MieliYleinen

Pinkku Pinsku: vahvaksi kasvanut

Kun tubettaja Pinkku Pinsku eli Pinja Sanaksenaho, 17, julkaisee videon, seuraajilta tullut palaute on kaikkein tärkeintä.

Pinkku Pinsku: vahvaksi kasvanut

”Positiivista palautetta tulee ihan sikana. Toisaalta varsinkin kun olin nuorempi ja seuraajanikin olivat nuorempia, vihapostiakin tuli paljon. Se tuntui ikävältä, mutta ei hidastanut mua. Nykyään ajattelen, että haukkujat ovat mua alempana ja yrittävät vetää muakin alas. Tuben ansiosta mulla on paksu nahka.

Mulla on paljon läheisiä ystäviä lapsuudesta ja ihan viime vuosiltakin. Tunnettuuden myötä olen törmännyt myös feikkeihin tyyppeihin, jotka haluavat olla mun kanssa siksi, että haluavat saada vaikka seuraajia tai sellaista. Mutta kyllä sen ihmisestä huomaa, että onko se aito vai feikki ystävä.

Kaikki, mitä teen, ei ole julkista. Mulla on edelleen oma yksityiselämäni. En myöskään koskaan tekisi videoita esimerkiksi ihmissuhderiidoista. Poliittiset asiat ei myöskään ole yhtään mun juttu.

Pinkku Pinskun vinkit tubettajalle

En vertaa videoideni suosiota muihin tubettajiin, vaan omiin aikaisempiin videoihini. Jos näyttökertoja tulee vähemmän kuin ajattelin, mietin, että teinkö mä jotain väärin – oliko tämä siis huono video?

Jos haluat tubettaa, mieti ensin, haluatko tehdä esimerkiksi omasta elämästä ja arjesta kertovia vlogivideoita tai vaikkapa pelivideoita, ja anna kanavalle nimi sen mukaan. Itse en varmaan enää valitsisi Pinkku Pinskua, vaikka se tuntui hyvältä idealta 11-vuotiaana. Toisaalta esimerkiksi PinjaGamer ei käy, jos haluaakin tehdä vlogeja.

Videoita voi hyvin tehdä ihan puhelimella, mutta editointia kannattaa harjoitella. Kaikkein tärkeintä on, että keskityt omaan juttuusi ja teet asioita itseäsi varten, et muita miellyttääksesi.

Jos voisin sanoa jotain 11-vuotiaalle itselleni, sanoisin, että tulet kokemaan tubettamisen myötä asioita, joita et uskoisi ikinä tapahtuvan. Keskity positiiviseen ja anna
vihan mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos!”

Entä voisiko Pinkku Pinsku ajatella viettävänsä somettoman päivän, ja mitä tapahtui, kun Pinkku Pinsku hörppäsi energiajuomaa juuri ennen fudistreenejä.

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie, kuva Sanna Lehto

 

 

Katso myös

Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Hsv2stressi
Ikä: Yli 18v
Kysymyksiä HSV2-infektiosta Kysymys on pitkä ja yksityiskohtainen ja jätetään siksi julkaisematta. Se koskee HSV2-infektiota ja sen tarttuvuutta oireisessa ja ei-oireisessa vaiheessa.
Fressis

Hei!

Onpa ikävä kuulla, että et ole saanut vastauksia mieltäsi painaviin kysymyksiin. Tutkimustieto herpesviruksista karttuu jatkuvasti, ja vanhentuneeseen tietoon ja väärinkäsityksiin on mahdollista törmätä edelleen. Hienoa kuulla, että herpesinfektio on ollut oireettomana jo kaksi vuotta. Asia ymmärrettävästi aiheuttaa hämmennystä ja ahdistustakin. Voisi ehkä olla hyödyllistä pysähtyä miettimään, onko ahdistus aiheen ympärillä jo siten elämää rajoittavaa, että kannattaisi hakea apua sen käsittelemiseksi? Rohkaisen sinua tähän tarvittaessa!

Herpesvirus painuu ensimmäisen infektion aiheutettuaan tällä kyseisellä alueella olevaan hermojuureen lymyämään ja joko pysyy siellä inaktiivisena tai jossain tapauksissa aktivoituu uudelleen ja aiheuttaa uusintainfektion tällä samalla alueella, jota kyseinen hermo hermottaa. Virus ei voi siis vaeltaa elimistössä eri paikkaan eli näin ollen genitaalialueella oireillut herpes ei voi erittyä sylkeen. Eli, et voi tartuttaa genitaaliherpestä suutelemalla tai antamalla oraaliseksiä.

Oireisten uusintainfektioiden todennäköisyys on suurimmillaan ensimmäisen vuoden aikana primaari-infektiosta ja uusintainfektioiden määrä vähenee ajan kanssa. Uusintainfektiot ovat myös tyypillisesti oireiltaan lievempiä kuin primaari-infektio. Joskus niitä edeltää tunnistettavat ennakko-oireet, mikä auttaa varotoimiin ryhtymistä.

On totta, että myös oireeton herpes voi tarttua. Tämän merkitys korostuu ihmisten kohdalla, jotka eivät tiedä infektiostaan. Monet levittävät oireettomana herpestä tietämättään. Sinun kohdallasi tilanne on parempi, koska olet ryhtynyt kaikkiin mahdollisiin toimiin levittämisen ehkäisemiseksi. Herpeksen tartuttavuutta voi vähentää käyttämällä estolääkettä, kuten oletkin jo tehnyt, ja käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa (kun naisella genitaaliherpes ja hänelle annetaan suuseksiä).

Ehkä sinua lohduttaa ajatus, että jopa joka viidennellä suomalaisella on ollut HSV-2 ja HSV-1 noin 50-70 prosentilla. Herpes-infektiosta ei tarvitse syyttää itseään ja infektion saaminen jostain elämän varrella on siis varsin todennäköistä. Olet tehnyt asian eteen voitavasi ja tosiaan, voit suudella ja antaa oraaliseksiä ilman pelkoa viruksen levittämisestä. Oireettomana ja estolääkittynä ja kondomilla/suuseksisuojalla suojattuna riskit tartuttamiseen ovat minimoidut.

Mikäli asia pyörii edelleen mielessäsi toistuvasti, ehdottaisin vielä kertaalleen hakeutumista seksitautien hoitoon keskittyneelle poliklinikalle keskustelemaan aiheesta. Kaikkia riskejä ei voi hallita täydellisesti ja tämän taudin kanssa voi oppia tulemaan toimeen. Tästä aiheesta kumpuava ahdistus on myös ihan relevantti hoidon aihe, jos tuntuu ettet pääse asiasta eteen päin omin voimin. ❤

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Poika
Ikä: 9-12v
Miten kerron ihastukselleni että tykkään hänestä? Miten kerron ihastukselleni että tykkään Hänestä?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Ihastuksesta kertominen voi tuntua jännittävältä, mutta se kannattaa, jos haluaa tietää, että tunteeko toinen samoin 🙂 Tunnetteko jo toisenne? Jos ette, tästä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista voit lukea hyviä vinkkejä ihastukseen tutustumiseen.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tai täysin oikeita sanoja ihastuksen kertomiseen, joten on hyvä toimia itselle hyväksi tuntemalla tavalla. Miten sinä haluaisit, että sinulle kerrottaisiin asiasta? Usein tällaiset asiat kannattaa kertoa kahden kesken, ja viestillä kertominenkin on täysin ok, jos se tuntuu itsestä paremmalta idealta. Viestillä kertominen antaa myös toiselle aikaa pohtia mitä tunteita kertomasi hänessä herättää 🙂 Kun teillä on kahdenkeskeinen hetki tai viestittelette, voisit esimeriksi sanoa lyhyesti ja suoraan tykkääväsi hänestä tai olevasi ihastunut häneen. Tai jos haluat, voit kertoa laajemmin, miksi pidät hänestä ja miksi tykkäät viettää aikaa hänen kanssaan. Miten ikinä päätätkään asiasta kertoa, ole rohkeasti oma itsesi ❤

On hyvä myös pohtia tilannetta ja varautua siihen, ettei ihastuksesi tunne samoin. Tässä tapauksessa hänen vastaustaan tulee kunnioittaa. Torjutuksi tuleminen on normaalia ja se tuntuu pahalta hetken, mutta helpottaa ajan kanssa. Vaikka näin kävisi, ole ylpeä itsestäsi, että kerroit tunteistasi. Parhaimmillaan ihastuksesi kohde tuntee samoin kuin sinä ❤

Rohkeutta ja tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Milaj
Ikä: 9-12v
Ihastuksesta kertominen Hei! En ole vielä kertonut ihastukselleni että pidän hänestä koska minua pelottaa että hän ei tykkää takaisin ja ajattelee minut outona tyttönä ja alkaa...
Fressis

Moikka Milaj,

Ymmärrän tunteesi! Ihastuksesta kertominen on aina sekä riski että mahdollisuus, sillä sen seurauksena kuulee mitä toinen itsestä ajattelee.

Joskus riskin ottaminen kannattaa ja vastapuolellakin on tunteita sinua kohtaan tai kertominen muutoin helpottaa tunteita. Toisinaan taas seurauksena on sydänsuruja, kun vastakaikua omille tunteille ja ajatuksille ei löydy.

Ymmärrän myös huolesi siitä, että ihastuksesi alkaisi vältellä sinua. Joskus ihmiset toimivat yllättävillä tavoilla kuullessaan toisten ihastumisesta. Välttelyn mahdollisuus johtuu siitä, että joskus ihmisiä kiusaannuttaa olla sellaisen ihmisen seurassa, joka on häneen ihastunut. Luultavasti syynä on se, että he eivät oikein tiedä miten olla ja käyttäytyä kun tietää toisen tunteista. Välttelyn syynä on siis enemmänkin heidän oma ajatus itsestään, kuin se, että sinä olisit jotenkin outo. Ihastuneena olemisessa ei ole mitään outoa ❤

Ymmärrän kuitenkin huolesi täysin!

Ymmärsin viestistäsi, että harkitset asiasta puhumista ihastuksellesi. Mikään pakko ihastuksesta ei ole kuitenkaan kertoa sen kohteelle. Joskus ihastuksen tunteesta voi nauttia myös yksin. Toisinaan ihastuksen tunteet menevät myös ohi ajan myötä. Sekin on täysin ok.

Suosittelen joka tapauksessa kertomaan tunteistasi jollekin läheisellesi kuten kaverille, sisaruksille tai vanhemmillesi! Tunteiden jakaminen helpottaa ikäviä tunteita ja rikastuttaa hyviä tunteita. Kenelle voisit kertoa tunteistasi?

Jos kuitenkin haluat kertoa tunteistasi ihastuksellesi, kannattaa valita sille sopiva aika ja paikka hyvin. Suosittelen asian kertomista kasvotusten, sillä silloin väärinymmärryksen riski pienenee. Kaverit tai vanhempasi voivat auttaa myös tässä ja keksiä mikä olisi paras keino lähestyä ihastustasi!

Tsemppiä tilanteeseesi! Ajan myötä tunteet kyllä helpottavat joka tapauksessa. 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?