Seksi
Nimimerkki: Hämmentytynyt

Ovatko kuukautiseni alkaneet?

Voiko mun menkat alkaa kohta koska mulla on ollu valkovuotoo yks vuos ja nyt se on ollu runsaampaa ja alavatsassa on ollu kipuja paineen tunnetta lisäks kerran on ollu rusehtavaa valkovuotoo ja murrosiän merkkejä on?

Moi! Kiva kun laitoit meille viestiä!

Viestistäsi huomaa, että osaat hyvin havainnoida murrosiän tuomia muutoksia kehossasi. Kerroit, että sinulla on alkanut erittyä valkovuotoa noin vuosi sitten, minkä lisäksi sinulla on ollut rusehtavaa vuotoa ja alavatsakipuja. Tämä voisi viitata siihen, että kuukautisesi ovat alkamaisillaan tai jo alkaneet. Ensimmäisten kuukautisten vuoto nimittäin on monilla rusehtavaa ja niukkaa.

Kuukautisten alkaminen kertoo sukukypsyyden eli lisääntymiskyvyn saavuttamisesta – toisin sanoen raskaaksi tuleminen on mahdollista. Kuukautisten aikana kohdun seinämiin muodostunut verinen limakalvo poistuu emättimen kautta, kun munasolu ei ole hedelmöittynyt. Tätä kutsutaan kuukautisvuodoksi, joka on yksi kuukautiskierron vaihe. Kuukautiskierto kestää yleensä 23–35 päivää, eli kuukautiset tulevat nimensä mukaisesti yleensä noin kerran kuussa. Kuukautiskierron pituus voi kuitenkin vaihdella paljon etenkin murrosiässä. Kuukautisten alettua, kierron pituus voi olla hyvinkin epäsäännöllinen pidemmän aikaa, eikä siksi kannata huolestua, jos ne eivät tule joka kuukausi. Myös se voi vaihdella, minkä verran vuotoa tulee ja kuinka kauan kuukautiset kestävät. Yleensä ne kestävät 2–7 päivää. Joillakin ilmenee myös kuukautiskipuja, joiden hoitamiseen löydät vinkkejä täältä.

Onko sinulla luotettavaa aikuista (esim. huoltaja, sukulainen tai kouluterveydenhoitaja), jonka kanssa olet keskustellut murrosiästä ja kuukautisista ja jolle voisit kertoa kuukautistesi alkamisesta? Entä onko sinulle jo hankittu kuukautissuojia tai voisitteko yhdessä luotettavan aikuisen kanssa käydä ostamassa niitä? Vaihtoehtoina on mm. kertakäyttöisiä siteitä, kankaisia kestositeitä, tamponeja, kuukautisalushousuja ja kuukautiskuppeja. Erilaisista kuukautissuojista voit lukea lisää Hyvä Kysymys -sivustolta. Voi olla hyvä idea kokeilla paria kolmea erilaista suojaa, jotta tiedät, mikä sopii sinulle parhaiten.

Kuukautiset askarruttavat monia muitakin nuoria, ja olemmekin koonneet Fressiksen artikkeliin vastauksia yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin. Halutessasi voit sieltä lukea lisää kuukautisista.

Riemukasta talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?