röntgenistä luitani ja sanottiin että yleinen kasvuni on 13/6 vuoden iässä ja olin silloin 14/3 about enkä silloin ollut vielä polttanut, joten kasvanko siis vielä vai onko pituuskasvuni pysähtynyt :(((((((

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Pohdit kysymyksessäsi, että kasvatko enää pituutta. Murrosiän alussa pituuskasvu on hidasta. Murrosiän edetessä pituuskasvu alkaa kiihtyä ja kasvupyrähdyksen aikana pituutta voi tulla jopa 10 senttiä vuodessa. Pojilla kasvupyrähdys on voimakkaimmillaan keskimäärin 13-14 vuoden iässä ja tämän jälkeen pituutta tulee vielä lisää hitaampaan tahtiin 3-5 vuoden ajan. Yleensä pojat saavuttavat lopullisen pituutensa 18-vuoden iässä. Kerrot olevasi 14-vuotias, eli voit hyvinkin kasvaa vielä pituutta.

Vanhempien pituus voi antaa osviittaa siitä, kuinka pitkäksi nuori keskimäärin kasvaa. Kuitenkaan vanhempien pituus ei yksinään määritä nuoren lopullista pituutta. Pituuteen vaikuttaa vanhempien pituuden lisäksi, geeniperimä ja elintavat. Esimerkiksi kasvuun ja kehitykseen tarvittavaa kasvuhormonia erittyy aivoissa syvän unen aikana ja siksi nuoren on tärkeä saada riittävästi unta. Pidäthän siis huolta riittävästä levosta, monipuolisesta ruuasta ja liikkumisesta ja teet kivoja juttuja kavereiden kanssa. Näin tuet kasvuasi, kehitystäsi ja hyvinvointiasi.

Kysymyksesi perusteella mietit ilmeisesti myös sitä, onko tupakointi vaikuttanut pituuskasvuusi. Tutkimustietoa tupakoinnin vaikutuksista nuoren pituuskasvuun on tosi vähän. Joitakin tutkimuksia on, joissa nuorena tupakoineet tai jatkuvasti tupakansavulle altistuneet nuoret ovat saattaneet jäädä lyhyemmiksi verrattuna niihin nuoriin, jotka eivät ole tupakoineet. Eli tupakointi saattaa jossain määrin haitata pituuskasvua. Kuitenkaan tämän perusteella ei voida suoraan sanoa, että jokin tietty tupakointimäärä selvästi vaikuttaisi pituuskasvuun. Tärkeintä nyt olisi, ettet jatka tupakointia, koska sillä on ylipäänsä monia haitallisia vaikutuksia terveyteesi.

Kerroit aloittaneesi tupakoinnin, koska kaveritkin aloittivat. Muistathan kuitenkin, ettei kaveriporukassa pysyminen ole tästä kiinni. Hyvät kaverit ovat sellaisia, joiden seurassa voi olla juuri oma itsensä, eikä tarvitse tehdä asioita, joita ei halua. Jos kuitenkin vastaan tulee tilanteita, joissa sinua painostetaan tekemään jotain mitä et halua, on paras keino joko rohkeasti kieltäytyä tai poistua tilanteesta. Esimerkkisi saattaa kannustaa myös niitä kieltäytymään, jotka eivät ehkä ole aiemmin uskaltaneet.

Muistathan myös, ettei pituus tai mikään muukaan ulkoinen olemus määritä sinua ihmisenä. Olet juuri sopiva sellaisena kuin olet!

Kivaa kevään odotusta!

Terveisin, Fressis

Oliko vastauksesta hyötyä?