Nuuska
Nimimerkki: Ipiallin

Piristääkö nuuska?

Olin käyttänyt nuuskaa noin 8 vuotta. Päätin lopettaa 2017 syksyllä. Nyt noin vuodenkin jälkeen edelleen jotenkin sellainen olo, että nuuskalla saisin itseni huomattavasti skarpimmaksi ja energisemmäksi eli koko ajan sellainen ”aliviritteinen” olo. Harrastan liikuntaa 5 kertaa viikossa, kuntosalia pääosin. Syön terveellisesti ruokaohjelman mukaan ja nukun yöni hyvin. Paljon olen yrittänyt optimoida elintapoja jotta pysyisi skarppina jne. Onko tämä vain kuvittelua ja täysin muista syistä veto pois vai voiko nikotiini/nuuska oikeasti piristää jne? En tiedä kultaako aika muistot, mutta mielestäni olin skarpimpi, tarkkaavaisempi ja iloisempi kun käytin nuuskaa. Teen työkseni myyntityötä niin töissä varsinkin tuntuu, että nyt kun saisi nuuskan huuleen niin kyllä lähtisi homma toimimaan aivan eri tavalla. Onko tämä mistään peräisin vai aivojeni tekemää temppua vain ja oikeasti nuuska ei muuttaisi mitään?

Olen muutaman nuuskan nyt kokeillut viime päivinä ja olo ei juuri ole muuksi muuttunut näillä kerroilla, mutta mitä olen lukenut niin nikotiini toimii dopamiinia vapauttavasti ja rentouttavasti vasta kun siihen on riippuvuus. Lopetin nuuskan viimeksi, koska siihen meni liikaa rahaa silloiseen taloudelliseen tilanteesen nähden ja ajattelin, että se on täysin turhaa, mutta onko sittenkään? Olettaisin, että täällä on muitakin nuuskaamisen lopettaneita niin mitä fiiliksiä? Harkitsen vakavasti uudelleen nuuskaamisen aloittamista.

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! Hieno saavutus, että olet pääsyt nuuskasta irti, onneksi olkoon!

Kerroit, että koit olosi skarpimmaksi ja energisemmäksi, kun vielä käytit nuuskaa. Nikotiinin käytön seurauksena kehittyy yleensä riippuvuus. Riippuvuus tarkoittaa sitä, että elimistö vaatii nikotiinin jatkuvaa käyttöä toimiakseen normaalisti. Kun edellisestä annoksesta on kulunut aikaa, alkaa tulla vieroitusoireita, kuten keskittymisvaikeuksia tai levottomuutta. Uusi annos nikotiinia palauttaa aivot normaaliin, skarpimpaan tilaan, jolloin tulee tunne sen keskittymistä parantavasta vaikutuksesta. Aivot eivät tarvitse nuuskaa toimiakseen normaalisti, muutoin kuin silloin, kun riippuvuus on jo muodostunut.

Kun nikotiinin käyttö loppuu, kestää aikansa ennen kuin aivot (ja muu elimistö) löytävät uuden tasapainon. Vieroitusoireet kestävät yleensä muutamista päivistä muutamiin viikkoihin, mutta joillakin tasapainon löytyminen voi kestää kuukausia, jopa vuoden. Joskus lopettamisen jälkeen voi myös mieliala olla alentunut. Tutkimusten mukaan tupakoinnin lopettamiseen liittyvä alavireisyys/alentunut mieliala helpottaa ajan myötä ja mieliala pitkällä tähtäimellä on parempi kuin vielä tupakoidessa. Tämän voisi ajatella pätevän myös nuuskan käyttöön.

Elintapasi kuulostavat hyvin terveellisiltä ja varmasti osaltaan tukevat hyvinvointiasi. Nuuskaamisen uudelleen aloittaminen ei vie hyvinvointia parempaan suuntaan. Riippuvuuden uudelleen herääminen altistaa nuuskan käytön terveydellisille riskeille. Mikäli sinusta tuntuu, että mielialasi on alavireä tai olet epänormaalin väsynyt, voit hyvin ottaa asian puheeksi lääkärisi tai vaikkapa terveydenhoitajan kanssa. Tällöin tulee huomioitua monet muutkin jaksamiseen ja hyvinvointiin vaikuttavat asiat.

Lisätietoa nikotiiniriippuvuudesta löydät Fressiksen tietopankista. Voi olla myös kiinnostavaa lukea toisten kokemuksista tupakkatuotteiden käytön lopettamisen jälkeen. Niitä voi lukea esimerkiksi Stumpin keskustelupalstalla.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?