Tupakka
Nimimerkki: 11v

Paperitupakan polttaminen ja lopettaminen

Hei! Olen 11v poika. Olen polttanut paperitupakkaa tänään 6kpl. pelottaa että tästä tulee tapa. Kaveri sano että ei ole vaarallista.

Moikka! Hienoa että laitoit meille viestiä, koska asia huolestuttaa sinua.

Tarkoitatkohan paperitupakan polttamisella paperin polttamista niin kuin tupakkaa? Paperitupakan polttamisesta liittyy uskomuksia, ettei se olisi haitallista, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Palamisesta syntyvän savun ja hään hengittäminen on aina terveydelle haitallista, riippumatta siitä, mitä poltetaan. Savun hengittäminen ärsyttää hengityselimiä, ja ehkä huomasitkin, että siitä voi tulla myös päänsärkyä ja huonovointisuutta.

Edellä mainittujen asioiden vuoksi paperitupakkaa ei siis kannata polttaa. Jos kokeilusi jää kuitenkin vain tuohon yhteen kertaan, ei sinun tarvitse olla siitä huolissasi. Näin lyhyestä kokeilusta tuskin on aiheutunut sinulle mitään vakavaa, tai edes tapaa. Kerrot kuitenkin sinua pelottavan, että paperitupakan polttamisesta tulee sinulle tapa. Koska mietit asiaa jo näin varhaisessa vaiheessa, olettaen ettet ole polttanut paperitupakkaa aiemmin, sinulla on erittäin hyvät mahdollisuudet ehkäistä tavan syntymistä. Tärkeintä on päättää lopettaa käyttö ja pitää kiinni tästä päätöksestä. Kavereille kannattaa myös kertoa, että olet päättänyt lopettaa. Voit vaikka näyttää tämän vastauksen kaverillesi, joka kertoi sinulle, ettei paperitupakan polttaminen olisi vaarallista ja ehkä voitte yhdessä lopettaa sen polttamisen.

On hyvä juttu tehdä omat päätökset välittämättä kavereiden mielipiteistä. Eri valintojen tekeminen, kuin muut saattaa huolettaa, ja pelottaa, että sen vuoksi joutuisi kaveriporukan ulkopuolelle. Usein tämä pelko osoittautuu kuitenkin turhaksi ja sellaista kaveria ihaillaan, joka uskaltaa olla polttamatta tai päättää lopettaa – oli kyse sitten tupakkatuotteista tai paperitupakasta. Tärkeintä on nyt, ettet jatka näitä kokeiluja. Jos asia sinua vielä kovasti mietityttää, kannattaa siitä käydä juttelemassa esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Tsemppiä ja rohkeutta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?