Tupakka
Nimimerkki: Pelokas

Paperitupakan polttaminen

Hei!
Olen 14 vuotias poika. Olen polttanut paperitupakkaa ja nyt pelottaa että minulle tulee jotain vaarallista. Sitä on tullut tehtyä ihan koska kaveritkin on. On tullut poltettua max. 7 kuukaudessa noin vuoden ajan. Nyt pelottaa paljon etten vaan saa mitään syöpää tai mitään ja välillä en saa edes tämän takia unta. En aio enää ikinä koskea paperitupakkaan, että olen ollut tyhmä kavereideni kanssa. Annan tästä lähtien heidän polttaa jos polttavat. Mutta onko paperitupakka kuinka vaarallista ja mitä vaikutuksia sillä on? Ja enhän saa mitää vakavaa?

Hei,

kerroit, että olet kokeillut paperitupakkaa. Tarkoitatkohan siis paperia, jota poltetaan kuin tupakkaa? Pelkän paperin polttamisesta liikkuu uskomuksia, että se ei olisi haitallista. Yleisestikin palamisesta syntyvän savun hengittäminen on aina terveydelle haitallista, riippumatta siitä, mitä poltetaan. Keuhkot on tarkoitettu hengittämään vain puhdasta ilmaa.

On vaikea sanoa tarkkaan, millaisia vaikutuksia noista kertomistasi paperin polttamisista on ollut. Ainakin savu ärsyttää hengityselimiä, sen olet ehkä huomannutkin. Ehkä savun hengittäminen on tehnyt huonon olon tai päänsärkyä? Tärkeintä nyt on, ettet jatka näitä kokeiluja. Kuten sanoitkin jo päättäneesi tehdä niin– hienoa! Kun lopetat nuo kokeilut, sinun ei enää tarvitse huolehtia polttamisen vaikutuksista terveyteesi. Mitään peruuttamatonta tuskin kuitenkaan on päässyt tapahtumaan. Mikäli asia sinua vielä vaivaa jatkossakin, voit jutella siitä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Sekin on hienoa, että teet omat päätöksesi välittämättä kavereista. Monet tupakan polttamisen aloittaneet nuoret ovat kertoneet, että aloittivat, koska pelkäsivät kaveriporukasta putoamista. Jälkikäteen tämä pelko on osoittautunut kuitenkin vääräksi. Kaveriporukassa pysyminen ei ole kiinni polttamisesta. Aika usein kaveriporukoissa ihaillaan niitä, jotka eivät polta tai yrittävät lopettaa – polttamista ei enää pidetä coolina.

Tsemppiä sinulle jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?