SeksiYleinen
Nimimerkki: Hei

Paranevatko kaikki HPV-tyypit nuorilla itsestään?

Hei? Kun sanotaan että nuorilla hpv infektiot paranevat lähes aina itsestään. Tarkoittaako se kaikkia hpv tyyppejä vai vain tiettyjä? Eli paranevatko nuorilla myös vaikeammat hpv infektiot hyvin?

Hei ja kiitos kysymyksestä!

HPV-infektiot ovat kaiken kaikkiaan yleisiä ja lähes kaikki ihmiset saavat sellaisen elämänsä aikana. Olet todellakin oikeassa siinä, että nuorilla HPV-infektiot paranevat lähes aina itsestään. HPV-tyyppejä on erilaisia ja vain osa voi aiheuttaa syöpää. Näitä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. Nuorilla myös nämä suuren riskin HPV-tyyppien aiheuttamat infektiot paranevat lähes aina itsekseen. Tarkoititkohan vaikeammilla infektioilla ehkä juuri näitä suuren riskin HPV-tyyppejä?

Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! HPV-tarttuu yleensä seksissä, yhdynnän lisäksi myös suuseksissä tai käsien välityksellä. Seksissä kannattaakin käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta.

Tehokas tapa suojautua yleisimmin syöpää aiheuttavilta HPV-tyypeiltä on HPV-rokote. Rokote annetaan tällä hetkellä 11-12-vuotiaille tytöille, mutta mahdollisesti jatkossa myös pojille. Jos ei ole saanut rokotetta, sen saa myös ostettua apteekista reseptillä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista. Jos rokote on kohdallasi vielä ajankohtainen, sellaisen ottamista kannattaa kyllä ehdottomasti harkita!

Lisää tietoa HPV:sta saat esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta ja Fressiksen tietopankista.

HPV:sta ovat Fressiksessä kysyneet myös mm. nimimerkit Hou ja Hmmm.

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?