LiikeMieliRytmi

Onks pakko harrastaa?

Fressiksen raati miettii, mitä voi kutsua harrastukseksi, ja pitääkö kaikilla olla sellainen.

Onks pakko harrastaa?

Useimmat tykkäävät tehdä jotain vapaa-ajalla koulun tai työn jälkeen. Parasta on sellainen tekeminen, johon voi suhtautua intohimoisesti ja johon aina haluaa palata. Mutta onko jokaisella pakko olla harrastus? Entä minkä voi luokitella harrastukseksi?

Kaksikymppiset Jade Tähtinen, Niko Suokas ja Minka Viljanen pohtivat harrastamisen syvintä olemusta.

 

Mikä on harrastus?

Niko: Monille tulee mieleen harrastuksista jalkapallo ja jääkiekko, mutta harrastus on paljon laajempi käsite. Mikä vaan säännöllisesti toistuva tekeminen voi olla harrastus.

Minka: Netflixin katselukin voi periaatteessa olla harrastus, mutta välillä on tärkeä lähteä pois kotoa, nähdä maailmaa ja saada kokemuksia.

Jade: Kaikkea taivaan ja maan välillä voi harrastaa. Pääasia, että kokee voivansa toteuttaa itseään.

 

Pitäisikö jokaisella olla harrastus?

Jade: Jokin mielenkiinnon kohde olisi itse kullekin hyväksi elämässä.

Minka: Harrastus tuo mukanaan lisää hyviä asioita elämään. Lisäksi harrastuksiin voi paeta esimerkiksi koulustressiä.

Niko: Kyllä harrastuksia kannattaa olla, koska ne ovat itselle mieluista tekemistä koulun tai työn ulkopuolella.

 

Voiko harrastuksesta tulla stressiä?

Jade: Aiemmin harrastin tanssia tunnin pari päivässä. Oli paljon harkkoja ja piti treenata näytöksiin omallakin ajalla, mistä alkoi tulla paineita.

Minka: Kiertelin parin bändin keikoilla ympäri Suomea. Siitä alkoi tulla stressi, koska tuntui, että piti olla aina paikalla.

Niko: SPR:llä ryhmänjohtajana voi tulla stressiä vastuusta, kun miettii, että saako hoidettua kaikki paperityöt ja koordinoitua toiminnan vuoron aikana.

 

Voiko harrastaminen viedä liikaa aikaa?

Minka: Olen valinnut sellaisen elämän, että harrastan paljon. Hyväksyn, että joudun sumplimaan muuta elämää harrastusten takia. Harrastuksista huolimatta täytyy hoitaa koulut ja työt.

Niko: Täytyy oppia aikatauluttamaan elämäänsä. Koska teen kolmivuorotyötä, merkitsen ensin työt kalenteriin ja sijoittele harrastuksia sitten sinne väleihin. Välillä on pakko jättää kaikki harrastukset väliin ja vain levätä.

 

Onko ihan ok rojahtaa sohvalle koulun jälkeen?

Niko: Kannattaakin levätä hetki, mutta aina ei voi jäädä sohvalle, koska silloin jää hienoja asioita kokematta.

Minka: Lepoa tarvitsee jokainen. Välillä on kuitenkin fiksua ottaa itseä niskasta kiinni, nousta sohvalta ja lähteä harrastamaan, vaikka väsyttäisikin, koska jälkikäteen voi huomata, että olipa hauskaa.

Jade: Ikinä ei ole pakko lähteä, ja jos on oikein väsynyt, kannattaa levätä. Mutta lähdettyä yleensä virkistyy.

 

Pitääkö harrastuksen olla kehittävä?

Minka: On kiva oppia uusia asioita, ja siksi kehittävä harrastus tuntuu mielekkäältä. Myös harrastus, joka ei kehitä yhtään mitään taitoja tai tietoja, voi olla aivan mainio.

Niko: Harrastuksista voi oppia taitoja, joista on hyötyä myöhemmin vaikka työnhaussa.

Jade: Tulee toiveikas olo, kun saa tehdä mielekästä asiaa ja kehittyä siinä. Se luo uskoa tulevaisuuteenkin.

 

Miten tunnistaa itselleen oikean harrastuksen?

Niko: Sinne on aina tosi kiva mennä tauonkin jälkeen. Jade: Itselle sopivassa harrastuksessa voi tehdä itselle tärkeää asiaa ihan omana itsenään.

Minka: Mieluisaa harrastusta tekee, vaikka siitä ei saa palkkaa. Ja lähteminen ei tunnu ikinä pakolta.

 

Miten voi löytää itselleen oikean harrastuksen?

Niko: Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti kaikenlaisia harrastuksia. Itsekin olen testannut vaikka mitä.

Minka: Kävin kokeilemassa jalkapalloa, sirkuskoulua, tanhua ja vaikka mitä – yhden kerran, kaksi viikkoa tai puoli vuotta. Jos en innostunut, kokeilin jotain muuta.

 

Voiko halvalla harrastaa?

Niko: Vapaaehtoistoiminta ei maksa mitään. Uimavalmentamisesta saan jopa kulukorvauksia.

Minka: Esimerkiksi partiossa on kohtuullinen muutaman kympin vuosimaksu, jolla pääsee osallistumaan kaikkeen. Monet harrastukset ovat ilmaisia, kuten lukeminen, kirjoittaminen ja luonnossa käveleminen.

 

Onko parempi harrastaa yksi vai porukassa?

Jade: Se riippuu ihan ihmisestä. Itse olen aina innostunut joukkuelajeista, koska tiimihenki tuo tsemppiä omaan tekemiseen. Kerran harrastin taitoluistelua, joka on yksilölaji, ja koin itseni siinä yksinäiseksi.

Minka: Kaverit saavat monesti lähtemään ja muutenkin tykkään tehdä enimmäkseen yhdessä. Joitakin asioita, kuten vaikka lukemista tai luonnossa kulkemista, teen mielelläni yksin, jotta pääsen rauhoittumaan. Joskus harrastusporukassa on kamalia tyyppejä, vaikka harrastus olisi kiva, ja silloin voi yrittää vaihtaa ryhmää tai seuraa.

 

Raati

 

Jade Tähtinen (vas.) harrastaa luottamustoimia, vapaaehtoistyötä muun muassa Tukiystävä-toiminnassa, VPK:ta ja matkustamista. Opiskelee materiaali- ja kemiantekniikan insinööriksi.

Niko Suokas  harrastaa ensiaputoimintaa SPR:llä, luottamustehtäviä OSKU ry:ssä ja uimavalmentamista. Työskentelee lähihoitajana kehitysvammaisten parissa.

Minka Viljanen harrastaa luonnossa liikkumista, kokkaamista ja bändien keikoilla kiertämistä. Opiskelee matkailualaa.

 

 

 

 

 

 

Teksti Susanna Cygnel, kuvat Antti Vettenranta

Katso myös

Mieleinen tekeminen ja harrastukset

Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että elämässä on pieniä, mukavia tekemisiä päivittäin. Sellaisia voivat olla esimerkiksi musiikin kuuntelu, kavereiden kanssa... Lue lisää
RuokaYleinen

Jonnan 4H-kerho innostaa tyttöjä ja poikia kokkaamaan

Lukiota käyvälle Jonna Partaselle ruuanlaitto on rakas harrastus.

Liike

Riku, Toni ja Oskari: ”Voitetaan ja hävitään yhdessä”

Salibandy on tärkeä juttu Rikulle, Tonille ja Oskarille. Myös treenien ulkopuolella kolmikko elää urheilijan elämää.

LiikeMieli

Tubettaja Ronja G: ”Tanssi auttoi eroon ujoudesta”

Hauskana tubettajana tunnettu Ronja G, 17, saa itseluottamusta ja parhaat kiksit arkeen tanssitunnin jytkeessä.

KooKoon C-juniorit: ”Nuuska ja alkoholi tuovat vain takapakkia”

”Me ei nuuskata eikä käytetä päihteitä”, sanovat tavoitteellisesti lätkää pelaavat KooKoon C-juniorit Eetu Niemi, Erik Nevolainen ja Eetu Pukki.

Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos lähettämästäsi viestistä!

Ihastumisesta kertominen on vaikeaa, kuten itsekin totesit ja siinä on aina riski torjutuksi tulemisesta. Etenkin nyt, jos on mahdollista, että poika seurustelee toisen kanssa. Tai ainakin jollain tasolla pitää tytöstä, jos viettää paljon aikaa tämän kanssa. Toisten seurustelun väliin ei kannata mennä, sillä siinä joutuu aina joku loukatuksi. Voi siis olla, että kertominen ei ole tässä kohtaa paras ratkaisu.

Kerroit myös, että poika kuuluu ryhmään, joka kiusaa muita nuoria, ilmeisesti myös sinua. Kiusaaminen ei ole koskaan ok. Kertomisessa voi olla riski, että kiusaaminen pahenee. Ansaitset rinnallesi pojan, joka arvostaa kohtelee sinua ja kavereitasi kivasti, eikä kiusaa ketään.

Lähes jokainen joutuu elämänsä aikana joskus tilanteeseen, jossa omat tunteet eivät saa vastakaikua, tai ihastumme henkilöön, joka on saavuttamattomissa sillä hetkellä. Se tuntuu pahalta, mutta tunne menee ajan kanssa aivan varmasti ohitse. Surun ja pettymyksen on hyvä antaa kuitenkin tulla ulos. Näitä tunteita voi käsitellä esimerkiksi juttelemalla kavereiden tai jonkun aikuisen kanssa. Myös ajatuksien kirjoittaminen päiväkirjaan, tai ajan viettäminen itselle mieluisten asioiden parissa saa ajatuksia muualle ja olon pikkuhiljaa paremmaksi. Jonkin ajan kuluttua saatat huomata, että pojan näkeminen ei tunnukaan enää samanlaiselta kuin ennen, ja että mielenkiintosi on kohdistunut muihin asioihin. Usein on myös niin, että niin kauan kuin elättelee toiveita, on vaikea olla avoinna myöskään uudelle ihastuksen mahdollisuudelle.

Emme voi vaikuttaa siihen kehen ihastumme ja kehen emme. Se, että poika pitää jostain toisesta ei siis kerro sinusta mitään. Kohdallesi tulee aivan varmasti poika, joka pitää sinusta juuri tuollaisena kuin olet, ja johon ihastut yhtä voimakkaasti kuin tähän kertomaasi poikaan. Sinun pitää vain antaa ihastumiselle mahdollisuus. Muista, että ansaitset ihania asioita elämääsi!

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hyvä, että kysyit apua. Kaverisi on todella kokenut rankkoja aikoja ja hänestä herää suuri huoli. Hän tarvitsee nyt ehdottomasti aikuisen apua ja tukea, kuten sinäkin ajattelet. Kaverisi ei kuitenkaan haluaisi kertoa itsetuhoisista ajatuksistaan ja voinnistaan aikuiselle, koska kokee ettei häntä voida auttaa.

Onneksi asia ei ole näin vaan häntä voidaan auttaa. Usein kuitenkin huonosti voiva ja itsetuhoisista ajatuksista kärsivä ihminen on todella jumissa eikä kykene näkemään mitään poispääsyä raskaasta olostaan. Häntä voi pelottaa ja jopa hävettää omat ajatuksensa. Hän voi olla niin uupunut, ettei jaksa ja pysty itse hakemaan apua.

Sinulla on nyt taakka harteillasi, kun tiedät kaverisi tilanteesta etkä haluaisi kertomasi mukaan avata asiaa aikuiselle. Tilanne on nyt kuitenkin niin vakava, että sinun kannattaa ehdottomasti kääntyä aikuisen puoleen. Ensinnäkin siksi, että kaverisi on voi oikeasti olla hengenvaarassa ja hän voi todella huonosti. Toisekseen tämä taakka on sinulle liian suuri kantaa ja olet ilmeisesti itsekin alaikäinen. Tämä asia kuuluu nyt aikuisen hoitoon.

Aikuinen, jolle voit kertoa asiasta, voi olla kouluterveydenhoitaja, opettaja, oma vanhempasi tai joku muu tuttu aikuinen. Kouluterveydenhuollossa tiedetään, miten tällaisten asioiden kanssa edetään. Oman vanhemman tai muun aikuisen kanssa voi myös ottaa yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, lastensuojelun tai terveyskeskuksen päivystykseen. Voitte soittaa myös Mielenterveysseuran ympäri vuorokauden auki olevaan kriisipuhelimeen puh. 09-2525 0111.

Kaverisi on onnekas, kun hänellä on sinut ystävänä. Hädän hetkellä olet ollut rinnalla ja kysyt apua hänen puolestaan. Voit itse olla kaverisi tukena ystävänä sen verran kuin itse jaksat, mutta sinä et pysty hänen tilannettaan yksin ratkaisemaan. Sen vuoksi käännythän aikuisen puoleen ja annat aikuisen ottaa tilanteesta vastuun!

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinun ei tarvitse olla huolissasi asiasta, sillä television katselu ei ole vaarallista eikä se aiheuta syöpää.

Arkeemme sisältyy nykypäivänä usein paljon istumista ja myös erilaisten ”ruutujen” ääressä olemista. Pitkäaikainen paikallaanolo ja ruudun ääressä oleminen voi kuitenkin saada olon tuntumaan ”vetämättömältä” ja aiheuttaa esimerkiksi niska- tai selkäkipuja.

Ihmiskeho- ja mieli tarvitsevatkin istumisen ja paikallaanolon vastapainoksi myös liikettä pysyäkseen terveenä ja hyvinvoivana. Istumista ja paikallaanoloa on hyvä pyrkiä tauottamaan esimerkiksi jaloittelemalla. Lisäksi arkipäivään on hyvä sisällyttää myös säännöllistä ja monipuolista liikuntaa. Liikkumalla säännöllisesti voi helposti edistää omaa hyvinvointiaan ja saada lisää energiaa arkipäivän puuhiin. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö vapaa-ajalla voisi myös hyvin löhöillä telkkaria katsellen. Oman hyvinvoinnin kannalta kyse on ennen kaikkea tasapainosta arjen eri toimintojen välillä.

Tsemppiä kevääseen!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Ihastuksen lähellä oleminen saattaa jännittää, pistää kielen solmuun ja sanat hukkaan. Ei siis ihme, että joskus kaipaa rohkaisua ja neuvoja tilanteeseen. Mitä jos ehdottaisit, että kävisitte vaikka yhdessä leffassa, tai tekemässä jotain muuta teille mieluista? Sen jälkeen on helppo jutella yhdessä koetusta asiasta. Voisitte jutella myös tulevaisuuden haaveista, teille yhteisistä asioista (käyttekö esim. samaa koulua?) tai harrastuksista.

Ihastukselle voi jutella ihan samoista asioista, kuin joista juttelisit ystäviesikin kanssa. Toisesta voi aina oppia uutta. Joskus on myös ihan ok olla hiljaa ja vain nauttia toisen läsnäolosta, vaikka telkkaria katsellen tai musiikkia kuunnellen. Oikeassa seurassa hiljaisuuskaan ei tunnu pahalta. On myös ihan ok sanoa, että ”en keksi nyt mitään puhuttavaa”. Sekin saattaa jo itsessään laukaista jännitystä ja keventää tunnelmaa.

Mikäli ihastuksesi ei tiedä, että pidät hänestä, rohkaisisin sinua kertomaan asiasta. Yhteistä keskustelua voi nimittäin olla hankala pitää yllä, jos samalla salaa toiselta näin tärkeän asian. Ihastuksesta kertominen ei varmastikaan ole helppoa, eikä siihen ole mitään oikeaa tapaa. Jos olette ystäviä, voi olla hyvä sanoa toiselle, että jos hän ei tunnekaan samoin, ei se haittaa ja et halua asian pilaavan ystävyyttänne.

Ihastuksen tunteetkin menevät usein pikkuhiljaa ohi, jos niihin ei saa toiselta vahvistusta. Ja jos tunne ei ole molemminpuolinen, niin muistathan, että syy ei ole sinussa. Me emme voi valita kehen ihastumme ja kehen emme, samoin kuin emme voi vaikkapa valita mistä jäätelömausta pidämme eniten – yksi pitää mansikasta ja toinen suklaasta, ilman suurempaa syytä.

Aurinkoista vuoden alkua ja rohkeutta keskusteluihin!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos todella hyvästä kysymyksestäsi!

Samaa kysymystä pohtii lähes jokainen jossain vaiheessa, ja suurinta osaa ihmisistä jännittää ottaa asia puheeksi. Ihastustaan voi osoittaa monin tavoin – katsekontaktilla ja hymyllä, hakeutumalla toisen seuraan, kyselemällä kuulumisia tai kutsumalla toisen vaikka leffaan. Myös toisen kehuminen, tai suoraan ihastuksesta kertominen ovat hyviä tapoja ilmaista toiselle, että hän on kiinnostava.

Lähestyminen voi olla helpompaa viestillä, kuin kasvotusten ja se on ihan ok! Se antaa myös toiselle aikaa pohtia mitä tunteita kertomasi hänessä herättää. Jos liikutte samassa porukassa, tai tapaatte vaikka kahdestaan, voit seurata ihastuksesi käyttäytymistä seurassasi. Usein sen kyllä huomaa, jos tunne on molemminpuolista. Mitään yhtä oikeaa tapaa ei ole, joten on hyvä toimia itselle hyväksi tuntemalla tavalla. Voit myös pohtia, miten haluaisit, että sinua lähestyttäisi, jos tilanne olisi toisinpäin?

Ihastuksestaan kertominen on rohkeaa, koska koskaan ei voi tietää miten toinen siihen reagoi. Mikäli tunteesi eivät saisikaan vastakaikua, muistathan että vika ei ole sinussa. Lähes jokainen tulee jossain elämänsä vaiheessa torjutuksi, koska aina tunteet ja toiveet eivät kohtaa. Voi olla, että joskus käy myös niin, että joku kertoo sinulle ihastuneensa sinuun, mutta itse et koe samoin.

Torjutuksi tulemisen pelosta ei ihastustaan kannata jättää kertomatta. Parhaimmillaan ihastuksesi kohde tuntee samoin. Ja jos ei tunne, niin voit olla itsestäsi ylpeä, että kerroit ja suunnata ajatuksesi muihin asioihin. Ihastuksen tunteen ohi meneminen voi kestää aikansa, mutta tekemällä itselle mieluisia asioita, se helpottaa pikkuhiljaa.

Rohkeutta ja tsemppiä tilanteeseesi!

Fressis