Seksi
Nimimerkki: Karvajalka

Onko runsas karvoitus jaloissa normaalia

Heippa
Mulla on semi paljon karvoitusta jaloissa ja on ollut ihan murrosiän alusta asti. Mun kaikilla kavereilla on kuitenkin aika karvattomat jalat tai korkeintaan vähän karvoja säärissä. Mulla niitä kasvaa kuitenkin ihan reisissä asti. Onko tää normaalia?

Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä.

Murrosikä etenee jokaisella omaan tahtiin, joten myös se vaihtelee, missä järjestyksessä ja missä määrin muutoksia tapahtuu. Murrosiän kehityksessä perintötekijöillä on oma merkityksensä ja usein murrosikä etenee samansuuntaisesti kuin omien vanhempien murrosikä. Yleisesti poikien murrosikä etenee niin, että se alkaa kivesten kasvulla ja sitten tulee karvoitusta sukuelimiin.

Karvoituksen lisääntyminen muualla puolen kehoa on myös hyvin yksilöllistä eli se vaihtelee, kuinka paljon, minne ja milloin niitä kullakin kasvaa. Runsaampi karvoitus jaloissa on siis normaali asia, eikä sinun tarvitse asiaa millään tavalla hävetä.

Oikeastaan kaikki murrosikäiset nuoret ovat jossain kohden huolissaan siitä, onko kaikki oman kehon ja kehityksen kanssa ok ja niin sanotusti ”normaalia”. Lähes kaikki kokevat hämmennystä jonkin asian suhteen, ja ehkä sinulla tämä asia on runsaampi karvoitus. On myös tyypillistä verrata omaa kehoaan ja sen kehittymistä ikätovereihin. Se on vain siinä mielessä huono asia, koska kehittyminen ja sen aikataulu on niin yksilöllistä. Siksi ei kannata verrata itseään muihin, vaikka se onkin helpommin sanottu kuin tehty!

Jos tämä asia sinua vielä kovasti vaivaa, voit keskustella siitä lisää esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa, tai nimettömänä Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?