Ruoka

Paras välipala, kun rahaa on 2 euroa

Paras välipala, kun rahaa on 2 euroa

Skippaa välipalaksi napatut euron juustot ja paistopisteiden valmiit croissantit – ja syö itsellesi hyvä olo pikkurahalla.

Hyvä välipala = Hedelmä tai kasvis + viljatuote (mieluiten täysjyväviljasta) + proteiini

Suunnittele välipala siten, että siinä on aina jotain purtavaa hampaille. Pelkän smoothien jälkeen voit jäädä nälkäiseksi.

Kokoa hyvä välipala näin

Valitse välipalaasi yksi vaihtoehto jokaisesta kategoriasta:

1) Hedelmät ja kasvikset

 • Satsuma 0,20 €/kpl.
 • Banaani 0,30 €/kpl.
 • Naposteluporkkanapussi 1,29 €/pss.
 • Lasten hedelmäsose, esim. Piltti ja Bona, 0,40 €/prk.
 • Ruusunmarjasose 200 g pakaste, 1,60 €.

2) Viljatuotteet

 • Välipalakeksi, jossa ravintokuitua yli 6 g sataa grammaa kohden, sydänmerkitty tuote on varmasti terveellinen valinta, 0,30 €/kpl.
 • Rukiinen tai täysjyväkaurainen karjalanpiirakka, 0,30–0,50 €/kpl.
 • Yksi grahampiirakka kasvistäytteellä, esim. Saarioinen, 0,70 €/kpl.
 • Annospikapuuro, lisää vain kuuma vesi. Esim. Elovena, 0,35 €/annos.
 • Valmispuuroannos, lämmitä mikrossa. Esim. Saarioinen ja Pirkka, 1,50–2 €/annos.

3) Proteiininlähteet

 • Pähkinöitä 25 g, esim. pistaasi, cashew-, saksan- tai maapähkinää. Pähkinöitä myydään isoissa pusseissa, joten jaa yksi pussi valmiiksi esim. neljään tai viiteen pikkupussiin tai rasiaan ja saat eväitä moneksi päiväksi. 0,35–0,70 €/annos.
 • Rahka, jogurtti, viili tai vastaavat soija- ja kauravalmisteet. Mielellään maustamattomina, mutta jos maustetut maistuvat paremmin, valitse tuote, jossa on sokeria enintään 12 g sataa grammaa kohden. 0,30–0,60 €/prk
 • Vinkki 1: Maustamattomaan maitotuotteeseen saa makua lasten hedelmäsosepurkista, ks. kohta 1.
 • Vinkki 2: Jos lusikka unohtui kotiin, nappaa lusikka kaupan jäätelöaltaasta!

 

Teksti: Katarina Cygnel-Nuortie, asiantuntija laillistettu ravitsemusterapeutti Sanna Ritola

 

Dokke Tas: Pelitubettajan arki

Videota katsomalla saat  selville, mitä tarkoittaa Dokken vinkki 20-20-20 sekä miten hän virkistää mieltään.

Oletko ikinä miettinyt mitä vinkkiä voisit itse jakaa läheisillesi arjen hyvinvointia varten?

Avaa video uudessa välilehdessä

Dokke Tas

3 x välipala – Justimus-kolmikon helpot reseptit

Nappaa heidän reseptinsä, jotka syntyvät helposti keneltä tahansa.

Mitä tiedät syömisestä ja ruoasta? Testaa ja voit voittaa smoothie-blenderin!

Testaa tietosi ruokaan ja syömiseen liittyvistä asioista. Muista jättää yhteystietosi niin osallistut smoothie-blenderin arvontaan!

Pikaruokaa hyvällä maulla

Näillä terveellisemmillä pikaruokaresepteillä maustat ja monipuolistat ruokavaliotasi helposti, nopeasti ja ennen kaikkea edullisesti. Parempaa halvalla!

Kysymys & vastaus

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Mahtavaa, että olet löytänyt itsellesi mielekkään liikuntaharrastuksen. Ja hienoa kuulla, että kuntosalilla käymisen myötä olet saanut kehitettyä lihasvoimaasi, sillä lihasvoiman kehittymisellä on paljon positiivisia vaikutuksia terveyden kannalta.

Lihasvoimaharjoittelun lisäksi liikunnan olisi hyvä sisältää myös kestävyyskuntoa sekä liikkuvuutta kehittävää harjoittelua. Voisitkin kokeilla alkuun lisätä harjoitteluusi kuntosalin lisäksi muutaman kerran viikossa esimerkiksi pyöräilyä tai kävelyä. Liikkuvuutta tukevaa harjoittelua voit tehdä esimerkiksi kuntosaliharjoittelun yhteydessä vaikkapa alkulämmittelynä. Myös kaikenlainen arkiaktiivisuus, kuten portaiden kävely hissin käytön sijasta, on hyväksi terveydelle.

Liikunnan ohella myös terveellinen ravinto on tärkeä hyvinvoinnin kulmakivi. Ruokavaliossa kannattaa suosia kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, hyvänlaatuisia rasvoja sekä hyviä proteiininlähteitä. Toitkin kysymyksessäsi esiin erityisesti proteiinin saannin. Proteiinit toimivat mm. lihaskudoksen rakennuspalikoina. Tavallisesta ruoasta, kuten kalasta, kanasta ja palkokasveista, saa usein riittävästi proteiinia, joten tarvetta esimerkiksi erillisille proteiinilisille ei yleensä ole. Liiallinen proteiini muuttuu energiaksi, joka varastoituu usein kehoon rasvakudoksena. Ravinnon sisällön lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota säännölliseen ateriarytmiin. Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena, auttaa syömään kohtuullisesti yksittäisillä aterioilla ja vähentää houkutusta naposteluun. Lisätietoa ravitsemuksesta voit lukea Fressiksen sivuilta.

Keho ja mieli tarvitsevat jaksaakseen myös unta ja lepoa. Oman hyvinvoinnin kannalta on myös tärkeä muistaa, että tekee asioita, joista tulee itselle hyvä mieli ja olo. On myös hyvä tiedostaa, ettei vaaka useinkaan kerro koko totuutta. Tärkeämpää on tuntea olonsa jaksavaksi ja hyvinvoivaksi.

Sama aihe on mietityttänyt myös nimimerkkiä Angela H.

Tsemppiä syksyyn!

Fressis