Seksi
Nimimerkki: huolestuttaa

Patti emättimen suulla

Moi! Mä löysin mun emättimen suulta sellaisen patin. Se näyttää aika lailla kohdunnupukalta, ja siinä on sellainen pienen reiän näköinen juttukin keskellä, mutta en tiedä onko se se, koska se on siinä suulla ja saan sormen ja esim tamponin laitettua sen vierestä syvemmälle? Siinä ei oikein tunnu mitään kipua, paitsi jos silleen painaa siitä. Eikö kuukautisvuodon pitäisi valua kohdunsuusta ulos? Jos laitan tampoonin siihen sen patin viereen, veri kuitenkin kerääntyy tampooniin. Mua huolestuttaa, että mikä se voi olla.

Moikka! Kohdunnapukka on yleensä emättimen perällä ja sitä ei voi nähdä itse. Kohdunnapukka on kyllä tunnusteltavissa joskus omillakin sormilla. Kohdunnapukan keskellä on tosiaan kohdunsuu, joka johtaa kohdunkaulan kanavaan ja sitä kautta kohtuun. Kuukautisveri valuu kohdusta kohdunkaulan kanavaa pitkin kohdunsuulta ulos. Jos kohtu on päässyt laskeutumaan, on mahdollista, että kohdunnapukkakin on tällöin laskeutunut lähelle emättimen suuta. Tämä tulee tosin kyseeseen yleensä vanhemmilla naisilla, kun lantionpohjan tukikudokset ovat löystyneet.

Emättimen suun seutuvilla sijaitsevat noin senttimetrin kokoiset Bartholinin rauhaset, jotka erittävät limaa ja kosteuttavat emätintä. Joskus nämä rauhaset voivat tulehtua, jolloin alue punoittaa, on turvonnut ja arka. Myös märkäeritettä voi tulla. Joskus tulehduksen seurauksena voi kehittyä kysta eli nestettä sisältävä rakkula. Oireettomalle kystalle ei tarvitse tehdä mitään. Jos kysta on kookas, se voi haittaa yhdyntöjä ja voidaan tarvittaessa tyhjentää tai poistaa toimenpiteellä.

Näin ”sähköpostitse” on valitettavasti kuitenkin mahdotonta vastata kysymykseesi, koska näkemättä tilannetta ei voi arvioida mitenkään luotettavasti. Näin ollen sinun kannattaisi hakeutua lääkärin vastaanotolle, etenkin jos patti on tulehtuneen oloinen.

Oliko vastauksesta hyötyä?