LiikeMieliRytmi

Onks pakko harrastaa?

Fressiksen raati miettii, mitä voi kutsua harrastukseksi, ja pitääkö kaikilla olla sellainen.

Onks pakko harrastaa?

Useimmat tykkäävät tehdä jotain vapaa-ajalla koulun tai työn jälkeen. Parasta on sellainen tekeminen, johon voi suhtautua intohimoisesti ja johon aina haluaa palata. Mutta onko jokaisella pakko olla harrastus? Entä minkä voi luokitella harrastukseksi?

Kaksikymppiset Jade Tähtinen, Niko Suokas ja Minka Viljanen pohtivat harrastamisen syvintä olemusta.

 

Mikä on harrastus?

Niko: Monille tulee mieleen harrastuksista jalkapallo ja jääkiekko, mutta harrastus on paljon laajempi käsite. Mikä vaan säännöllisesti toistuva tekeminen voi olla harrastus.

Minka: Netflixin katselukin voi periaatteessa olla harrastus, mutta välillä on tärkeä lähteä pois kotoa, nähdä maailmaa ja saada kokemuksia.

Jade: Kaikkea taivaan ja maan välillä voi harrastaa. Pääasia, että kokee voivansa toteuttaa itseään.

 

Pitäisikö jokaisella olla harrastus?

Jade: Jokin mielenkiinnon kohde olisi itse kullekin hyväksi elämässä.

Minka: Harrastus tuo mukanaan lisää hyviä asioita elämään. Lisäksi harrastuksiin voi paeta esimerkiksi koulustressiä.

Niko: Kyllä harrastuksia kannattaa olla, koska ne ovat itselle mieluista tekemistä koulun tai työn ulkopuolella.

 

Voiko harrastuksesta tulla stressiä?

Jade: Aiemmin harrastin tanssia tunnin pari päivässä. Oli paljon harkkoja ja piti treenata näytöksiin omallakin ajalla, mistä alkoi tulla paineita.

Minka: Kiertelin parin bändin keikoilla ympäri Suomea. Siitä alkoi tulla stressi, koska tuntui, että piti olla aina paikalla.

Niko: SPR:llä ryhmänjohtajana voi tulla stressiä vastuusta, kun miettii, että saako hoidettua kaikki paperityöt ja koordinoitua toiminnan vuoron aikana.

 

Voiko harrastaminen viedä liikaa aikaa?

Minka: Olen valinnut sellaisen elämän, että harrastan paljon. Hyväksyn, että joudun sumplimaan muuta elämää harrastusten takia. Harrastuksista huolimatta täytyy hoitaa koulut ja työt.

Niko: Täytyy oppia aikatauluttamaan elämäänsä. Koska teen kolmivuorotyötä, merkitsen ensin työt kalenteriin ja sijoittele harrastuksia sitten sinne väleihin. Välillä on pakko jättää kaikki harrastukset väliin ja vain levätä.

 

Onko ihan ok rojahtaa sohvalle koulun jälkeen?

Niko: Kannattaakin levätä hetki, mutta aina ei voi jäädä sohvalle, koska silloin jää hienoja asioita kokematta.

Minka: Lepoa tarvitsee jokainen. Välillä on kuitenkin fiksua ottaa itseä niskasta kiinni, nousta sohvalta ja lähteä harrastamaan, vaikka väsyttäisikin, koska jälkikäteen voi huomata, että olipa hauskaa.

Jade: Ikinä ei ole pakko lähteä, ja jos on oikein väsynyt, kannattaa levätä. Mutta lähdettyä yleensä virkistyy.

 

Pitääkö harrastuksen olla kehittävä?

Minka: On kiva oppia uusia asioita, ja siksi kehittävä harrastus tuntuu mielekkäältä. Myös harrastus, joka ei kehitä yhtään mitään taitoja tai tietoja, voi olla aivan mainio.

Niko: Harrastuksista voi oppia taitoja, joista on hyötyä myöhemmin vaikka työnhaussa.

Jade: Tulee toiveikas olo, kun saa tehdä mielekästä asiaa ja kehittyä siinä. Se luo uskoa tulevaisuuteenkin.

 

Miten tunnistaa itselleen oikean harrastuksen?

Niko: Sinne on aina tosi kiva mennä tauonkin jälkeen. Jade: Itselle sopivassa harrastuksessa voi tehdä itselle tärkeää asiaa ihan omana itsenään.

Minka: Mieluisaa harrastusta tekee, vaikka siitä ei saa palkkaa. Ja lähteminen ei tunnu ikinä pakolta.

 

Miten voi löytää itselleen oikean harrastuksen?

Niko: Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti kaikenlaisia harrastuksia. Itsekin olen testannut vaikka mitä.

Minka: Kävin kokeilemassa jalkapalloa, sirkuskoulua, tanhua ja vaikka mitä – yhden kerran, kaksi viikkoa tai puoli vuotta. Jos en innostunut, kokeilin jotain muuta.

 

Voiko halvalla harrastaa?

Niko: Vapaaehtoistoiminta ei maksa mitään. Uimavalmentamisesta saan jopa kulukorvauksia.

Minka: Esimerkiksi partiossa on kohtuullinen muutaman kympin vuosimaksu, jolla pääsee osallistumaan kaikkeen. Monet harrastukset ovat ilmaisia, kuten lukeminen, kirjoittaminen ja luonnossa käveleminen.

 

Onko parempi harrastaa yksi vai porukassa?

Jade: Se riippuu ihan ihmisestä. Itse olen aina innostunut joukkuelajeista, koska tiimihenki tuo tsemppiä omaan tekemiseen. Kerran harrastin taitoluistelua, joka on yksilölaji, ja koin itseni siinä yksinäiseksi.

Minka: Kaverit saavat monesti lähtemään ja muutenkin tykkään tehdä enimmäkseen yhdessä. Joitakin asioita, kuten vaikka lukemista tai luonnossa kulkemista, teen mielelläni yksin, jotta pääsen rauhoittumaan. Joskus harrastusporukassa on kamalia tyyppejä, vaikka harrastus olisi kiva, ja silloin voi yrittää vaihtaa ryhmää tai seuraa.

 

Raati

 

Jade Tähtinen (vas.) harrastaa luottamustoimia, vapaaehtoistyötä muun muassa Tukiystävä-toiminnassa, VPK:ta ja matkustamista. Opiskelee materiaali- ja kemiantekniikan insinööriksi.

Niko Suokas  harrastaa ensiaputoimintaa SPR:llä, luottamustehtäviä OSKU ry:ssä ja uimavalmentamista. Työskentelee lähihoitajana kehitysvammaisten parissa.

Minka Viljanen harrastaa luonnossa liikkumista, kokkaamista ja bändien keikoilla kiertämistä. Opiskelee matkailualaa.

 

 

 

 

 

 

Teksti Susanna Cygnel, kuvat Antti Vettenranta

Katso myös

Mieleinen tekeminen ja harrastukset

Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että elämässä on pieniä, mukavia tekemisiä päivittäin. Sellaisia voivat olla esimerkiksi musiikin kuuntelu, kavereiden kanssa... Lue lisää
RuokaYleinen

Jonnan 4H-kerho innostaa tyttöjä ja poikia kokkaamaan

Lukiota käyvälle Jonna Partaselle ruuanlaitto on rakas harrastus.

Liike

Riku, Toni ja Oskari: ”Voitetaan ja hävitään yhdessä”

Salibandy on tärkeä juttu Rikulle, Tonille ja Oskarille. Myös treenien ulkopuolella kolmikko elää urheilijan elämää.

LiikeMieli

Tubettaja Ronja G: ”Tanssi auttoi eroon ujoudesta”

Hauskana tubettajana tunnettu Ronja G, 17, saa itseluottamusta ja parhaat kiksit arkeen tanssitunnin jytkeessä.

Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

On hyvä asia, että osaat kuvata mietteitäsi, tunnistat ikävää tuntemustasi ja haet täältä tukea itsellesi. Kerroit ettet jaksaisi mitään ja että haluaisit tappaa itsesi. Kuvaamasi tilanne on vakava ja se herättää meissä huolta. Nyt olisi tärkeää ettet jäisi yksin ajatustesi kanssa. Valtakunnallinen ja maksuton kriisipuhelin auttaa ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111.

Voit myös keskustella ajatuksistasi jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Voisit esimerkiksi käydä juttelemassa koulukuraattorin, -psykologin tai –terveydenhoitajan kanssa. Voit keskustella asiantuntijan kanssa Sekaisin-chatissa tai verkkokriisikeskus Tukinetissä. Kaikissa palveluissa saa esiintyä nimettömästi. Ammattilaisilla on käytössään keinoja, joilla omia ajatuksia ja tunteita voi käsitellä.

Avun pyytäminen voi tuntua alkuun hankalalta. Nyt on kuitenkin hyvin tärkeää, että haet apua ja löydät keinoja tukalan olotilasi työstämiseen. Rohkaisemme sinua nyt joko soittamaan tai chattaamaan apua saadaksesi.

Voimia kevääseen!

Fressis

Liikunnan lyhyt matikka

Katso infograafista vinkit siihen miten liikut helposti tunnin päivässä.

Ota välillä iisisti

Stressi veks! Videolta saat keinoja, miten voi omassa arjessaan hetkeksi pysähtyä ja rentoutua. Lue lisää stressinhallinnasta Fressiksen tietopankista.

Fressis

Minä ja muut – vinkkejä aitoon läsnäoloon

Yhdessäoloon kuuluu myös läsnäolo ja toisen huomioon ottaminen. Katso lisää vinkkejä yhdessäoloon Fressiksen tietopankista.

Fressis

Liikkeen lisääminen on pieniä tekoja

Liikkuminen on hyvinvointiin panostamista. Videolta saat konkreettisia ja helppoja vinkkejä, miten voit lisätä liikkumista arjessasi. Lue lisää liikkumisen hyödyistä Fressiksen tietopankista.

Fressis

Kysymys & vastaus

Hei, kiitos viestistä ja kiitos siitä, että kysyt neuvoa.

Kerrot hyvin vakavasta asiasta. Itsemurhan pohtiminen ja sen yrittäminen kertovat, että voit nyt huonosti ja tarvitset apua. Olet varmasti joutunut kohtaamaan jotain hyvin surullista ja ikävää, kun olet joutunut tähän tilanteeseen. Haluan kuitenkin kertoa sinulle, että aina on olemassa toivo siitä, että asiat voivat mennä paremmmin. Hyvin vaikeistakin tilanteista voi selvitä. Sinäkin voit.

Nyt kuitenkin tarvitset apua. Toivoisin, että soittaisit valtakunnalliseen kriisipuhelimeen, joka on maksuton ja auttaa ympäri vuorokauden numerossa 0925250111. Voit keskustella asiantuntijan kanssa Sekaisin-chatissa tai verkkokriisikeskus Tukinetissä. Kaikissa palveluissa saa esiintyä nimettömästi.

On tärkeää, että saat apua. Avun pyytäminen nyt voi tuntua hankalalta, ehkä et haluaisi puhua tilanteestasi. On kuitenkin hyvin tärkeää, että saat löydät keinoja, joilla estää pahan olon pääseminen näin pitkälle tulevaisuudessa.

Et kertonut, mitä lääkettä olet ottanut. Osa lääkkeistä vaikuttaa kehossa pitkään, osa poistuu nopeammmin. Tämänkin takia olisi hyvin tärkeää, että olet yhteydessä johonkin apua antavaan palveluun, jotta saat neuvoja, miten toimia myös tämän lääkekysymyksen suhteen.

Rohkaisen sinua nyt joko soittamaan tai chattaamaan apua saadaksesi. Se, että pyysit meiltä apua, kertoo, että sinussa on valtavasti voimaa selviytyä tästä tilanteesta.

Fressis