Sähkösavuke
Nimimerkki: Sisko

Onko sähkötupakka hyödyllisempi kuin savuke oman talouden ja psyykkisen terveyden kannalta?

Onko sähkötupasta silloin ns. hyötyä jos tupakan poltto on mennyt yli hallintarajan eli rahat eivät riitä? Ja voiko sähkötupakasta olla joitain psyykkisiä taustavaikutuksia jotka ovat haitallisia sinun vaikka neuroottisille hyvinvoinnille?

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Kysyit, voisiko sähkötupakasta olla hyötyä, jos rahat eivät riitä tupakkaan. Rahojen riittämisen kannalta kaikkein järkevin vaihtoehto olisi sähkötupakoinnin/ tupakoinnin lopettaminen kokonaan. Tällöin säästyisi rahojen lisäksi myös terveys. Sähkötupakkaankin saa kulumaan ison summan rahaa. Lisäksi sen käytöllä on omat haittansa terveydelle.

Kysyit myös sähkötupakan psyykkisistä vaikutuksista. Sähkötupakassa käytetään tavallisesti nikotiinipitoisia nesteitä. Nikotiini on riippuvuutta aiheuttava aine. Nikotiinin käytön loputtua voi ohimenevästi olla myös psyykkistä oireilua, kuten hermostuneisuutta tai levottomuutta, eli vieroitusoireita. Vieroitusoireet menevät kuitenkin ohi muutamien päivien tai viikkojen jälkeen. Vieroitusoireiden laannuttua psyykkinen vointi yleensä paranee, esimerkiksi stressiä koetaan vähemmän, unen laatu paranee ja mieliala kohenee verrattuna aikaan, jolloin vielä käytti tupakkatuotteita. Eli tupakkatuotteiden käytön lopettaminen itseasiassa parantaa psyykkistä vointia. Tästäkin syystä kannattaa pyrkiä kokonaan eroon tupakkatuotteista.

Tupakkatuotteiden käytön lopettaminen onnistuu kyllä, kun valmistautuu hyvin asiaan ja hakee apua. Kannattaa miettiä syyt miksi haluaa lopettaa ja miten pärjää ensimmäisien päivien mahdolliset hankaluudet ilman tupakkaa. Kannattaa myös pyytää joku tukihenkilö, joka voi kannustaa eteenpäin. Tupakoinnin lopettamiseen apua voi pyytää myös terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

Lisätietoa sähkötupakan haitoista löydät täältä ja vinkkejä tupakkatuotteiden käytön lopettamiseen täältä. Voit myös kysyä apua maksuttomasta Stumppi-neuvontanumerosta.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?