Seksi
Nimimerkki: Luomi Peniksessä

Onko vaarallista jos esinahkassa on luomi?

Minulla on esinahan varressa pieni luomi, joten onko se vaarallista ja onko siitä mitään haittaa? Luomi ei ole aikaisemmin ollut vaan tuli yhtäkkiä.

Moi!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Luomia kannattaa aina tarkkailla ja onkin hienoa, että olet kiinnittänyt huomiota tuohon luomeesi. Säännöllinen tarkkailu on paras tapa oppia tuntemaan ihossa olevat luomet.

Jos ymmärrän kysymyksesi oikein, niin luomesi on esinahkassa, eikä esimerkiksi terskan limakalvolla? Peniksen ihossa voi olla erilaisia näppyjä ja luomia, kuten ihossa missä tahansa muuallakin päin kehoa. Niistä ei siis tarvitse olla huolissaan, jos ne eivät ole jollain tavalla poikkeavia. Voit seurata tätä luomea rauhassa ja katsoa, mihin se kehittyy.

Jos luomi kasvaa kokoa nopeasti, on kipeä, punoittava tai se hankautuu rikki, kannattaa käydä näyttämässä sitä lääkärissä. Voit myös ensiksi näyttää luomea esimerkiksi huoltajallesi tai kouluterveydenhoitajalle, ja yhdessä voitte sitten pohtia olisiko sitä syytä käydä näyttämässä myös omalla terveysasemalla lääkärille. Luomen näyttäminen intiimialueelta voi ajatuksena tuntua kiusalliselta, mutta muista, että kyse on aivan luonnollisesta asiasta ja voit rohkeasti ottaa asian puheeksi aikuisen kanssa, jos se sinua mietityttää. On hyvä myös koittaa olla näpläämättä luomea, ettei se ärry, ja ala sen vuoksi esimerkiksi punoittamaan.

Luomien omatarkkailusta voit lukea lisää Ilman syöpää -sivustolta.

Oliko vastauksesta hyötyä?